Мед Атлант

За всяку ціну до Європи (Про ризики виїзду за кордон)

Економічна нестабільність і війна в країні змушують українців шукати щастя за кордоном. Легально виїхати на заробітки чи постійне місце проживання до заможних країн важко, тож українці зважуються на авантюри. Безліч компаній по всій Україні пропонують виготовити документи, які підтверджують належність до певного європейського народу.

Швидко чи легально?

«Допомагаю законним шляхом отримати румунське громадянство. На сьогодні це найпростіший спосіб стати громадянином ЄС. Переваги отримання європейського громадянства описувати не буду, якщо читаєте це оголошення – значить, про все вже знаєте».

«Зроблю румунське громадянство. Все офіційно! Працюю без посередників, тому оплата за мої послуги від підготовки пакета документів для подання і до складання присяги одна з найнижчих в Інтернеті».

«Громадянство Румунії без посередників. Працюємо понад 7 років. Кого зацікавить, прошу писати в приватні повідомлення».

Інтернет переповнений подібними оголошеннями. Для допомоги в отриманні, наприклад, громадянства Румунії нині створені навіть спеціалізовані сайти. Фірми та люди, які надають такі послуги, здебільшого не приховують ні імен, ні телефонів. Однак є й такі, з якими зв’язок можливий виключно через Інтернет. Всі вони обіцяють, що через 8-14 місяців кожен заявник стовідсотково отримає омріяний паспорт громадянина ЄС, причому, не відмовляючись від свого рідного.

Один із таких бізнесменів, чернівчанин Максим Зурабов, розповідає, що для того, аби, наприклад, виїхати до Англії, є два способи. Нелегальний – дорожчий і швидший, легальний – дешевший, але довший.

Так, за першим способом виїхати на заробітки в Англію можна протягом трьох місяців за литовськими документами. Коштує така послуга від 4500 євро. Платити потрібно частинами: 100-200 євро в Україні, решту – після приїзду в омріяну країну. Втім, аби недобросовісний клієнт потім не «кинув», до Польщі разом із ним має їхати довірена людина з грошима. Поки охочого транспортують до Англії, товариш разом із іншими учасниками оборудки чекає в Польщі. Після дзвінка клієнта він віддає решту суми та повертається в Україну.

Щоб легально отримати громадянство Румунії, треба проживати на території країни не менше п’яти років та знати мову. Однак є таке поняття, як етнічні румуни, тобто люди, чиї родичі народились чи проживали в Румунії. Тоді отримати громадянство можна за спрощеною системою. Потрібно тільки довести це та знати мову на базовому рівні. На цьому ділки і зробили в Україні бізнес. Так, за чималі гроші вам знайдуть родичів у Румунії, доведуть родинні зв’язки, підготують та подадуть в румунське міністерство юстиції пакет документів, супроводжуватимуть при прийнятті присяги і отриманні румунського паспорта. Все, що від вас треба – заплатити. Процедура отримання паспорта громадянина Румунії триває приблизно рік.

Максим радить їхати за кордон легально. Каже, більшість людей, які колись виїхали нелегально, зараз повертаються до легального способу. Під ним він має на увазі отримання паспорта громадянина Румунії. Те, що у вас немає там жодних родичів, його не бентежить. Коштуватиме європейське громадянство приблизно 2000 євро. Каже, спершу потрібно заплатити 1500-1600 євро, за ці гроші вам створять в архіві історію з румунськими родичами. Ще 300-400 євро знадобиться в кінці, щоб заплатити за бланки паспорта і свідоцтво про народження. Чоловік запевняє, що все легально, а паспорт видає міністерство юстиції Румунії.

«Я вже сім років цим займаюсь. Якби хотів просто заробити, то мені було би все одно, яким способом ви виїжджаєте за кордон. Навпаки, мені вигідніше вас перевезти нелегально. Я спочатку, може, трохи гнався за грошима, а зараз просто кажу, як краще. Тому раджу їхати за кордон легально. Стосовно офіційних документів, то проблем у вас не буде. Будь-які питання вирішуються, бо румуни також беруть хабарі», – стверджує чоловік.

Та щоб отримати румунський паспорт, доведеться постаратися. Так, потрібно взяти 5-10 уроків румунської мови у репетитора, оскільки треба вміти розповісти про себе. Окрім того, треба зібрати чималий пакет документів: від паспортів до свідоцтва про народження бабусі та дідуся. Якщо ж клієнт не може надати якийсь документ, то його підроблять. Це коштуватиме ще 30-40 євро.

Великі ризики

Стати громадянином Румунії можна, навіть перебуваючи за кордоном. Максим розповідає, що нелегали часто звертаються з проханням отримати румунське громадянство, аби вільно приїжджати додому та більше заробляти. Приїхати в Україну потрібно за тиждень до отримання другого громадянства. Схема така ж, однак викласти за цю послугу доведеться більше.

Але тут уже виникають складнощі – треба знайти людину, схожу на клієнта, яка б представилася ним та подала документи в міністерство юстиції Румунії на отримання громадянства. Відтак, за це доведеться заплатити ще 800-900 євро. «Тут дуже великі ризики. Самі розумієте, якщо в Румунії запідозрять, що людина ліва, то буде біда. Також потрібно ще заплатити на кордоні за печатку в паспорті, що клієнт в’їхав у Румунію. Крім того, треба відкрити візу. Краще болгарську, це зроблять без особистої присутності за 50-60 євро», – підкреслює Максим.

