Мед Атлант

Дешево за кордон: які сюрпризи готує лоукост

Ви хочете поїхати за кордон, але при цьому зекономити? Бажаєте максимальної зручності й плануєте подорож літаком? У цьому допоможуть  лоукости.

Дешеві квитки на літак в іншу країну – це не вигадка, а досить популярний спосіб подорожувати. Наприклад, у Ніццу з Києва можна полетіти всього за 25 євро, зі Львова у Париж – за 26 євро. Якщо гарно пошукати, то знайдете багато цікавих пропозицій. Проте щоб не втрапити у халепу і не «попасти» на гроші, треба гарно підготуватись до польоту, перечитати правила тої чи іншої авіакомпанії та дізнатися всі нюанси. Звичайно ж, бувають ситуації, яких ви передбачити не можете, але пам’ятайте: від рівня ваших знань про лоукости залежить наповненість вашого гаманця та успіх мандрівки.

Запам’ятайте, якщо ви користуєтесь послугами лоукостів, то надзвичайної зручності під час перельоту можете не чекати. Також розраховуйте на те, що за великий багаж вам доведеться платити (а у деяких випадках реєструвати його), а ще замінити квиток може бути проблематично. «МІСТО» з перших уст дізнавалось, у які пригоди потрапляли люди, обравши дешеві польоти.

Ви не зареєстрували багаж

Перший наш герой, франківець Володимир Калин, на собі перевірив, що буде, якщо не зареєструвати багаж. «Треба бути дуже уважним, коли купуєш квиток. Навіть більше, ніж коли підписуєш договір із банком», – наголошує чоловік. При купівлі квитка є багато прихованих нюансів. Про них люди можуть навіть не здогадуватись, адже кожна компанія має свої правила, які іноді змінюються. Франківець пояснює, що часто люди звикають до одних умов і просто роблять все автоматично, не надто замислюючись. І саме через це перед посадкою можна потрапити у халепу та заплатити штраф.

Історія Володимира почалася з того, що він із сім’єю хотів дешево полетіти з Будапешта в Португалію. Крім того, що він узяв квитки в авіакомпанії Wizz Air, додатково ще близько 10 євро заплатив за свій багаж. «Все окей. Ти заплатив – і щасливий. За типовим правилом береш свій невеликий чемоданчик і йдеш на борт літака. Думаєш, що проблем немає», – пригадує чоловік. Проте на півдорозі виявляється, що правила помінялися, і от ця невелика поклажа, яку Володимир так старанно тримав у руках, вже належить до іншого виду багажу. А його перед посадкою обов’язково треба зареєструвати. «Ти собі спокійно проходиш безпековий контроль, стаєш у чергу, і, коли йдеш у літак, тобі кажуть, що багаж не зареєстрований. Натомість ти пояснюєш, що заплатив за нього, але нікого вже це не обходить – ти не виконав маленької формальності», – аргументує франківець. Далі ж перед чоловіком з’явились два варіанти розв’язку проблеми: або нікуди не летіти, або заплатити ще 27 євро, що майже у три рази більше за ціну того багажу.

Спочатку він намагався якось словесно вирішити питання, мовляв, після покупки квитка авіакомпанія йому періодично надсилала рекламні листи, але чомусь у жодному не було написано про реєстрацію багажу. Вже в аеропорту, на безпековому контролі, йому все одно ніхто не вказав на проблеми із багажем. Чомусь це виплило тільки перед посадкою, за 40 хвилин після закінчення реєстрації. «Склалося враження, якщо ти трошки неуважний, то компанія цим вигідно скористається… Думаю, це зроблено спеціально», – підсумовує Володимир. Потім, порівнюючи свій квиток із квитками дітей, він все-таки знайшов написану маленькими словами вказівку: прийти на годину швидше та зареєструвати багаж.

Пригода Володимира закінчилася тим, що додаткові гроші він все-таки заплатив. Каже, що виходу іншого просто не було, адже літак вже готовий був злетіти. Згодом чоловік зрозумів свою помилку і пояснює її тим, що раніше такого правила не було, адже невелику валізу можна було без проблем нести з собою на борт.

Володимир знає багато не дуже приємних історій із лоукостами, у які потрапляли його родичі та знайомі. Тому він наголошує: «Завжди треба бути готовим, що твій рейс можуть скасувати». І якщо ти спланував пересадку чи забронював готель – будь готовий, що можеш все втратити. Незважаючи на це, франківець радить людям користуватись лоукостами, бо це дуже вигідно. Правда, до такої подорожі треба готуватись, як до війни.

Ваш рейс скасували

Із проблемами через скасування рейсу стикнувся інший іванофранківець – Олександр Заславський. Він із сім’єю планував полетіти у Венецію. Квитки шукали довго, знайшли в італійського лоукоста Ernest Airlines. Туди і назад купили за кілька місяців до подорожі. Загалом квитки для трьох осіб обійшлися в 330 євро. Ще 130 вартувало бронювання готелю на три дні.

Спочатку все було добре і нічого не виказувало біди, та випадково вони дізналися, що всі рейси зі Львова до Венеції скасували. «Ми два дні думали, що робити. А потім зателефонували на гарячу лінію авіакомпанії», – розповідає Олександр. Операторам франківці пояснили, чому телефонують, а ті підтвердили скасування рейсів. Мовляв, не вигідно відправляти літак у Венецію. Ні Олександр, ні його дружина не могли зрозуміти, чому цю важливу інформацію вони дізналися від третіх осіб. Оператори на це сказали, що просто всіх пасажирів ще не встигли повідомити.

