Мед Атлант

Безпека коштує дорожче: Дешеві автозапчастини проти оригінальних

Цей текст можна було б почати із затертих слів про те, що автомобіль уже давно не розкіш, а засіб пересування і т. д. Приходить розуміння, що це ніби самообман – наявність власного “залізного коня” тішить серце доти, поки не приходить час чергового технічного огляду. А далі – як рулетка: обрати дешевші запчастини, чи замовити оригінальні? Є надія, що дорожчі служитимуть довше. Та чи є, окрім надії, хоч якісь гарантії?

Спілкуємося з Володимиром Ковцуном. Середньостатистичний франківець, так би мовити. Володі – 32 роки, десять останніх з них він керує “ŠkodaRoomster”. Автомобіль його акуратний, незважаючи на свій тепер уже “поважний” вік. Бензиновий мотор, 1,9. У їзді практична і невибаглива, в обслуговуванні не найдорожча.

Відбігала моя ластівка своїх 100 тисяч лише недавно, і треба було замінити ремінь ГРМ, – розповідає Ковцун. Всі роки обслуговувався на офіційному сервісі, та цього разу відмовився від їхніх послуг – задорогі.

Чоловік ділиться підрахунками: на СТО йому запропонували два варіанти: ремінь за 300 або 5000 грн. Плюс робота – орієнтовно 1600 грн. “Оригінальний ремінь 60 тис. км відбігає. Гарантії не даємо, але завод-виробник це гарантує”, – переповідає водій слова менеджера з сервісу. Та франківець вирішив зекономити, і йому це вдалося. Оригінальний ремінь з роликами він знайшов за 2700 грн, а знайомий Антон у своєму гаражі замінив деталі, оцінивши свою роботу на 900 грн. У кишені Ковцуна залишилося 3000 грн, а  вже згаданий Антон попросив свого друга поставити печатку у сервісній книжці автомобіля.

По документах виглядає, ніби моя машина пройшла офіційний техогляд. Гарантій, що під виглядом оригінального мені б не поставили китайський ремінь, нема. Гроші залишились, то й тим тішусь, – резюмує Володимир Ковцун.

Іван Кравчук, власник “Mazda 6 Premium” 2014 року випуску, скептично ставиться до негативних тверджень чи побоювань автовласників.  Каже, що завжди користується послугами офіційного представника і повністю цим задоволений.

Чи можуть в Івано-Франківську під виглядом оригінальних запчастин до автомобілів продавати їхні китайські аналоги? Більшість водіїв, з якими ми спілкувалися, вважає, що так

Для свого автомобіля я обираю лише оригінальні запчастини і обслуговую його у дилерському СТО. Так я уникаю неякісних підробок – деталі йдуть безпосередньо від виробника і мають супровідні документи. Упевнений, що обрані запчастини якісні. Від керування автомобілем отримую задоволення, тому вважаю, що заощаджувати на якості не можна, – стверджує Кравчук.

“Мені все одно, які то запчастини, оригінальні чи китайські”, – вдумується Світлана  і просить не писати її прізвища. Це щоб чоловік не подумав, що власниця “Citroen C1” сліпо тратить його гроші.

Заїжджаю на СТО, кажу, подивіться, хлопці, чи все добре там. Лишаю їм машину на день, увечері забираю. Звісно, що я в тому не дуже розбираюсь, але сказали мені, що стійка потекла, то мушу платити, бо звідки знаю, як та стійка тече?!, – жінка поринає в глибокі роздуми і перелічує випадки, коли поточний ремонт обходився їй не зовсім дешево.

А й справді, чи можуть в Івано-Франківську під виглядом оригінальних запчастин до автомобілів продавати їхні китайські аналоги? Більшість водіїв, з якими ми спілкувалися, вважає, що так. Звісно, що конкретних ситуацій ніхто не описує. “Один мій знайомий якось…” – так починаються всі розповіді під час купівлі запчастин.

Йдемо на офіційний сервіс. Реклами тут не буде, тому не називаємо його свідомо. Андрій Хоминець працює менеджером по роботі з клієнтами. По-простому – до нього приходять ті, кому треба ремонтувати автомобіль. Кажемо, що гудить підшипник у задньому колесі. Хлопець говорить упевнено, переконливо. Йому хочеться вірити, та й акуратно попрасована сорочка справляє потрібне для власників СТО враження.

Ми пропонуємо лише оригінальні комплектуючі”, – зразу запевняє Андрій. “На ринку запчастин багато фальсифікату, який зовні подібний до брендової продукції. Підробка шкодить автомобілю, прискорює його зношення, загрожує Вашій безпеці й безпеці пасажирів та інших учасників руху. Обираючи наш сервіс, Ви обираєте комфорт, спокій і впевненість, – видно, що хлопець працює у цій сфері вже давно. Називає ціну, дізнаємося вільну дату, обіцяємо зателефонувати і йдемо далі.

workshop with car engines and parts

На іншому СТО пробуємо домовитись про заміну масла у моторі. За легендою,  недавно купили свій автомобіль в іншій області. Попередній водій нібито не зважав на його технічний стан, а ми ж хочемо, щоб усе було на найвищому рівні і плануємо користуватися послугами тільки офіційного представника. Уточнюємо робочі характеристики умовного авто, питаємо про інтервали заміни і тип мастильних матеріалів, які тут нам можуть запропонувати. Говоримо про змащування двигуна, бо якраз своєчасна заміна масла забезпечує ефективне його охолодження і запобігає корозії. Краще вчасно пройти цю процедуру, ніж потім сумувати через вартісний ремонт. І на сервісі це теж дуже добре розуміють.

