Мед Атлант

Франківців бентежать польоти винищувачів над містом. Авіатори заспокоюють, що все безпечно

Щотижня над Івано-Франківськом “гуде” небо. У повітрі літаки-винищувачі маневрують, малюючи фігури вищого пілотажу. Це основні вправи курсу бойової підготовки винищувальної авіації. У повітрі авіатори демонструють техніку пілотування, навігації та бойове застосування. Однак, такі планові польоти викликають неоднозначну реакцію у містян.

Комусь заважає гучність. Так, користувач фейсбук Natalia Kozak пише у соцмережі:

Над містом літають військові літаки. Побудилися дорослі, побудилися діти. Вранці всім на роботу і до школи. То аж так вкрай необхідно?

Пост викликав шквал критики, мовляв, якщо не будуть літати наші літаки, то будуть літати ворожі винищувачі.

Світлина від Соколи Прикарпаття.

Не всі франківці розуміють, чому військові маневрують просто над містом і на низьких висотах. Так, до редакції МІСТА звернулася пані Наталя, яка проживає в мікрорайоні БАМ. Жінка розповідає, що стала свідком ситуації, коли у  багатоповерхівку, як їй здавалося, летів винищувач. Але вчасно вивернув вгору. За її словами, він летів не просто так, а нібито виконував фігури вищого пілотажу.

Вони постійно літають в цьому районі. Наскільки я знаю, над житловою зоною заборонено літати, а вони літають дуже низько. 1 вересня під час урочистої лінійки у 28-й школі всі присутні бачили, як вони низько летіли. Зараз зводяться новобудови в мікрорайоні БАМ – «Сонячний», «Патріот». Ми в тому районі придбали квартиру. І близько двох тижнів тому  бачили з вікна, як літак летить, робить якусь фігуру вищого пілотажу і прямо видно, що він летить в напрямку будинку. Розуміє це, закінчує свою фігуру і різко бере напрям вгору. Ми там ще не живемо, лише робимо ремонт. А ті, хто вже живе, кажуть, що це звичне явище. Там добряче все забудували, а вони літають дуже низько. І ще б нічого, якби вони просто низько летіли. Вони ще й роблять різні складні фігури. А наші літаки вже не нові. І це викликає занепокоєння.

За словами франківки, спостерігають таке і мешканці Мазепи, 175, і вулиці Сорохтея.

І це не один раз, що вони там якось низько пролетіли. Вони постійно це роблять.

Тож людей цікавить, чи мають пілоти дозвіл робити такі маневри над містом.

Військові все це назвали звичайними плановими польотами.

Є планові польоти з метою льотної натренованості, є раптові перевірки. Є різні формати проведення польотів. Нещодавно у нас, фактично, були приведені у вищу ступінь готовності майже всі авіаційні бригади повітряних сил – проходили навчання у рамках «Непохитна стійкість – 2017».  Про це попереджали, інформація про це звучала у ЗМІ. Люди можуть бути спокійними, власне, все це робиться для того, щоб унеможливити появу небезпеки з повітря. Основне призначення авіації – забезпечення безпеки повітряного простору. В тому числі і над містами України. Чим краще вишколений льотчик – тим більша ймовірність того, що ця безпека буде надійною, – розповідає полковник Роман Юрчило, начальник прес-центру, прес-секретар Командування Повітряних Сил ЗСУ.

За його словами, раніше польоти так часто не проводилися. І люди просто відвикли від цього.

Зараз фінансування дозволяє покращити забезпечення паливом і льотчики тренують в рази більше. З відпрацюванням різних маневрів. Але всі польоти виконуються в межах польотних завдань. Вони є безпечними. І переживати про те, що вони принесуть якусь шкоду, немає підстав. Навпаки, люди вдячні за те, що льотчики можуть проводити ці польоти, і робити це часто.

Роман Юрчило каже, що, звісно літаки не літають безшумно. Є певний шум. Але це не є той шум, який приносить якийсь негатив для здоров’я тощо.

Це не несе загрози, а навпаки – несе безпеку з повітря. Особливо зважаючи на теперішню ситуацію в країні. Льотчики повинні бути в готовності до адекватного реагування з повітря. На визначених аеродромах ведеться щодобове чергування – по всьому периметру повітряного простору України. В разі форс-мажору вони готові діяти відповідно до ситуації.

Літають літаки-винищувачі декілька змін на тиждень. І вдень, і вночі, і в складних метеоумовах. Заважають виконувати посадку на аеродромі лише сильні снігопади, дощі чи густий туман. Інші погодні умови, такі, як сильні морози чи спека, цілком придатні для польотів, стверджують авіатори. Найскладніше маневрувати у повітрі вночі. Тож польоти при зірках виконують лише досвідчені льотчики.

Додамо, що фактично весь пілотний склад Івано-Франківської бригади тактичної авіації виконував завдання у зоні АТО. Під час планових ротацій. До підписання мінських домовленостей, які заборонили застосування бойової авіації.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...