Мед Атлант

У Калуші вшанують річницю розстрілу учнів Калуської торгівельної школи

У Калуші відбудеться студентська акція на знак вшанування 76-річниці розстрілу учнів Калуської торгівельної школи.

Про це повідомляють на сайті Калуської міської ради. Захід відбудеться 4 листопада о 13 годині на площі Героїв.

Довідково: Спогади сучасників подій засвідчують функціонування в Калуші в період німецької окупації 1941‒1944 років фахових ремісничої, торгівельної, кравецької шкіл. Найбільш організованою і структурованою була торгівельна школа, що складалася з купецького й діловодного (бюрового) відділів. У школі працював професійно підготовлений учительський колектив. Доброю була й матеріальна база закладу.

Стосовно розправи німців над учнями торгівельки, то найімовірнішою є версія про виявлення в колишніх випускників школи матеріалів оунівського підпілля, що послужило приводом до репресій, а причиною слугувала підозра в причетності учнів до підпілля ОУН.

Не з’ясованим залишається місце останнього спочинку школярів. За однією із версій, заснованій на свідченнях учениці торгівельки Марії Паньків, розстріляних закидано до ями в лісі між селами Пійлом і Сівкою-Калуською.

Свідчення очевидців та сучасників події про обставини страти учнів «торгівельки» неоднозначні, мають певні розбіжності в хронології (3 і 4 листопада 1943 р.), прізвищах учнів, статистиці розстріляних. Вони потребують перевірки іншими джерелами, які ще належить виявити й дослідити.

Важливо відзначити, що прямих документів (протоколи допитів, вирок), дотичних розстрілу учнів Калуської торгівельної школи не виявлено. Єдиним джерелом інформації на сьогодні залишаються спогади очевидців тих подій.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...