Мед Атлант

5 лайфхаків для молодої мами від франківської доули Катерини Лейцюсь

З появою в сім’ї малюка життя молодих батьків наповнюється новими турботами. В більшості родин саме новоспеченій матусі доводиться вирішувати безліч побутових питань, робити мільйон речей – годувати, купати, гуляти. Тож не дивно, що всі нові клопоти виснажують молоду маму, забирають море сили й часу і відображаються на її емоційному та фізичному стані. В той час, як саме в перший рік після народження дитини жінка особливо гостро потребує затишку, комфорту, моральної підтримки, допомоги з рутиною. Які речі можуть полегшити життя мами в перший рік після народження крихітки, знає доула, керівник клубу щасливих батьків “Мілагро”, мама двох синочків Катерина Лейцюсь.

Задоволена, сяюча, врівноважена мама потрібна малюку для хорошого психоемоційного розвитку. Сьогодні ми не будемо говорити про базові для щасливого материнства речі – годування грудьми, спільний сон, носіння на руках, турботу мами про себе. Розглянемо п’ятірку корисних предметів, які покликані полегшити мамі побут із маленькою дитиною. Речі з нашої підбірки не претендують на істину в останній інстанції, однак їх достоїнства та практичність випробувані й доведені досвідом багатьох мам. Що взяти до власного арсеналу помічників, вирішувати Вам.

  1. Халат на двох

Просто супер-знахідка, важливість якої складно переоцінити. Річ, котра полегшує процес вкладання спати, годування та адаптацію до нових умов і відсутності мами.

Як це працює? Халат із приємної на дотик тканини, який носить мама, пахне для дитини нею й асоціюється із затишком та безпекою. Одягайте його, коли годуєте малюка, заколисуєте. Відтепер – це ваш халат на двох. Накривши дитину, ви створюєте їй зону комфорту, тепла, контакту з мамою.

Прикре відчуття, коли ти тільки-но поклав маля в ліжко, а воно одразу прокидається, знайоме кожній мамі. Малюк будиться в основному через зміну оточення: без мами стає холодніше, змінюються відчуття. А так, загорнувши малюка в теплий мамин халат, шанси спокійно перекласти дитину на ліжко збільшуються. Відтак, дитя спокійніше поспить, а у вас буде більше часу для себе.

Згадайте, як вранці взимку не хочеться вилазити з-під тепленької ковдри. Тут також допоможе халат. Прокинувшись, Ви одразу вдягаєте цей халат і разом з манюньою, що гріється біля вас, йдете готувати сніданок чи варити запашну каву.

Халат стане дієвою допомогою рідним, якщо мамі треба відлучитися. Вкладаючи на сон, бабуся, тато чи інша довірена особа обгорнуть дитину халатиком, який нагадуватиме про затишок і маму. А в подорожах він допоможе манюні легше адаптуватися до нового оточення, швидше засинати. Частинка дому, чогось рідного та звичного, яку не складно взяти з собою в будь-яку дорогу.

  1. Фітбол

Потрібна річ у сім’ї. Фітбол варто придбати ще на етапі вагітності, щоб сидіти на ньому замість стільця, виконувати різноманітні вправи, проживати на ньому перейми. Після народження малюка м’яч можна використовувати не тільки для фізичних вправ по відновленню свого тіла, але й для заколисування дитини. Сідаєте на м’яч і у спокійному ритмі погойдуєтеся вверх-вниз. Не варто різко стрибати з дитиною чи трусити нею. Сидячи на фітболі, ви можете годувати грудьми, ніжно заколисуючи лялю.

А ще обов’язково залучайте м’яч до процедур із фізичного розвитку дитини – це чудове тренування, а також інструмент для веселих ігор.

  1. Мат від спорткомплексу

Великий, із безпечних матеріалів – якісний мат для дитячих спортивних комплексів стане вашим надійним помічником у догляді за малюком. Варіантів його застосування безліч: можна покласти дитину на мат, у той час як ви щось робите неподалік та розмовляєте з нею. Можете вмоститися там разом, наприклад, для ігор чи годування грудьми. Мат – чудове місце, аби на ньому поголопопити, відпочити від підгузків. Це не ваше дороге ліжко з ортопедичним матрацом, а мат із водонепроникною поверхнею і, якщо раптом намокне, – не біда. Також там безпечно вчитися перевертатися, сідати й сидіти.

Віддавна в народі є таке поняття, як «пасти коні», коли дитя викладають на живіт. Ряд авторитетних джерел, таких, як Американська академія педіатрії, наголошують на необхідності перебування дитини в положенні не на спині й таким чином стимулювати її рухатися, досліджувати все навколо. Це профілактика та один із пунктів лікування кривошиї (напруження м’язів шиї) і плагіоцефалії (деформації черепа, “пласкої голови”).

