Мед Атлант

Студенти франківського університету перемогли у Всеукраїнській олімпіаді з робототехніки

В Одесі відбувся другий відкритий тур Всеукраїнської студентської олімпіади з робототехніки, де роботи-автомобілі влаштували справжні гонки. Студенти Прикарпатського університету здобули в олімпіаді перше місце.

Цього року в олімпіаді взяли участь 19 команд із 12 вищих навчальних закладів Одеси, Львова, Івано-Франківська, Харкова, Сум, Черкас, а також були представлені команди з Бреста та Мінська (Республіка Білорусь), ‒ передає МІСТО.

Незважаючи на високу конкуренцію, перше місце посіли студенти Прикарпатського.

“Найскладнішим було протистояння з технічними університетами, де практична робототехніка професійно викладається протягом багатьох років. Ми грали на чужому для класичного університету полі“, ‒ зазначає керівник команди-переможця, доцент кафедри інформаційних технологій, Микола Козленко. 

Програма олімпіади включала два етапи. На першому, теоретичному, етапі кожен учасник відповідав на тестові завдання з робототехніки, електроніки, програмування, а також розв’язував задачі з навігації мобільних роботів, розрахунку параметрів систем керування та створення алгоритмів поведінки робота.

На другому, практичному, етапі команди виконували завдання з побудови діючої моделі автономного робота-автомобіля (self-driving car) у масштабі 1:10-1:18, який повинен без втручання водія автоматично знайти правильну траєкторію руху та якнайшвидше доїхати до фінішу.

Переможець визначався у змаганні роботів між собою за регламентом Roborace асоціації робототехніки в Україні за принципом звичайних автоперегонів: хто перший подолає встановлену кількість кіл – той і переміг. Цього разу кількість кіл становила 10, а кращому роботу знадобилось близько чотирьох хвилин для подолання півкілометрової дистанції.

Беручи участь в таких олімпіадах, наші студенти отримують навички побудови автоматизованої машини і досвід розробки програмного забезпечення управління“, ‒ говорить заслужений працівник освіти України, професор Світлана Антощук.

Читайте також: “Океан Ельзи” подарує третій безкоштовний концерт в зоні АТО 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...