Мед Атлант

Франківські освітяни обговорили виклики і можливості нового закону “Про освіту”

24 жовтня в Департаменті освіти та науки Івано-Франківської міської ради відбулося чергове спільне засідання трьох робочих груп  щодо реалізації положень Закону України «Про освіту» за участі заступника міського голови Олександра Левицького, на якому розглядались основні положення Закону.

Головний спеціаліст з юридичних питань Департаменту освіти та науки П.Чорнописький ознайомив присутніх із змістом листа МОН України № 1/9-554 від 13.10.2017р. «Щодо нагальних питань впровадження Закону України «Про освіту».Заступник міського голови О.Левицький зазначив про необхідність розробки Департаментом освіти та науки плану-графіка реалізації основних положень Закону у закладах освіти міста, зауваживши при цьому, що є багато завдань, які можна реалізувати, не очікуючи підзаконних актів.

Наприклад, обговорення з педагогічними та батьківськими громадами бачення розвитку кожного закладу освіти зокрема, визначення типу закладу, його основних завдань та пріоритетів, створення та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти, прозорість та інформаційна відкритість закладу освіти, ліцензування освітньої діяльності закладів.

Члени робочої групи І.Дейчаківський, директор УГ № 1, п.Я.Олексин, директор СШ № 5, п.М.Василик, директор НВК «ЗШЛ № 23» висловили бачення щодо розвитку очолюваних ними закладів та щодо мережі закладів освіти в цілому.Методист ІМЦ Л.Чмелик наголосила на можливості створення корпоративних закладів дошкільної освіти, а також звернула увагу на п.6 ст. 15 Закону України «Про дошкільну освіту» щодо прав та обовʼязків фізичних осіб-підприємців, основним видом діяльності яких є освітня діяльність у сфері дошкільної освіти. Члени робочих груп одностайно зазначили про обовʼязковість реорганізації шкіл-садків у заклади дошкільної освіти.Директор міського центру дозвілля дітей за місцем проживання Л.Зваричук звернула увагу на питаннях оренди приміщень закладів освіти, вікової категорії вихованців позашкілля, доступу до позашкільної освіти дітей з особливими освітніми потребами, видачі документів про позашкільну освіту.Директор Департаменту освіти та науки І. Смаль звернув увагу присутніх до не менш важливого питання щодо порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів (Постанова Кабінету Міністрів України від 13.09.2017р. № 684).

Відповідно до п.7 Постанови «Залучення працівників навчальних закладів до організації та ведення обліку дітей шкільного віку забороняється», а п.4 передбачено створення уповноваженого органу із залученням відповідних територіальних органів Національної поліції та служби у справах дітей щодо організації ведення обліку дітей шкільного віку.

Активну участь в обговоренні цього питання взяли п.М.Василик, директор НВК «ЗШЛ №23» та п.Н.Ільчишин, директор ЗШ №26, які запропонували створення електронних баз обліку дітей, враховуючи інформацію закладів медицини, реєстраційних органів та служби у справах дітей.Підсумовуючи згадані вище питання, директор Департаменту освіти та науки п. Ігор Смаль зазначив, що розгляд основних положень Закону знайде продовження на нарадах керівників закладів освіти міста.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...