Певний час на животику на улюбленому маті допоможе розвивати м’язи шиї та плечового поясу, тренуватиме й розвиватиме тіло малюка, відкриє простір перед очима дитини, що стимулюватиме її рухатися, діяти.

А от тривалого використання гойдалок та автокрісел для немовлят варто уникати через те, що на них малюк тримає шию в одному положенні.

Можна використовувати мат для сну в денний час із того періоду, коли дитина починає перекочуватися і є ризик, що впаде з ліжка. Особливо актуально це, якщо ви практикуєте спільний сон і у не маєте дитячого ліжечка. Постеліть на мат білизну і вуаля – місце для сну готове!

Спортивному мату завжди знайдеться застосування, навіть коли дитя підросте: чи то в спорткомплексі, як місце для ігор, чи  для сидіння-валяння при вилазках на природу і т. д.

Чим  мат кращий за гойдалки чи спеціальні крісла з вібрацією? Непогано, якщо ви маєте  і те, й інше. Хоча лікарі наголошують, що не варто надто довго залишати дитину в положенні із зігнутою шиєю. Але якщо стоїть вибір, то мат економічно вигідніший, універсальніший, зручніший.

  1. Сушильна машина

Уявити нині свій побут без пральної машини складно. А якщо вдома маленька дитина, та ще й не одна – поготів. Поправши  дитячий одяг, мами часто зіштовхуються з непростим завданням – де це все сушити? Влітку все більш-менш ясно. Білизна сохне на балконі чи в дворі, якщо вони є.  А от в осінньо-зимовий сезон? Море дрібних шкарпеточок, пеленок, штанців та бодиків заповнюють батареї, спеціальні підставки, а коли їх ресурс вичерпується – у хід ідуть двері шаф, спорткомплекси, бильця ліжок і т. д.

Надмірна волога в кімнаті й вимушений декор домашнього інтер’єру в вигляді гірлянд мокрого одягу, здавалося б – неминучість. Втім, альтернатива є – сушильна машина. Це диво техніки – поки рідкісний мешканець наших осель. Однак, ті господині, які вже спробували її можливості, можуть гідно оцінити їх: одним рухом перекладаємо до сушильної машини усе з пралки, натискаємо кнопку і за годину-півтори все сухеньке та не зім’яте, готове до використання. Так-так, навіть рушники, джинси, постіль!

Маючи в домашньому арсеналі такий прилад, ви значно спокійніше реагуватимете на чергові мокрі штанці, вимащені під час прикорму кофтинки, штани з болотом після прогулянки. Тож сушильна машина – це значна економія вашого часу й сил.

  1. Слінгокуртка

Відомо, що слінг звільняє мамі руки і дає таку бажану мобільність. З ним жінка може робити масу справ із дитиною. Ще одна корисна річ для активної мами в холодну пору року, яка заощаджує час, сили та й гроші – слінгокуртка. У теплій слінгокуртці мама може продовжувати з комфортом носити свого малюка у слінгу за будь-якої погоди. Дитину не потрібно буде одягати у сто одежинок, адже під маминою курткою і пригорнена до маминого тіла, вона отримує багато тепла від самої мами. Так що товсті незручні зимові комбінезони на овчині їй більше не знадобляться. Під курткою дитині буде тепло і дуже зручно. Зі слінгокурткою збори на прогулянку перестають бути викликом і для малюка, і для мами. Увесь процес одягання-роздягання займе не більше кількох хвилин. Ви вдягаєте дитину, садите в слінг, і елегантним рухом застібаєте куртку. Ось ви вже на вулиці, готові насолоджуватися прогулянкою. Зі слінгокурткою похід у магазин, в кафе на каву з подругами, та й узагалі пересування містом стануть набагато простішими.

Красива термочашка, відеоняня, мультиварка, блендер, посудомийна та пральна машини – науковий прогрес пропонує багато речей, які полегшують життя молодій мамі, допомагають їй налагодити побут та більше насолоджуватися материнством. Тож не відмовляйтеся від нових можливостей, не доступних нашим мамам та бабусям.  Звільнившись від рутини, ви помітите, що у вас з’явилося більше часу та сил на себе й малюка, почуватиметеся щасливою, наповненою і розслабленою жінкою, і при цьому залишитеся люблячою уважною мамою, що розуміє потреби своєї дитини.

Стаття опублікована в журналі “LIKE”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...