Мед Атлант

“Дивовижні” : у Франківську відкрилась виставка людей з обмеженими можливостями. ФОТО

Сьогодні, 7 листопада в Івано-Франківську стартувала виставка живопису “Дивовижні ‘”.

У Музеї мистецтв представлені роботи Белей Уляни та Любові Оробець з будинку сиріт з інвалідністю “Оселя Віри, Надії, Любові”.

Вже незабаром виповниться 100 років з того часу, коли наївне мистецтво визнали, як художнє явище. Уцій сфері художнього примітиву, що балансує на межі професійного та фольклору, де відбувається своєрідне взаємопроникнення різноманітних культурних пластів митець на підсвідомо рівні стає провідником міфологічної образності.

Це вже не перша їхня виставка. Кожного разу їхні роботи сиають більш емоційно наповнені, а творчість сприяє розвитку. Такі виставки показують, що люди з інвалідністю не тільки потребуючі, але й самі можуть заробляють собі на життя, – каже Віта Лотоцька, волонтер.

Сьогоднішня виставка репрезентує роботи саме таких художниць, які зосередившись переважно на рослинному світі, створили образи, які сповнені неабиякої експансії форм, енергії кольору, орнаментальної значущості.

Я малюю з 10 років. Мені подобається творити. Я малюю акрилом. Я пишу свої роботи тоді, коли приходить натхнення. Зазвичай це буває раз на тиждень, коли в мене є настрій, – Уляна Белей.

Підсвідомі творчі акти “виштовхнули” на поверхню дивні ієрархізовані структури квітів, листя, розгалуження стебел, розграфлених виразним чорним контуром, декорованих орнаментальними мотивами.

Картини Уляни Белей заворожують стихією летючого руху, вихору, рясного опадання. Тут звучить імпресіоністична нота, зумовлена передусім способом утримання пензля ротом.

У своїх картинах я використовуючи багато кольорів. Мене ніхто ніколи не вчив малювати, але я вже близько 10 років малюю, – Любов Оробець.

У творах Люби Оробець простежується одвічний мотив Дерева Життя, у кроні якого з’єднані воєдино плоди і птахи, семантично значимі , вибудувані з типової для цієї авторки колірної і графічної субстанції, що нагадує іноді середньовічний вітраж або ж наближається до модерністичних композицій відомих художників-фовістів Анрі Матіса чи Жоржа Руо.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...