Якщо ви захочете виїхати на заробітки, скориставшись послугами таких ділків, то це ще не означає, що не натрапите на шахраїв. Жодних гарантій ніхто з них не може дати. Дуже часто людина, яка запевняє, що зробить громадянство чи перевезе нелегально за кордон, навіть не є тією особою, яка врешті це робитиме. Вона може бути посередником. Тому шанси, що ви просто викинете гроші на вітер, чималі.

Прикарпатець Андрій розповідає, що виїхав до Англії на заробітки нелегально півтора роки тому. Однак це вдалося йому лише з другої спроби. В обох випадках робив це через тернопільських ділків.

«Перший раз мене відправили до Бельгії, де я сидів майже місяць. За той час підібрали литовський паспорт, але він був невдалим. Його підробили, а мав бути оригінал. Більше чекати в Бельгії не міг, бо закінчувалась віза, тож змушений був повернутися», – продовжує чоловік.

Друга спроба була кращою. Хоч фірма вже була інша, але схема схожа. Чоловіка знову перевезли в Бельгію, а там підібрали польський паспорт. «Система така: вони шукають поляка, схожого на мене, платять йому гроші, він їм дає, наприклад, на тиждень паспорт, а потім, коли людина заїхала в Англію, повертають його. Таким чином і поляк, і та фірма мають гроші, і людина в Англії. Але ризики, що на кордоні можуть помітити, що паспорт лівий, дуже великі», – пояснює Андрій.

З Бельгії він виїхав до Англії як запасний водій-далекобійник. Розрахувався аж після того, як заїхав у Лондон. Дві спроби виїхати до Англії коштували йому майже п’ять тисяч фунтів, які він відробив аж через рік. Однак згодом особи, котрі відправляли з Бельгії до Лондона, вбили когось, і всю схему викрили. Відтак всі чоловіки, що чекали в Бельгії і вже заплатили частину грошей, залишились ні з чим та повернулися додому.

Андрій додає, що часто люди, які займаються такими нелегальними перевезеннями, пропонують знайти роботу. За це потрібно заплатити приблизно 1000 фунтів. Однак здебільшого вони пропонують важку та низькооплачувану роботу, яка не вартує таких грошей.

За словами чоловіка, коли виїжджав до Англії, то не знав, що можна придбати румунський паспорт, інакше б так і зробив. Тому зараз збирає на нього гроші. Каже, ці паспорти користуються в Англії великою популярністю і багато знайомих їх уже купили. Однак побоюється натрапити на шахраїв. І на це є підстави, адже ще у 2015 році система, яка десятиліття працювала бездоганно, дала збій. Можливо, на це вплинуло переобрання президента Румунії. Так, сьогодні громадянство Румунії вдається отримати лише одиницям. На онлайн-форумах люди пишуть, що із групи буковинців з 46 осіб, які поїхали до Бухареста для складання присяги на вірність Румунії, отримали громадянство тільки 7. Решті відмовили. Ба більше, повідомили, що вони вже ніколи не зможуть подавати документи на отримання громадянства. А все тому, що під час присяги їм влаштували іспит на знання мови, який майже усі провалили.

Що не заборонене, те дозволене

Завідувач сектору з питань громадянства Управління ДМС України в Івано-Франківській області Мар’яна Влашин розповідає, що подвійне громадянство в Україні заборонене. Тож якщо людина має намір отримати громадянство іншої держави, вона, як свідомий громадянин, повинна у встановлений законодавством термін відмовитися від громадянства України. Проте відповідальності за подвійне громадянство в нашій країні немає. «Конституцією України передбачено, що в нас єдине громадянство. З цього ми виходимо. Але є ст. 2 закону «Про громадянство України», яка говорить про те, що якщо громадянин України добровільно набув громадянства іншої держави, то в правових відносинах з нами він визнається тільки громадянином України. Тобто, людина перетнула кордон, наприклад, за американським паспортом, але на території України користується правами та обов’язками громадянина України», – пояснює пані Мар’яна.

Окрім того, жодним чином не можна відстежити, чи має людина друге громадянство. Міграційна служба може тільки перевірити особу на наявність українського громадянства. Юридично такий факт може стати причиною втрати громадянства України, але це не відбувається автоматично. Позбавити людину громадянства може лише Президент своїм указом.

Попри це, Мар’яна Влашин відмічає необізнаність людей із подвійним громадянством. Каже, вони часто звертаються до міграційної служби та просять пояснити, як користуватися паспортами. Але там їм нічим не можуть допомогти, бо відповідної інструкції немає.

Задекларувавши норму про єдине громадянство, законодавство не передбачило іншу – відповідальність за її порушення, і цією прогалиною багато хто навчився користуватися. Проте жодних гарантій, що ви не потрапите на гачок до шахраїв, яких зараз розвелось чимало, немає, а сума, яку потрібно одразу викласти за отримання європейського громадянства, все-таки чимала. Тому перш ніж так ризикувати та повестися на солодкі обіцянки, добре подумайте.

Автор: Наталя Козак

Стаття опублікована в журналі МІСТО №5

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...