Мед Атлант

Жага до швидкості. Про видатних автогонщиків Франківщини

Автоспорт – дороге і затратне захоплення, котре, однак, має мільйони шанувальників по всьому світу. В Україні через важку економічну та політичну ситуацію цей вид спорту дещо пригальмував свій розвиток, але ентузіасти не здаються. Наша розповідь про те, чим живуть і пишаються гонщики Івано-Франківщини.

Гонка, корисна для всіх

Цього року автоспортивний сезон в Івано-Франківську стартував зі змагань з автомобільного слалому «Франківчанка-2017» серед жінок. Ці автоперегони щорічно, ще з 2006-го, проводили 8 березня. Потім було кілька років перерви, і ось цьогоріч традиція відновилась.

Автослалом – це перегони на час по розміченій стійками (конусами, покришками) території зі складною трасою (круті повороти, змійки, розвороти на 180 градусів заднім і переднім ходом тощо). Традиційна локація франківського автослалому – Північний бульвар.

У час війни всі свідомі люди долучаються до допомоги військовим, і автолюбителі не виняток. Так, Прикарпатський автомобільний клуб, традиційний організатор автоспортивних подій в області, привернув увагу людей до проблеми реабілітації учасників АТО. В самому клубі є два учасники війни на Сході, тож тут розуміють усю важливість фізичного і психологічного відновлення воїнів. Під час змагань відбувся благодійний аукціон картин, які писали бійці, а кошти, зібрані на ньому, підуть на організацію нових реабілітаційних проектів.

«Автослалом – це азарт і драйв, – розповідає переможець цьогорічної «Франківчанки» Наталія Василів. – Але з цих змагань є й практична користь – покращення навиків водіння. Тому раджу навіть початківцям брати участь в автоперегонах. Це не супер-серйозні чемпіонати, але тут можна вдосконалити свої навики та багато чому навчитися».

Кам’янисті гравійні дороги недолюблюють усі водії, але для ралі вони перетворюються на чудові спецділянки, по яких гонщики буквально летять на межі своїх можливостей

Гірські традиції

Напевне, найуспішнішим видом автоспорту для прикарпатських гонщиків є гірські перегони. Їх називають по-різному – швидкісний підйом, підйом на гору, а спортсмени та вболівальники просто «гора».

Для широкого загалу такі гонки є маловідомими, але це один із найстаріших видів автоспорту, що має давні традиції. Дебют «гори», змагання в горах біля Монако, відбувся ще у 1897 році, через три роки після першого в історії автомобільного змагання, гонки Париж-Руан. Пік його популярності припав на 1960-ті роки. Нині відбуваються чемпіонати Європи та світу, але за популярністю гірські перегони значно поступаються своїм пізнішим автоспортивним «сусідам» – Формулі-1 чи ралі.

Степан Мазур (справа) і Тарас Стенчук на ралі «Трембіта» у 2013 році. В тій гонці наш екіпаж посів друге місце у класі У4000

Перемагає той, хто найшвидше проїде гірською дорогою від підніжжя до вершини. Спортсмени змагаються лише на час – старт дається роздільний, із хвилинним інтервалом. Це щось схоже на ралі, проте спецділянка на етапі одна, як і пілот у машині.

Останні два роки честь Івано-Франківщини в чемпіонаті з гірських перегонів захищає лише іванофранківець Юрій Лепьохін на автомобілі ВАЗ-2108. А перед цим прикарпатські гонщики кілька років поспіль ставали переможцями та призерами чемпіонату України.

Унікальний факт: три роки поспіль спортсмени з Франківщини виборювали перемогу у класі А2 (монопривідні автомобілі з об’ємом двигуна до 1600 см3). У 2011 році звання чемпіона України тут виборов Сергій Жолинський з Калуша на автомобілі ВАЗ-21130. Уже наступного року чемпіоном у цьому класі став Юрій Лепьохін (Жолинський був другим). А 2013 року тріумфував Роман Марцінковський з Надвірної (Лепьохін посів третє місце).

Неабияких успіхів у гірських гонках досяг Микола Ільницький з Кутів Косівського району. В його активі – срібні медалі абсолютного заліку та класу А4 (повнопривідні автомобілі) 2010, 2012, 2013 років.

Далі здобутки прикарпатців у «горі» були не такими значними. У 2014 році третє місце в абсолютному заліку посів Ільницький. У 2015 році вдруге у своїй кар’єрі звання чемпіона у класі А2 здобув Юрій Лепьохін. Наразі ця перемога є крайнім (сподіваємося, не останнім) успіхом прикарпатців у гірському чемпіонаті.

Вже незабаром у нашому регіоні протягом одного вікенду відбудуться одразу дві гірські гонки. У суботу, 20 травня, автогонщики змагатимуться на новій для себе трасі, що проляже Буковецьким перевалом, а наступного дня «гора» відбудеться в «Буковелі».

