Мед Атлант

Не марити інвесторами, а розвивати фермерство. Депутати обговорили подальшу долю сільгоспземель

Сьогодні, 16 червня, на “круглому столі” депутати Верховної ради і обласної адміністрації обговорювали, яка подальша доля ринку сільгоспземель.

На зустрічі виступили й працівники Мінагрополітики, керівники служб системи агропромислового комплексу області та сільськогосподарських підприємств.

Завідувач відділу земельних відносин Національного наукового центру інституту аграрної економіки Ольга Ходаківська розповіла про те, що важливим кроком у агропромисловій реформі стане програма підтримки сімейних фермерських господарств, яких наразі в Україні дуже мало лише 40 тисяч.

“Практично кожна країна світу здійснює регулювання ринкового обігу земель, надає перевагу місцевим фермерам, впроваджує надання пільгових кредитів для них. Тобто дбають про майбутнє своїх громадян, запроваджуючи проекти підтримки фермерів. Україна не повинна бути вийнятком у цьому. Нам час навчитись захищати національні інтереси, а не марити інвесторами, які принесуть гроші і хазяйнуватимуть на нашій території. Земля повинна належати тим, хто на ній живе і на ній працює” висловила свою думку Ходаківська.

Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук висловив таку ж думку: “Фермерське господарство – коли людина з родиною обробляє землю, а не має понад 10 тисяч га і велику кількість працівників. Якщо не будуть проводитись земельні реформи, то ми досягнемо зубожіння села, адже малий бізнес з великим конкурувати не може. Перше, над чим маємо працювати,  це думати не про великі господарства і не про середні, а про малі й безпосередньо про фермерів”.

Нагадаємо, минулого року Верховна рада прийняла в цілому законопроект щодо продовження мораторія на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року,  пише “Економічна правда”.

Раніше міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий заявив, що ринок землі слід почати з можливості продажу права її оренди. Кутовий підкреслив, що прийняття закону “Про обіг земель сільськогосподарського призначення” не означає насправді продажу землі.

“Закон визначає ті правила, в рамках яких оборот земель існує. Але самих моделей обороту земель дуже багато, і не всі моделі передбачають продаж землі”, зазначив міністр.

Вимога про прийняття закону “Про обіг земель сільськогосподарського призначення” міститься в меморандумі, який Україна напередодні підписала з МВФ.

Вимогу відкрити ринок землі озвучив також президент Петро Порошенко, виступаючи на початку вересня минулого року в парламенті. Він заявив, що відсутність відкритого ринку землі стримує приплив інвестицій в аграрний сектор, який є одним з головних постачальників валюти в країну.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...