Мед Атлант

Нова мода: прикарпатці за якісну каву

ГАРЯЧА І П’ЯНКА

…вона бадьорить нас вранці і зігріває прохолодними вечорами. За чашкою кави ми вирішуємо важливі питання, проводимо теплі зустрічі з друзями або ж романтичні, з коханими, розмірковуємо над життєвими питаннями чи просто релаксуємо, насолоджуючись кожною ноткою цього ароматного напою. І зовсім не замислюємось, який складний шлях пройшла кава перед тим, як потрапити до нашої філіжанки, і як саме із зерна вона перетворюється у магічний продукт, що так вабить справжніх кавоманів?      З цими запитаннями вирушаємо до «ФАБРИКИ КАВИ». Ця палярня, що розташувалася подалі від гамірного середмістя, завжди радо зустрічає своїх гостей та тішить свіжообсмаженою кавою, доставляючи її до вашого дому. Тут привітні роастмайстри поміж роботою охоче діляться секретами обсмажування і приготування найсмачнішої та найякіснішої кави. Розповідають, нині на піку популярності – так звана третя кавова хвиля. А починалося усе із першої – це було масове споживання розчинної кави. Її пили, щоб просто збадьоритися. Звісно, смак був жахливим, а процесу збирання зерна та його обсмажуванню ніхто не приділяв належної уваги. На зміну їй прийшла друга хвиля – як кажуть роастмайстри, маркетингова, – коли на ринку з’явилися монополісти, котрі зрозуміли, що треба робити, аби напій успішно продавався. Кавові зерна обсмажували до темного кольору. Це дозволяло довго зберігати продукт і потішити покупця великими об’ємами, у яких легко можна було сховати недосконалий смак завдяки різноманітним добавкам. Утім, кавова індустрія не стоїть на місці. Зрештою, людям стало цікаво, що ж за напій вони п’ють. Перевагу почали надавати заварній каві і зрозуміли – це не просто хороший продукт, а ціла атмосфера: тут важливий і процес приготування, і інтер’єр, і спілкування з гостями. Кавомани втомилися від одноманіття, почали цікавитися сортами кави і шукати щось нове.
З часом в Україні, і зокрема на Прикарпатті, почали з’являтися локальні палярні. Сюди, кажуть майстри, приходять купувати якісну каву. Кожен роастмайстер прагне розкрити у зерні щось своє, відповідно підбирає спеціальний помол і температуру води до кожного сорту та методу приготування, а на піку популярності сьогодні – альтернативні методи. Це і є особливістю закладів третьої кавової хвилі.
Головна риса роботи палярні – відповідальне ставлення до кави як продукту споживання. Тут стараються відстежувати усі етапи, що проходить зерно перед тим, як потрапити до чашки: від плантації до обсмажування, пакування та приготування. Кожний такий заклад унікальний, адже усі майстри по-своєму розуміють зерно і процеси роботи з ним. Важливу роль тут відіграє стиль обсмажування. До прикладу, «віденський» у «Фабриці кави» називають найоптимальнішим для того, щоб приготувати «правильну» каву. Адже він дозволяє розкрити весь смак та аромат кавового зерна – тут і кислота, і приємна гірчинка (без якої цей напій узагалі не уявити), і солодкість – усе поєднується в балансі. Роастмайстри пояснюють – темний ступінь обсмажування кави просто консервує її, відповідно, вона втрачає свої особливості, які натомість намагаються зберегти при світлому ступені обсмажування. Для того, аби кавомани краще зрозуміли напій, обсмажувачі обрали такі способи віденського методу, як «city» та «city+».
І хоча нині одним із найулюбленіших напоїв більшості все-таки залишається кава з молоком, жартують обсмажчики, швидкого темпу набирає четверта кавова хвиля, що включає специфічну роботу із зерном просто на плантації. Нині бариста на різноманітних чемпіонатах уже не просто хочуть взяти найкраще зерно та поекспериментувати з його обсмажуванням. Вони йдуть далі – налагоджують контакти безпосередньо із фермерами, аби ті підготували для них незвичну сировину – додали їй кислинки чи солодкості ще на початковому процесі. Почали робити різного роду ферментації, щоб створити продукт, який здивує самих майстрів – як смаком, так і собівартістю нового напою. Широкого поширення така робота ще не отримала. Та попри все, переконують бариста, нині темп розвитку кавовій індустрії задають саме маленькі заклади-палярні. Адже саме тут не просто обсмажують смачну та якісну каву, а повсякчас намагаються відчути свого клієнта, шукають щось нове та постійно розвиваються.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...