Мед Атлант

У прокат вийшов бойовик “Екс” – у головній ролі франківець

В український прокат 23 січня вийшов бойовик “Екс”.

Фільм засновано на реальних подіях 1932 року. Четверо українських підпільників УВО (української військової організації) на прізвиська Чорний, Зюк, Явір та Терен планують пограбування для потреб опору.

 Та все йде не за їхнім задумом і ретельно розроблена операція перетворюється на криваву бійню. Частина бійців гине під час нападу, решту переслідує польська поліція, але поразка обертається перемогою – визвольний рух на Львівщині набирає нових обертів”, – повідомляє про сюжет фідьму “Держкіно”.

У фільмі знімалися: Орест Пастух (з Івано-Франківська), Віталій Гордієнко, Ліза Бакуліна, Василь Колісник, Роман Кривдик, Анатоль Фон-Філандра, Аліна Коваленко, Юлія Хміль, Артур Шлапак, Владислава Глєба.

Я почав шукати акторів у Києві. І це все були дуже талановиті хлопці, дуже професійні, нема питань. І навіть імітували вони цю галицьку говірку досить вдало. Але я дивився і мені чогось бракувало. І я вирішив, що треба їхати на місце подій”, – розповідаєСергій Лисенко, режисер фільму.

В основу фільму лягла робота галицького сценариста Ярослава Яріша, яка у 2015-му році посіла друге місце на конкурсі “Коронація слова”. Сам автор не лише створив сценарій, а й відповідав за те, щоб його задум якнайточніше втілювався під час роботи над стрічкою.

Моє завдання було слідкувати, щоб вона була максимально автентична, але й така, щоб була зрозуміла масовому глядачу, українцю, і щоб мала той колорит, який був тоді у нас, на Львівщині”, – каже сценарист Ярослав Яріш.

Про цікаві факти про фільм “Екс” пише “РБК-Україна”:

  • Майже для всіх виконавців головних ролей участь у фільмі “Екс” стала дебютом у кінематографі. Оскільки події розгортаються на Галичині, режисер стрічки Сергій Лисенко шукав акторів передусім у цьому регіоні. Виконавцем ролі Чорного став Орест Пастух, Явора – Віталій Гордієнко, а Зюка та Терена зіграли Роман Кривдик та Василь Колісник.

  • Сценарій засновано на реальних подіях (йдеться про пограбування пошти у містечку Городок (тоді Грудек Ягелонські) 1932 року).

  • Оператором стрічки виступив Сергій Михальчук, лауреат кінофестивалів у Берліні і Сан-Себастьяні. А художник-постановник, Влад Одуденко, відзначався роботою над фільмами “Поводир”, “Плем’я”, “Сторожова застава”, “Дике поле” та “Крути 1918”.

Читайте також: “Віддана” по-чесному: Смачно, але бракує солі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...