Мед Атлант

“Це акт вандалізму”, – Ідак про самовільний демонтаж елементів старовинного костелу

Франківські активісти, які виступають за збереження історичної спадщини міста, призупинили демонтаж елементів на даху старовинного костелу по вулиці Грюнвальдській, де наразі є парафія Української православної церкви. Працівники якої, демонтажем історичних елементів будівлі, вирішили боротися з протіканням даху.

Момент демонтування помітили активістка, засновниця ініціативи “Франківськ, який треба берегти” Марія Козакевич з чоловіком, який і виклав у фейсбук фото демонтажу та закликав небайдужих містян і владу звернути на це увагу.

SOS! Грюнвальдська, 1. Пам’ятка архітектури.
Без погодження з ДМАКС відбувається демонтаж мідної основи на даху та знищення історичних елементів даху з метою встановлення “позолоченого” куполу. Позолочені нові ковпаки вже оділи, накривши собою рідні ковпаки. Мідні шишечки з старих ковпаків зрізали. Закликали Володимира Ідака. Роботи тимчасово призупинили, – написав у групі “Франківськ, який треба берегти” Юрій Козакевич.

Будівля внесена у список міських пам’яток архітектури, відома як костел єзуїтів, 1895 р. Зараз тут розміщується парафія Української православної церкви київського патріархату.

Як пояснила в коментарях “МІСТУ” Марія Козакевич, священослужителі виправдовувались, що таким чином намагалися вирішити проблему сирості будівлі, а також дірявого даху.

Ми ще вчора побачили, що два бокові шпилі зрізали. Підійшли до священиків, пояснили, що таке робити не можна, адже це історична будівля. Вони поставилися з розумінням і ніби роботи припинили, але сьогодні бачимо, що вони зрізали і елемент по центру. Якщо бічні вони стесали і їх ще якось можна відновити, то цей дуже пошкоджений. Зверху, на спиляні частини старих мідних верхівок, поставили позолочені купола. Ми викликали Володимира Ідака (начальник відділу охорони культурної спадщини – авт.), адже це неприпустимо, – пояснює Марія Козакевич.

Козакевич наголошує, що зрізані елементи були в досить хорошому стані і демонтажу не підлягали.

Це чиста мідь. В Європі на всіх будівлях залишають мідні елементи, які з часом зеленіють і  можемо бачити старовину зелених дахів. Це класика. А позолота – несмак і марна трата грошей, адже це нічого не дає, – пояснює Козакевич.

Володимир Ідак такими діяли церковників також обурений. Каже, згідно закону про охорону культурної спадщини, на будівлі без погодження департаменту узагалі не мали права вести будь-які роботи.

Це акт вандалізму. Зрізали ключові елементи декору, – каже Ідак.

І додає, що наразі викликали настоятеля церкви та будуть вирішувати питання про повернення елементів на попереднє місце.

Читайте також: В середмісті комунальники демонтовують аварійні балкони. ФОТО

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...