Мед Атлант

У Франківську лісівники з усієї області протестують під звуки бензопил проти проекту Кабміну. ФОТО/ВІДЕО

Сьогодні, 28 листопада, на площі перед адмінбудівлею розпочалася мирна акція протесту колективів лісового господарства.

Протест ініційований профспілкою, у зв’язку з кулуарним схваленням Кабінетом Міністрів України «Стратегії реформування лісового господарства на період до 2022 року». Стратегія остаточно не затверджена, її мають доопрацювати до 15 січня 2018 року. Лісівники категорично не згодні з проектом, тому сьогодні зібралися на мирну акцію. Протестувальники виступають проти передачі лісів у концесію, створення у Києві монополіста в галузі лісового господарства, що призведе до ліквідації лісових господарств і масового скорочення робочих місць.

Органи місцевої влади та профспілковий комітет єдині в тому, що Стратегія, запропонована Кабінетом Міністрів України, не відповідає програмі реформування, яку розробили фахівці лісової галузі. Ми наполягаємо на детальному обговоренні та доопрацюванні проекту працівниками, науковцями, ветеранами лісового господарства, – зазначає голова Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників лісового господарства Ігор Хомишин.

Пікетувальники кажуть, що вони це — люди, які знають свою роботу і знають масиви і площі.

Якщо ми будемо мовчати, то нас “задовбають”, — каже ветеран одного із лісгоспів Прикарпаття.

До протестувальників вийшли заступники голови Івано-Франківської ОДА Марія Савка та голови Івано-Франківської облради Сергій Бесараб.

Ви зібралися, аби висловити незгоду. Ми з облрадою на останній сесії уже сказали “Ні концесії лісів” і напрацювали звернення до столиці. Я говорю від імені голови Олега Гончарука. Голова облдержадміністрації 17 листопада направив лист до прем’єр-міністра, — зазначила Марія Савка.

У листі йдеться, що лісгоспи є бюджетоутворювачими установами регіону. Також вчасно сплачують податки. Така Стратегія, йдеться у листі, може все вище сказане ліквідувати. Марія Савка запропонувала лісникам утворити ініціативну групу, а чиновники, у свою чергу, донесуть позицію до Києва.

Довідково:

15 листопада 2017 року у Києві таємно, без представлення та обговорення фахівців лісової галузі та громадськості, на засіданні Кабінету Міністрів України схвалено «Стратегію реформування лісового господарства на період до 2022 року».

21 листопада в Івано-Франківському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулися профспілкові збори, де науковці та лісівники області виступили категорично проти затвердженого Урядом проекту.

23 листопада у Києві відбулися Всеукраїнські збори профспілки лісового господарства за участю екс-керівників лісової галузі, науковців, начальників обласних управлінь щодо схвалення Урядом Стратегії реформування лісової галузі. У Резолюції та зверненні до керівництва держави Всеукраїнських зборів профспілкового активу йдеться, що процес реформування лісового господарства має бути прозорим і базуватися на основних принципах розвитку галузі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...