Мед Атлант

Юрій Андрухович відзначає 60-річний ювілей

Юрій Андрухович – відомий письменник, перекладач – відзначає 60-річний ювілей.

Письменник народився 13 березня 1960 року в місті Станіславі (нині Івано-Франківськ). Навчався в 1982 році у Львові на редакторському відділенні Українського поліграфічного інституту. У Москві в 1991 році пройшов вищі літературні курси інституту ім. А.Н. Горького. Крім цього, йому довелося пройти службу в армії, працювати газетярем, а після закінчення курсів Юрію довелося навіть очолити відділ поезії івано-франківського часопису “Перевал”.

Фото Яни Стефанишин.

Перший успіх поета відбувся в 1985 році з виходом його власної збірки “Небо і площі ” Критики досить лояльно відгукувалися про ці твори.

Також Андрухович випустив цикл оповідань під назвою “Зліва, де серце”. Примітно те, що він писав цю книгу під час своєї служби в армії і потихеньку писав її під час чергувань.

Юрій Андрухович належить до тих небагатьох авторів, які користуються великою повагою серед критиків. Деякі західні критики навіть порівнюють його з Умберто Еко, а у нас відносять до неоцинізму. Майже ніхто не береться екранізувати Андруховича, бо це вважається досить ризикованою витівкою . Але спроби робилися. Зокрема, в скарбничці письменника є два повнометражних фільми: “Кисневий голод” і “Амур і демон”.

Крім цього, Юрій є віце-президентом Асоціації українських письменників. Його роботи перекладені багатьма мовами, і він відзначений такими нагородами як:

  • премія Гердера (2001);
  • премія фонду Антоновичів (2001);
  • премія Ханни Арендт (2014 року) .

Також його твір “Дванадцять обручів” був удостоєний премії Центральної Європи Angelus в 2006 році.

Фото Яни Стефанишин.

У 2011 році Юрій Андрухович випустив найбільшу свою книгу — «Лексикон інтимних міст». Критики назвали нове видання «автобіографічним атласом внутрішнього світу письменника».

У 2013 році «Клуб Сімейного Дозвілля» перевидав два романи Юрія Андруховича — «Таємниця» і «Дванадцять обручів». А видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» видало зібрання поетичних творів Андруховича — «Листи в Україну».

У 2017 році вийшла книга “Коханці юстиції”.

Андрухович є автором перекладів з англійської (зокрема, він є автором 5-го українського перекладу шекспірівського «Гамлета» та «Ромео та Джульєтти», а також книжки перекладів американської поезії 1950-60-х років), польської (Т.Конвіцький, Б. Шульц), німецької (Райнер Марія Рільке, Ф. Голер, Фріц фон Герцмановскі-Орландо, Роберт Вальзер) та російської (Борис Пастернак, Осип Мандельштам, Анатолій Кім).

Автор кандидатської дисертації «Богдан-Ігор Антонич і літературно-естетичні концепції модернізму».

Читайте також: Юрій Андрухович може стати почесним громадянином Франківська.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...