Мед Атлант

Цікаві факти про Різдво: що буде, якщо не віддати борги до Святого вечора?

Різдво на Русі почали святкувати в Х столітті. За давньою традицією, воно починається зі Святого вечора, що припадає на 6 січня. Як святкувати та чого не можна робити у переддень головного свята року? Місто підготувало декілька цікавих фактів про цей день.

Різдво — одне з найважливіших родинних свят, коли кожна сім’я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди. З плином часу старі традиції змінювались та зникали але головні з них і сьогодні мають місце в цей чарівний вечір.

1. У  Святий вечір до “вечірньої зорі” нічого не їдять і не сідають за стіл.

2. Господиня  кладе на чотири кути столу під скатертину часник, щоб відігнати від родини і хати злих духів. Це символ очищення від гріха, який отруює людське життя, символ родючості і здоров’я.

3.До святкового столу спізнюватися не можна: “будеш весь рiк блукати”.

4.Увечері в переддень Різдва не можна працювати.

5.Вважається, що не можна зустрічати Різдво з колишніми боргами. Інакше весь рік доведеться жити в борг.

Найстійкішою традицією є наявність 12 пісних страв на столі у Святвечір. З року в рік господині додають до святкового столу різноманітні страви але не виходять за рамки традицій.

Незмінною залишається і коляда під час Різдвяних Свят.

Обряд колядування має ще дохристиянські коріння, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди. Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе в домівку мир та добробут. У Святвечір влаштовують колядування — діти і молодь ходять по вулицях, співають тематичні пісні і бажають щастя господарям. За це колядникам дають маленькі подарунки або гроші.

Прикарпатці, як ніхто інший, дотримуються звичаїв святкування Різдва, тому в наших краях Різдво — найкрасивіше.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...