Мед Атлант

24 загиблих і 19 травмованих: на Прикарпатті пожежі наробили лиха

Прикарпатські рятувальники розповіли, як завадити виникненню пожеж в природних екосистемах.

Сьогодні, 25 квітня, в Управлінні обласного ДСНС відбувся брифінг, на якому рятувальники розповіли про правила поведінки з вогнем під час пожежонебезпечного періоду. Власне, такий період настає з моменту сходження снігового покриву навесні до початку стійкої вологої осінньої погоди.

Про наслідки та причини виникнення пожеж розповів начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький.

З настанням сухої теплої погоди зросла кількість пожеж. З початку року уже налічується 741 загоряння, в яких загинули 24 особи. Травми отримали 19 осіб, серед яких 1 дитина. Вогнеборці виїжджали на 260 пожеж і на них врятували 17 осіб. Вогонь завдає збитків на мільйонні суми,  –  каже Чернецький.

Найчастіше пожежі трапляються на території Тисменицького та Калуського районів, а також в Івано-Франківську.

Причиною таких пожеж Ігор Стефурак називає спалювання сміття жителями області, а також кропівля городини небезпечними речовинами.

Люди, які травлять жуків на городах, навіть не задумуються, чим кроплять рослини. Під час горіння вони виділяють небезпечні речовини, які шкодять екології та здоров’ю людини. Їх вдихання викликає рак, – ділиться начальник екологічної інспекції в області Ігор Стефурак.

Інспектор підкреслює, що ситуація з підпалами селянами полів його дивує. Каже, це варварство.

Мене взагалі дивує ситуація, коли людина сама влаштовує пожежу. Ми забуваємо, що таке пожежа. Підпалювали поля – це варварство, адже природа відновлюється. В траві живуть зайці, куріпки і інші тварини. Потім вийдеш у поле і питаєш, чому зовсім не бачиш звірини, – продовжує Стефурак.

Велике лихо може початись навіть з такої дрібниці, як цигарка. Дуже часто саме куріння стає причиною пожеж у лісах. Тож, відпочиваючи на природі, просять не палити.

Начальник відділу Управління превентивної діяльності ГУ НП області Ігор Влашин розповідає, що на попередження пожеж працюють патрульні та дільничі поліцейські, котрі періодично проводять профілактичні розмови з місцевими мешканцями: роз’яснюють про небезпеку, штрафи та кримінальну відповідальність за підпали.

Також на території лісових фондів цілодобово чергують рейдові бригади, які виявляють браконьєрів, лісокрадіїв та паліїв.

Якщо дії відпочиваючих призвели до лісової пожежі – після її локалізації спеціальна комісія підраховує завдані збитки. Усі кошти на відновлення попереднього стану природи, разом зі штрафом, має сплатити винуватець пожежі. Минулого року до відповідальності притягнули 25 осіб, – наголошує начальник відділу охорони та мисливства обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Поціхович.

Притягнути до відповідальності можуть й орган виконавчої влади. У разі, коли управління ДСНС дає вказівку районній раді провести профілактичні розмови з сільськими головами та мешканцями, однак відповіді до відомства не надходили, а випадки пожеж у екосистемах траплялись – райрада відповідатиме за бездіяльність.

В одному районі за день може трапитися до 40 пожеж. До прикладу, цієї ночі горів недіючий Пнівський полігон на Надвірнянщині. Довелось залучити дуже велику кількість техніки. Відповідальність за це має понести балансоутримувач, адже на гасіння витратили великі кошти, та й сам полігон мав бути недоступним для громади, – підсумував Роман Чернецький.

Читайте також: На Франківщині під час спалювання сміття і трави згорів автомобіль

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...