Не дивно, що потім Олександр завів мову про повернення коштів за квитки. Йому порадили через Інтернет подати відповідний запит. Проте не тільки в цьому була проблема. Франківці наперед забронювали готель і заплатили за це. Коли виявилось, що подорожі не буде, звернулись у готель, щоб анулювати замовлення та повернути кошти. Але там відмовили. Мовляв, так вони працюють.

Як-не-як, родина витратила на цю подорож чимало, тому захотіли добитись справедливості в авіакомпанії. У запит на повернення коштів за квитки вони додали вартість бронювання готелю, адже саме через скасований рейс трапилась ця ситуація. На повернення грошей, – і то невідомо, чи усієї суми, – треба чекати два місяці. «Я надіюсь, що гроші віддадуть. Дівчина з гарячої лінії запевнила, що служба відшкодувань розгляне нашу ситуацію», – сподівається Олександр. Він так само, як Володимир Калин, запевняє, що користуватися лоукостами вигідно. Проте треба пам’ятати: ви не застраховані від таких-от несподіванок.

Можливо, альтернативу?

Киянка Аліна Кропачова також постраждала через скасування рейсу. Одного разу в неї були проблеми із вищезгаданим Ernest Airlines. Аліна мала летіти із Києва у Рим на зустріч. Вона вчасно приїхала в аеропорт у Жуляни, пройшла реєстрацію, сіла в літак… і дві години провела у ньому. За цей час людям пропонували воду безкоштовно, але були й ті, котрі зголодніли. Відповідно за харчі вони мусили платити. «А в літаку бутерброд коштує половину моєї плати за комуналку», – порівнює жінка.

Після двох годин очікування літак так і не полетів. Пілот вибачився перед пасажирами та пояснив, що через сильний туман неможливо піднятись у небо. Людей відправили назад в аеропорт, де їм повідомили, що рейс взагалі скасували. Того дня, справді, жоден літак із цього аеропорту не полетів.

Оскільки на Аліну чекали в Римі, авіакомпанія їй запропонувала альтернативу – наступного дня полетіти або до Мілана, або до Неаполя. Проте компенсувати вартість поїздки з цих міст до Рима жінці ніхто не збирався. Як такого вибору киянка не мала, тому взяла квитки до Неаполя та назад до Києва (це виходило найдешевше).

Наступного дня історія вже з новим рейсом почала повторюватись. Спочатку виліт відклали на одну годину, а потім ще на одну. Жінка зрозуміла, що на зустріч не встигає і сенсу летіти немає ніякого. На квитки Аліна витратила приблизно 5800 гривень. В аеропорту вона запитала працівників, чи може здати проїзні документи і чи отримає назад свої гроші. Її запевнили, що все гаразд, але відшкодування буде тільки через шість тижнів. Аліна пояснює, що цей час ще не пройшов, та виникли вже нові проблеми. Виявилось, що вона здала квитки через 2 години 50 хвилин з часу відправлення літака. А отримати компенсацію може, якщо рейс затримують більш ніж на три години. Жінка все ж сподівається, що кошти їй повернуть: «Мені не треба компенсації. Хочу просто отримати гроші за квитки».

Це природа

Іванофранківка Юлія Карбашевська через скасування рейсу також втратила немалі гроші, які їй точно ніхто не поверне. Вона із чоловіком та дітьми мали летіти із румунського міста Сучави до Мілана. Квитки обійшлися у 3100 гривень. З України до аеропорту за кордоном вирішили їхати на машині, бо так виходило дешевше. На місці вони пройшли реєстрацію та чекали на посадку в літак. Та ось вийшла чи то працівниця аеропорту, чи то стюардеса і сказала щось своєю мовою. Юлія каже, що в Румунії таке часто зустрічається, адже старші люди не говорять англійською. «Всі почали розходитися, а ми сиділи із двома дітьми і не розуміли, що відбувається», – пригадує жінка.

Згодом ламаною англійською їм все ж пояснили, що рейс скасували через туман. Штамп у паспорті на виліт франківцям просто перекреслили ручкою і вивели їх з аеропорту. Потім почався ажіотаж – пасажири почали ломитися до стійок, щоб отримати хоча б якусь інформацію. Добралися до стійки і Юлія з чоловіком та дітьми. Їм запропонували вилетіти із Сучави через три дні. Але Юлія відмовилась, бо в Мілан вони летіли на хрестини.

Вихід в аеропорту все-таки знайшли – дали сім’ї інші квитки. Правда, виліт був через два дні з міста Ясси, яке майже за 150 км від Сучави.

Як результат, чоловік та жінка з дітьми серед ночі опинились у незнайомому місті, без житла та їжі. Протягом двох днів вони витратили додаткових 150 євро на незаплановану подорож. Також своїм коштом довелось їхати в Ясси.

Опинившись у Мілані, Юлія почала дізнаватись, чи компенсують їм ці несподівані витрати. Проте авіакомпанія, посилаючись на природні умови, які від них не залежать, відмовилась віддавати хоча б якісь гроші.

P. S. Це тільки маленька частинка тих пригод, які можуть вас чекати у подорожах лоукостами. Тож попри вигоду, до такого польоту треба підготуватись і морально, і фізично, а також знати про ймовірні сюрпризи. Та незважаючи на все, кожен сам має вирішити: летіти дорого, ризикувати за малу ціну чи сидіти вдома.

Автор: Людмила Оленюк

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 25

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...