Мед Атлант

Один при обшуку. Як в івано-франківському магазині дитина загубилась

Ніколи не залишайте дітей без нагляду – одне з основних правил батьківства. Мова не йде про тотальний контроль чи опіку над дитиною до 18 років усі 24 години на добу. Але у місцях великого скупчення людей, швидкого руху треба бути обачнішими.

Бо, попри те, що сучасні діти розвиваються шаленими темпами, легко освоюють нову техніку та без проблем вникають у тонкощі роботи сучасних технологій, вони легко губляться на вулиці. Добре, коли дитина може зателефонувати рідним, щоб повідомити своє місце розташування, але бувають випадки, коли вона не встигає відреагувати. Дитину можуть не тільки викрасти, забрати чи заманити кудись, вона просто може потрапити в халепу, яка потім стане потрясінням.

Маленький предмет

18 грудня в Івано-Франківську в супермаркеті «МЕТРО» охоронці без дозволу батьків провели обшук неповнолітнього хлопчика. Про це журналісту видання «МІСТО» повідомила матір дитини.

«Мій син ішов з кумою Надією в магазин, на вході спрацювала охоронна сигналізація. Оскільки він ішов позаду, подруга не встигла оглянутися, як Олежика вже не стало. Як вона дізналася пізніше, дитину забрав охоронець та відвів в оглядову кімнату», – розповідає мати хлопчика Ольга Гриньків.

Як тільки Надія побачила, що дитина зникла, одразу взялася її шукати. Магазин великий, тому схвильованій жінці досить складно було це робити. Врешті вона вирішила, що хлопчика викрали.

«Я почала дивитися між рядами, оглядати вихід, але Олежика так і не знайшла. Питала в охоронців, ті відповіли, що не бачили дитини. Проте одна жінка повідомила, що саме той охоронець, в якого я запитувала, забрав дитину та відвів в оглядову кімнату», – розповідає Надія.

Вона вирушила в оглядову кімнату. Там побачила переляканого хлопчика і те, як його обшукували дві невідомі жінки. Працівники одразу почали вибачатися, але якось заспокоїти дитину було дуже важко.

Як виявилося згодом, у сумці була якась річ, схожа на магніт, через яку і спрацювали датчики. Цей маленький предмет та кілька хвилин неправомірного обшуку перелякали дитину мало не до смерті…

Вибачень недостатньо

Почувши про ситуацію, мати, якої на той момент не було поруч, швидко приїхала на місце інциденту та викликала поліцію. За словами жінки, патруль їхав на виклик більш як дві години, хоча вона одразу пояснила їм усю ситуацію.

Зауважимо, що в поліції підтверджують інформацію. Як повідомив речник патрульної поліції Івано-Франківської області Микола Гурак, поліцейські їхали довго, оскільки того дня було багато викликів, і вони не встигали всюди прибувати оперативно. Каже, як тільки патруль мав змогу прибути на місце конфлікту – одразу приїхав.

А мати того ж дня написала відповідну заяву в поліцію. Охорона вибачалася перед хлопчиком та мамою, але жінка вважає, що цього недостатньо за те, що довелося пережити її синові.

Викликати батьків

«МІСТО» звернулося до ювенальної превенції, щоб там роз’яснили ситуацію та розповіли, як мають діяти батьки в такій ситуації.

Як тільки Надія побачила, що дитина зникла, одразу взялася її шукати. Магазин великий, тому схвильованій жінці досить складно було це робити. Врешті вона вирішила, що хлопчика викрали

За словами начальника відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Івано-Франківській області Алли Бойчук, якщо у дитини ще на вході до магазину спрацювала сигналізація, то охорона могла попросити хлопчика залишити портфель у камері схову, але це тільки за його власною згодою чи згодою батьків. «Логічно, якщо дитина тільки зайшла в магазин, вона не могла нічого вкрасти, а отже, проведення обшуку було незаконним», – додає А.Бойчук.

Крім цього, Алла Бойчук повідомила: у патрульній поліції їй сказали, що дитину обшукали не при вході, а при виході з магазину… Хоча й це насправді суттєво не впливає на ситуацію. Вона додає, що в цьому випадку охорона магазину повинна була викликати батьків та поліцію. Без них охоронці не мали права проводити обшук неповнолітньої особи.

Охорона магазину повинна була викликати батьків та поліцію. Без них охоронці не мали права проводити обшук неповнолітньої особи

«Тоді правоохоронці мали б переглянути відео з камер спостереження та запропонувати дитині віддати вкрадені речі самостійно, якщо такі є. Якщо ж дитина відмовляється віддавати ці речі або стверджує, що таких немає, тоді поліція може провести обшук, але в присутності батьків або опікуна», – додає Алла Бойчук.

За її словами, викликів такого штибу в Івано-Франківську достатньо. Мовляв, у місті з початку навчального року мінімум раз на тиждень працівники поліції виїжджають на виклик, пов’язаний з крадіжками, які вчиняють неповнолітні особи.

Нагадаємо, що на момент інциденту з хлопчиком була мамина кума, або, як повідомила мама хлопчика правоохоронним органам, – нянечка. З юридичної точки зору жінка не мала права перебувати при обшуку дитини, адже вона не є прямим родичем…

Щоб історія не повторилася

Після інциденту Ольга Гриньків була змушена відвезти дитину на огляд до лікарів. Щоб хлопчик перестав боятися людей у формі, потрібно немало часу та зусиль. Адже часто саме через такі ситуації у дітлахів формуються різноманітні фобії, які супроводжують їх впродовж життя.

Мати ж піднімає цю тему в ЗМІ уже не так для того, щоб вберегти свою дитину, а щоб застерегти інших батьків та їхніх чад. Щоб історія не повторилася. Бо ж завтра на місці її сина може виявитись будь-яка дитина, і її так само непомітно заберуть та обшукають…

Журналістка видання «МІСТО» звернулася за коментарем щодо цієї ситуації до представництва мережі супермаркетів «МЕТРО» у Києві.

«Ми підтверджуємо факт перевищення службових повноважень та грубого порушення посадової інструкції з боку охоронця – представника приватної компанії, що надає послуги охорони в торговельному центрі «METRO Івано-Франківськ». Для нашої компанії, як для великого міжнародного ритейлера, така ситуація є абсолютно неприйнятною. Наразі повідомляємо, що у зв’язку з цим інцидентом співробітника було звільнено з компанії», – повідомила директор зі зв’язків із громадськістю компанії «METRO» Олеся Оленицька.

Саме через такі ситуації у дітлахів формуються різноманітні фобії, які супроводжують їх впродовж життя

Однак, за словами Ольги Гриньків, того ж охоронця вона бачила у «МЕТРО» через місяць після прикрого інциденту.

 

Автор: Христина Савчин

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 24

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...