Мед Атлант

Олег Боярин розповів, які світові тренди змінять український автопром

Сучасна автомобільна промисловість змінюється під впливом нових бізнес-моделей, діджиталізації та підвищення рівня автоматизації. Яке майбутнє чекає на український автопром за умов стрімких глобальних змін? Про тренди галузі та їхній вплив на український автомобільний ринок розповів Голова Групи компаній «Атолл Холдинг» Олег Боярин.

Двадцяті роки повністю змінять історію світової автомобільної промисловості завдяки розвитку електрокарів, каршерінгу та автоматизації. Такі швидкі темпи трансформації у світовому автопромі підтверджує й Олег Боярин, під керівництвом якого в Україні здійснюються продаж та виробництво авто марки Škoda:

Традиційний автопром поступово відходить в історію. Варто зазначити, що після винаходу двигуна внутрішнього згоряння автопром за останні 130 років фактично нічого нового не придумав. Принцип роботи автомобіля залишився колишнім, змінювався тюнінг і удосконалилися технології, які дозволили йому стати надійним і швидким.

Олег Боярин наголошує, що зараз українська автомобільна галузь має слідувати трендам, запроваджуючи інновації:

Зараз трансформації відбуваються разюче швидко. Автомобіль, якому не потрібне паливо? Або кермо? Або дорога, тому що він не їздить, а літає? Зараз цим уже мало кого здивуєш. У тренді сміливі інноваційні рішення для автомобілів: мобільність, автономне водіння, електрифікація. Тому ті, хто хоче домогтися довгострокового успіху в автомобільній галузі, повинні постійно переглядати свої компетенції в контексті нових тенденцій.

Світові тренди, що змінять український автопром:

Електрокари

Електромобіль поки що не дуже вигідний середньому споживачеві — це радше інвестиція, яка окупиться за декілька років. Електрокари допоможуть заощадити гроші на паливі, однак вони все одно коштують набагато дорожче за звичайні авто. Великий час зарядки і обмежена кількість «заправок» поки заважають цим машинам витіснити бензинові. Втім електричний транспорт зможе наростити продажі вже за кілька років саме завдяки зниженню вартості та розвиненню інфраструктури.

Каршерінг

Каршерінг — це тимчасове використання чужого автомобіля протягом деякого часу за певну плату. У Європі близько 30% автомобілістів віддають перевагу саме спільному користуванню транспортом. В Україні мало каршерінг-операторів, що повноцінно працюють. Поки що використання такого сервісу трохи вигідніше послуг таксі. Але вимоги до користувача стають лояльнішими та покращується технічний стан машин.

Автоматизація

Традиційному автопрому також загрожують автоматизація та безпілотні автомобілі. Такі виробники знаходять не тільки інженерні рішення, а ще й розробляють власне програмне забезпечення. Класичний автопром вирішує цю проблему завдяки аутсорсу, причому за допомогою українських ІТ-фахівців у тому числі. Але, на думку Олега Боярина, таким чином Україна стикається з «відтоком мізків»:

46% – це IT аутсорсинг. По суті – «експорт мізків», в той час, як усі ці інноваційні ідеї та рішення могли бути реалізовані на вітчизняних підприємствах. Консолідуючи краще, що ми маємо в автопромі і IT, і використовуючи свої переваги, в України є шанс стати сильним гравцем у світовій автоіндустрії.

 

Детальніше про трансформацію українського автопрому в умовах світових трендів читайте у повному інтерв’ю Олега Боярина.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...