Ралі вимагає витривалості

Одним із найважчих і найдорожчих видів автоспорту є ралі. Аби взяти участь в ралійному етапі, екіпаж повинен мати команду фахівців-механіків, які обслуговують автомобіль. Участь у ралі беруть екіпажі з двох чоловік – перший пілот безпосередньо керує автомобілем, а поруч працює штурман, який прямо під час їзди «начитує» керманичу стенограму траси – короткий опис кожного повороту, трампліну чи прямої, що чекають попереду.

Протягом двох-трьох днів екіпажі долають понад сотню «бойових» кілометрів, а разом із переїздами між спецділянками дистанція гонки може сягати 500-600 км. Спецділянки пролягають дорогами через ліси, поля, часом села й міста, це можуть бути як асфальтовані, так і ґрунтові чи гравійні дороги, часом ралі проводять навіть узимку засніженими трасами.

Одним із найуспішніших ралійних тандемів Прикарпаття є пілот Степан Мазур з Івано-Франківська і штурман Тарас Стенчук із Кутів Косівського району. Найкращими досягненнями цієї пари є перемога у класі на «Алушта-Ралі 2011» та перемога в абсолюті на ралі-спринті «Буковинські Карпати 2011».

Степан Мазур є майстром одразу з трьох видів спорту – велоспорту, мотокросу та автоспорту. Одним із секретів його успіху є постійна робота над своєю фізичною формою. Здавалося б, навіщо гонщику слідкувати за вагою та займатися фізкультурою, адже за кермом він все одно сидить. Проте Мазур думає інакше: він починає свій день із пробіжки, увесь рік двічі на тиждень купається в річці. Обов’язково відвідує сауну, щоб відкривалися пори шкіри, постійно їздить на велосипеді – свіже повітря та фізичні навантаження дають неймовірний ефект. А ще займається йогою, виконує комплекс вправ для дихання.

Дворазовий чемпіон України з гірських перегонів, іванофранківець Юрій Лепьохін

Останнім часом Степан Мазур нечасто долучається до автомобільних змагань, та цього року він порадував прикарпатських уболівальників участю в першому етапі чемпіонату з гірських перегонів у Трускавці.

До слова, цьогоріч у жовтні на Франківщині запланований етап чемпіонату України з ралі «Трембіта». Як розповіла «Місту» президент Прикарпатського автомобільного клубу Олександра Кодак, зараз організатори по всій області шукають цікаві дороги, що потенційно можуть стати ралійними спецділянками.

«Автоспорт – один із найнебезпечніших видів спорту, але люди все одно ним займаються, бо звикли до адреналіну в крові й не можуть жити інакше, – говорить президент Прикарпатського автомобільного клубу Олександра Кодак. – Це властивість характеру наших спортсменів. Останні кілька років усі гонки мають благодійний характер – ми збираємо кошти на амуніцію для бійців, реабілітацію для демобілізованих тощо. Власне, самі гонки вже є своєрідною реабілітацією для наших спортсменів, які брали участь в АТО, адже автоспорт був і залишається їхньою улюбленою справою».

Через надскладну ситуацію в країні останніми роками автоперегонів в Україні проводять менше, поменшало і самих учасників змагань, та автолюбителі продовжують свою справу. І цього року прикарпатські шанувальники автоспорту зможуть побачити чимало цікавих гонок.

Автослалом в Івано-Франківську є видовищним дійством, яке збирає натовпи глядачів

Автомобільні гонки, які плануються в Івано-Франківській області 2017 року

20 травня – гірські перегони, Буковецький перевал

21 травня – гірські перегони, ТК «Буковель»

28 травня – автослалом, Івано-Франківськ

19 серпня – автослалом, Коломия

25 серпня – трофі-рейд, місце проведення уточнюється

23-24 вересня – ралі на історичних автомобілях «Золота підкова», Івано-Франківськ

7-8 жовтня – етап чемпіонату України з ралі, Івано-Франківськ та область

Чемпіони України в усіх дисциплінах автоспорту з Івано-Франківщини часів Незалежності*

Віталій Геращенко (Івано-Франківськ) – автослалом 2000, 2002, 2003 рр.

Юрій Лепьохін (Івано-Франківськ) – гірські гонки 2012, 2015 рр.

Ілля Нехай (Івано-Франківськ) – ралі на серійних автомобілях 2000, автослалом 2001 рр.

Сергій Жолинський (Калуш) – гірські гонки 2011 р.

Олександра Кодак (Івано-Франківськ) – ралі на серійних автомобілях 2000 р.

Роман Марцінковський (Надвірна) – гірські гонки 2013 р.

* за даними Автомобільної федерації України

Автор: Микола ВОЛКОВ

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 7

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...