Мед Атлант

Б’є – не завжди любить: близько 1500 жінок кожного року помирають від рук власних чоловіків

Сьогодні, 5 липня, в Івано-Франківську розповіли про методи протидії домашнього насильства.

В Україні класифікують декілька видів домашнього насильства: фізичне, сексуальне, психологічне, економічне. Понад 3 мільйони дітей в Україні щороку спостерігають за актами насильства у сім’ї або є їхніми вимушкними учасниками. Майже 70% жінок піддаються різним формам знущань та приниження.

“Значно збільшилась кількість дітей, які потерпають від домашнього насильства. Перш за все не потрібно мовчати. Слід проводити профілактичну роботу відносно кривдників. Потрібно реагувати, якщо ви стали свідком насильства або навіть почули “крик за стінкою”. Буває, що люди бояться повідомляти про насильство, але в такому випадку можна надіслати анонімне звернення, яке ми потім перевіримо, – коментує начальник відділу ювенальної Алла Бойчук.

Щорічно близько 1500 жінок помирають від рук власних чоловіків. Діти скривджених матерів у 6 разів схильніші до суїциду, а 50% до зловживань наркотиками. Майже 100 % матерів, які зазнали насильство, народжують хворих дітей.

“Проблема протидії домашньому насильству завжди була актуальною. Наша соціальна служба відноситься до загальних служб, які допомагають людям, що постраждали від домашнього насильства. З такими сім’ями наші працівники працюють протягом тривалого часу – здіцснюємо соціальний супровід цих сімей. Часом ми також залучаємо до роботи психологів, – коментує Мар’яна Добрянська, начальник відділу соціальної роботи міського центру соціальних служб сім’ї та молоді.

В Франківську зафіксовано 203 звернення від початку року пов’язані з насильством. 185 з них від жінок, 18 від чоловіків. Якщо людина постраждала від насильства, то вона може звернутися до: служби у справах дітей, уповноваженого підрозділу органів Національної поліції, в органи управління освітою, органи охорони здоров’я, центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,  суд, прокуратуру.

У Франківську складено більше 1400 протоколів. Якщо адміністративні заходи не впливають на людину і порушення повторюється систематично – відкривається кримінальне провадження.

“Ми проводимо активну роботу. На цьому тижні оголошено підозру та обрано запобіжний захід чоловікові, який згвавтував свою патчерку. Це один зтнацняжчих злочинів”, – додає Алла Бойчук.

159 осіб перебувають на обліку з приводу вчинення насильства у сім’ї. У селищі Верховина є притулок соціально-психологічної для людей, які постраждали від домашнього насильства та торгівлі людьми. Зараз розробляється проект про розроблення цілої мережі таких притулків по всій Україні.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...