Мед Атлант

При обшуку з помешкання екс-начальника франківських дільничих могли вилучити предмети, які заборонені законом

МІСТО писало, що 4 липня співробітники СБУ проводили обшуки в квартирі члена ГО “Воїн Україна”, нібито військового волонтера і колишнього працівника МВС Олександра Батуро. Відомо, що шукали зброю.

Про це повідомили у мережі члени ВО “Голос” Віталій Чорненький та Ростислав Гудзінський. Обоє кажуть, що обшук пройшов з порушеннями.

Як ми писали, в квартирі волонтера перерили все. Крім того, обшукали його автівку і квартиру батька. І нібито вилучень незаконних не було, але МІСТУ з власних джерел стало відомо, що навпаки – були. Проте у мережі члени ВО “Голос” про це не зазначали. З помешкання могли вилучити предмети, які заборонені чинним законодавством України. Та наразі тривають слідчі дії і ні прес-служба, ні співробітники правоохоронних органів не хочуть коментувати цей інцидент офіційно. Акцентують увагу, що експертиза скоро все покаже. На неодноразові звернення журналістів обіцяли надати повну інформацію, але по завершенні ВСІХ слідчих дій. Зі слів нашого джерела, коментарі п. Гудзінського та п. Чорненького будуть суперечити кінцевому результату.

«На такі процесуальні дії як обшук, повинні бути вагомі підстави, які ми доводимо в суді перед тим, як отримуємо санкцію суду на проведення обшуку», – акцентує увагу джерело.

До речі, більшість активістів, маємо на увазі тих, які були у зоні АТО, кажуть, що не знають про волонтерство п. Батуро. Проте керівник “Голосу” Ростислав Гудзінський повідомив журналістам “МІСТА”, що Батуро волонтерить ще з початку воєнного конфлікту на Сході, неодноразово їздив у зону АТО, допомагав у формуванні батальйону “Івано-Франківськ”. З цього приводу журналісти МІСТА поспілкувалися з самим Олександром Батуро. Каже, що Ростислав Гудзінський та Віталій Чорненький не захисники, не друзі, а просто знайомі. Щодо позначки “волонтер” спочатку нагадав про нагороди від Міноборони, а потім зазначив, що не вважає себе волонтером, а просто небайдужим, який допомагав бійцям на сході. Каже, востанє допомогу надіслав декілька днів тому – перед обшуком.

Далі з контексту розмови журналіста з паном Олександром.

-У вас були незаконні вилучення? Що вилучали?

-Мені не рекомендовано давати коментарі. У Віталія Чорненького є повне відео (ред. – відео уже заблоковане та не відтворюється), але подав не все, бо тривають слідчі дії. Підозрюю, що у нього є повне відео і там ви б змогли все побачити.

-Так були незаконні вилучення чи ні?

-Я не готовий відповісти, може з понеділка поговоримо щодо цього.

-Розкажіть щодо волонтерства. Чим ви допомогали на сході, від якого періоду?

-В мене є відзнака від міністра оборони. З 2015 року я їжджу в зону АТО. Якраз ті речі, які вилучили, я й на АТО відправляю. Можна поїхати відвезти продукти, можна поїхати і повоювати, а можна щось зробити власними руками і відправити. На АТО все відправляв безкоштовно. 

-Скільки таких відправок здійснили? Коли остання допомога була?

-Багато….

-Скільки саме?

-Більше двох тисяч. Остання була напереродні обшуку. Вже напевне більше не буду цим займатись, я так розумію (ред. – маючи на увазі обшук). Весь “передок” я всіма необхідними речами забезпечував. При бажанні, можу з звідти подяки позвозити. Цьогоріч створилась ГО “Воїн України”. Там на сторінці дуже багато відгуків є. До того працював з власної ініціативи.

До слова, в громадській організації інвалідів, ветеранів, учасників та волонтерів АТО “Воїн України” Олександра Батуро обрано головою Контрольно-ревізійної комісії.

На завершення розмови Батуро додав:

“Я не називаю себе волонтером. Я не збираю допомогу по людях, церквах, а користуюся власними ресурсами, допомагаючи в зоні АТО. В нас на Івано-Франківщині мало волонтерів…”

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...