Мед Атлант

Цей день в історії. 13 липня. СЛАЙДШОУ

У Румунії відзначають День незалежності.

1793 – 50-річний французький революціонер, оратор, письменник Жан Поль Марат, одна з найпомітніших постатей Французької революції, був убитий у ванній кімнаті жирондисткою Шарлоттою Корде, котра проникла до нього під виглядом журналістки.

1837 – Королева Вікторія переїхала з палацу Сент-Джеймс і Букингемський палац, який став основною резиденцією монархів Великої Британії.

1841 – Між Росією, Великобританією, Францією, Австрією і Пруссію підписано Лондонську конвенцію, за якою Босфор і Дарданелли оголошувалися в мирний час закритими для військових суден усіх країн; за османським султаном зберігалося право видавати дозволи на прохід легких військових судів, які перебували у розпорядженні посольств дружніх країн.

1908 – Під егідою Міжнародного олімпійського комітету у Лондоні відбулась церемонія відкриття IV Літніх Олімпійських ігор; ця церемонія стала першою, на якій відбувся парад країн-учасниць. В Іграх взяли усасть 2008 спортсменів з 22-х країн, серед яких дебют здійснили Фінляндія та Османська імперія. Було розіграно 110 комплектів у 24-х видах спорту.

1939 – Френк Сінатра записав свою першу платівку з титульною піснею «From the Bottom of My Heart».

1941 – В Чорногорії роозпочалось одне з найбільших в Югославії антифашистських повстань, організоване комуністами і в якому взяло участь близько 30 тисяч чоловік. Воно було придушене 16 липнями італійськими військами

1944 – В ході Другої світової війни радянські війська почали Львівсько-Сандомирську наступальну операцію, метою якої було оточення німецьких військ у Галичині, взяття Львова й вихід на лінію Вісла-Сян. У результаті наступу військ маршала Конєва в цій операції була розбита українська дивізія СС “Галичина”.

Народилися.

1608 – Фердинанд III (Фердинанд Габсбург), імператор Священної Римської імперії з 1637, король Угорщини, Богемії; син Фердинанда II і Марії Анни, дочки герцога Баварського Вільгельма V.

1938 – Мирослав Михайлович Скорик, український композитор і музикознавець; герой України, народний артист України, лауреат премії ім. Т. Г. Шевченка; внучатий племінник Соломії Крушельницької.

1942 – Гаррісон Форд, американський актор (Індіана Джонс, Зоряні війни, Американське графіті, Втікач, Сабріна, Неприборкуваний, Власність диявола, Шість днів, сім ночей, Випадкові серця).

1967 – Бенні Бенассі (Марко Бенассі Генесер), італійський диск-жокей («Illusion», «Satisfaction») i музичний продюсер.

Померли.

1954 – Фріда Кало, мексиканська художниця.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...