Саме тому нам пропонують оригінальні мастильні матеріали. Тут переконують – у них оптимальні експлуатаційні характеристики, відповідні до найсуворіших вимог виробника. Та крім масла треба замінити і фільтр.

У двигун має потрапляти лише чисте масло”, – пояснює нам менеджер. – Масляний фільтр має утримувати шкідливі домішки. Якщо фільтр якісний, то він герметичний. Фальсифікат може пропускати масло. Оригінал також має запобіжний клапан, який пропускає масло до мотора, навіть якщо фільтр забруднений. При купівлі дешевшого аналога ніхто ніяких гарантій Вам не дасть, – переконує чоловік.

О, слово “гарантії”. Пробуємо зачепитись за нього.

Який гарантійний термін? – ставимо конкретне питання.

Two mechanics working on a car

У відповідь чуємо – до наступного техогляду. Далі слухаємо про правильну експлуатацію автомобіля і випадки, коли працівники сервісу нам радо допоможуть. Звісно, за додаткову оплату, бо довести, що поломка сталася через їхню вину, практично неможливо. Вже надворі телефонуємо до Антона і порівнюємо ціни. Очікування не підвели – на офіційній станції цей вид робіт включно з матеріалами коштує майже вдвічі дорожче, ніж “на гаражах”. Гарантії ті самі, а точніше – майже ніяких. Антон переконує, що при правильній роботі і дешевше масло у моторі відпрацює якісно. Принаймні, ще ніхто не скаржився.

Їдемо на ринок. Шукаємо щітки склоочисників до автомобіля “ToyotaYaris”. Починається сезон дощів, та й узимку склоочисники використовуємо також часто. Вибір великий, діапазон цін – теж. Простіші – від 200 грн, більш якісні (продавці кажуть, оригінальні) – від 500. Телефонуємо офіційному дилеру – називає ціну трохи більшу, ніж 800 грн. Купуємо на ринку дешевші. Скупий платить двічі, так. Та якщо ніхто не обіцяє, що щітки будуть чистити скло, наприклад, три роки, то як краще?

Обіцяють лише спочатку. Так, гарантійним терміном експлуатації автомобілів, які реалізовують офіційні дилери, здебільшого є три роки або 100 000 км пробігу, що настане першим з дати продажу першому власнику. Лише протягом цього часу сервісні центри безкоштовно відремонтують або замінять деталі, які мають дефекти. Та й то лише за умови дотримання правил експлуатації та своєчасного проходження технічного обслуговування. Протермінували – платіть.

Якщо на заміну неякісних деталей можемо розраховувати протягом трьох років, то на сервісні регулювання – лише впродовж перших трьох місяців або 6000 км пробігу. Регулюванням вважають невеликі ремонти, не пов’язані із заміною – натягнення привідних ременів, тросів, регулювання замків капота, дверей чи багажника. До слова, балансування коліс також входить до сервісних регулювань, тому після трьох місяців користування новим автомобілем за кожне балансування треба платити.

Довірити свою безпеку та здоров’я наших близьких офіційним СТО, чи економити, шукаючи знайомих майстрів, обирає кожен самостійно

Кондиціонер безкоштовно офіційні дилери заправлятимуть протягом року, на цей час зазвичай і дають гарантію на акумуляторну батарею.

Щодо оригінальних або відновлених запасних частин, які реалізовують офіційні сервіси, то на них таки поширюється гарантія. Представник кожного дилера, до якого ми телефонували і запитували про заміну лівого підшипника у задньому колесі, обіцяв безкоштовний ремонт або заміну протягом одного року, без обмеження пробігу. На ринку, звісно, такого ніхто не скаже. За куплений підшипник гроші повернуть лише у тому випадку, коли він не експлуатувався. Тобто, лише за новий, якщо той не підійшов.

Купуючи офіційне гарантійне обслуговування, ви отримуєте безпеку. Великі компанії дуже не люблять судових позовів, вони бояться репутаційних втрат. Якщо у сервісній книжці автомобіля зроблений запис про заміну деталі, то впродовж року можна розраховувати, що при поломці запчастину замінять ще раз. Водій, який не шкодує грошей на безпеку, захищений законом. А на ринку сьогодні торгує один, завтра – інший, і довести, що ви купили, наприклад, гальмівний шланг саме у цій будці, дуже важко, – пояснює Іван Солонина, фахівець з автомобільного права.

Довірити свою безпеку та здоров’я наших близьких офіційним СТО, чи економити, шукаючи знайомих майстрів, обирає кожен самостійно. Лише нагадаємо, що у 2012 році Івано-Франківське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України виявило, що місцеве підприємство встановлювало завищені рівні торгівельних надбавок на запасні частини без належного економічного обґрунтування. Це призвело до завищення вартості послуг технічного обслуговування автомобілів “Nissan” у період гарантійного строку їх експлуатації. Такі дії АКУ визнав порушенням конкуренційного законодавства. Товариство “Альянс-А” тоді визнало та припинило порушення, при цьому сплативши 20 000 грн штрафу до державного бюджету.

Відповідно до постанови Кабміну №1104,у 2018 році на Антимонопольний комітет не поширюється дія Закону України “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”. Саме тому є сподівання, що скоро можемо дізнатись, чи не коштує ремонт наших карівзадорого і тепер. А до того часу – бережімо себе самі. Ремінь безпеки треба пристібати, так безпечніше!

Автор: Микола ГУРАК

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 21.

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...