Мед Атлант

Потріскані стіни і відсутність опалення: На Рогатинщині одинокі пенсіонери живуть без належних умов

В жахливих умовах живуть літні люди в відділенні стаціонарного догляду в селі Данильчому Рогатинського району.

Необхідний догляд мешканці отримують лише на папері. Адміністрація закладу скаржиться, що не вистачає робітників.

Вони не бувають на свіжому повітрі місяцями. Люди, які є лежачими, гуляють тільки тоді, коли їх фактично переносять в амбулаторію, тобто туди і звідти – розповідає регіональний координатор Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області.

Мешканці закладу заледве виживають через абияке харчування, розповідають в сюжеті програми “Надзвичайні новини”.

Час від часу їм дають і печінку і рибу, а от м’яса в раціоні взагалі немає, – ділиться координатор Світала Дем’нчук.

Кухар закладу каже, що в них ніхто не голодує. Але під час перевірки було виявлено, що деякі з заявлених в меню продуктів до хворих так і не потрапляють.

Люди змушені терпіти такому свавіллю через те, що всі знаходяться там на добровільній основі і ніхто їх не тримає, але й піти їм також нікуди. Їх навіть годують зі старого та побитого посуду, але як тільки на території закладу з’являється перевірка, хворим “неочікувано” привозять новий, тільки закуплений.

На даний час у закладі серед нелюдських умов проживають 23 мешканці. Гнила підлога, вологі стіни та потріскана стеля.

Ця кімната підлягає ремонту, а ремонт тут не проводився вже багато років. Ми самотужки проводили тут всього лише косметичний ремонт, як могли. Вже є затверджений кошторис, але немає виділених коштів, – розповідає завідуюча відділення Галина Мазурак.

Оскільки будівля не отоплююється, то на зиму підопічних переселяють в амбулаторію, але й там умови не кращі.

Заклад підпорядкований районному центру соціального обслуговування. Зараз правоохоронні органи шукають винних у всіх допущених правопорушеннях, але директорка центру цілком спокійна.

Кожного року я подаю запити на все, що потрібно, але у зв’язку з відсутністю коштів у місцевому бюджеті нас не фінансують, а я в цьому не винна, – каже директор центру соціального обслуговування Галина Дзюбата.

Навіть після великого скандалу місцева влада нічого міняти не збирається. Район і так обріс мільйонними боргами, тому коштів навіть чекати нема звідки.

Читайте також:Літній табір для людей похилого віку запровадять у Франківську

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...