Мед Атлант

Юристи, психологи та лікарі. Ким хоче бути молодь на Прикарпатті

Нещодавно в Україні завершилася вступна кампанія. Більше 25 тисяч абітурієнтів подали заяви до університетів Івано-Франківська. Ким бажає бути молодь, які спеціальності виявились найбільш та найменш популярними у місцевих вишах, дізнавались журналісти МІСТА.

У приймальній комісії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника повідомили, що до університету подали близько 13 тисяч заяв. Найпопулярнішим виявився “Туризм“, на денну форму цієї спеціальності подали 914 електронних заяв, однак, 693 було скасовано, а 88 спрямували до наказу. На другому місці – “Право“, бажання там навчатись виявили 684 абітурієнти, скасували заяв 465 та до наказу спрямували 87 заяв. Третю сходинку популярних спеціальностей зайняла “Психологія“, на яку було подано 645 заяв, скасовано – 27 та спрямовано до наказу – 67. Студентів саме цих спеціальностей найбільше випускають з університету. Найменш популярною залишається спеціальність “Декоративно-прикладне мистецтво” з кількістю заяв –23.

Щодо технічних спеціальностей, то у приймальній комісії Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу кажуть, що загалом до їх вишу було подано близько 5800 заяв. Найбільшу кількість заяв абітурієнти подали на спеціальність “Інженерія програмного забезпечення” – 478, з них 61 абітурієнта зарахували. Спеціальність “Туризм” в університеті нафти й газу цьогоріч також є популярною та зайняла другу сходинку, на неї подали 447 заяв та зарахували 21 вступника. Не відстає за кількістю заяв спеціальність “Комп’ютерна інженерія“, на якій прагнули навчатись 388 абітурієнтів та зарахували 39. Найменше заяв подали на спеціальність “Метрологія та інформаційно-вимірювальні технології” – 18 заяв та 17 зарахованих вступників.

Близько семи тисяч франківських вступників виявили бажання стати медиками. В Івано-Франківському медичному університеті найбільше заяв було подано на спеціальність “Медицина” – 3290 заяв та “Стоматологія” – 998 заяв, на третьому місці “Фармація” – 520 заяв.

Отже, вже не перший рік франківські абітурієнти бажають стати програмістами, працівниками туристичної галузі та психологами. У медичній сфері лідируючі позиції за собою традиційно зберігає “Медицина” та “Стоматологія”. Молодь черговий рік обирає престижні та прибуткові професії, які на ринку праці мають найбільшу конкурентноздатність. Однак, більшість віддають перевагу професії, яка їм знадобиться у цілому по життю, а не тільки при працевлаштуванні.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...