Мед Атлант

Головний лікар лікарні на Мазепи розповів про ситуацію в місті з коронавірусом

Головний лікар Івано-Франківської лікарні на Мазепи Тарас Масляк розповів про ситуацію, яка на сьогодні є в ЦМКЛ по COVID-19.

Без сумніву, ми не можемо сказати, що це є пік або велика проблема, але хворі з легеневими захворюваннями продовжують поступають до нас.
Вчора ми були ургентними (приймали пацієнтів із швидкої допомоги) то ж до нас поступило 29 хворих із запаленням легень дво- і однобічні, які викликані, як бактеріальним захворюванням, так і (я думаю) коронавірусом. Ми всім цим людям провели аналіз швидкими тестами на коронавірус, з них були позитивними для 8 людей, – дописує Масляк.

Для того, щоб сказати , що це є коронавірус, нам треба зробити аналіз на ПЛР.

Фактично ми постарались певній частині це зробити і віддати у лабораторію санстанції
Думаю відповіндь на ці аналізи буде за 3-5 днів. Учора я зазначав тут, що у нас було 39 пацієнтів із позитивним результатом на швидкий тест для коронавірусу.

Але лабораторія не змогла провести ПЛР для усіх пацієнтів, тому що, мабуть, ця лабораторія не мала можливості, щоб провести даний аналіз для всіх 39 людей.

Від того моменту, коли у нас стали наявні швидкі тести на COVID-19, ми надіслали аналізи на ПЛР спочатку для перших 6 пацієнтів, потім для наступних 10 (найбільш ймовірно інфікованих пацієнтів).
Отже, для 15 пацієнтів ми взяли аналіз на ПЛР: одним швидше, іншим пізніше, але до сьогодні ми ше відповіді не отримали бо ця лабораторія є перевантажена. Ми шукаємо можливості, щоб усім провести дане дослідження, бо це є необхідно.

На сьогодні у лікарні є 47 пацієнтів із позивним швидким тестом на COVID -19 і медики чекають підтвердження або відмову про захворювання на коронавірус у 15 пацієнтів.

Я нагадую, що швидкий тест дає гарантію лише на 60%. Тому потрібне достовірне підтвердження від ПЛР для того, щоб не спекулювати і не панікувати. Прикро, що така є ситуація, але це є спеціальні аналізи, які будуть точними. І я теж розумію, що швидко зробити їх неможливо. Покищо ми повинні жити з тим, що є в нашій області. На жаль.

Окрім того, сьогодні з 50 пневмоній, які лікували медики, вже майже 15 можуть виписати.
Сьогодні виписали 8 пацієнтів, завтра теж будуть виписувати – це ті, хто мали пневмонії.

А на разі коротко розповім про наступну ситуацію в лікарні:
Ми обмежили вхід до лікарні. Так, я розумію , що це не є комфортно для відвідувачів і для пацієнтів ,в якійсь мірі, але ми мусили зробити чіткі розмежування людей як в госпіталізації так і відвідуванні.

Для тих пацієнтів, які одержали позитивний тест на коронавірус, ми зробили окремі відділення та місця: це перша і друга терапії, окремі місця в реанімації, а також додали третю терапію.
На сьогодні ,слава Богу, в реанімації було 5 пацієнтів із респіраторними захворюваннями: 2 ми уже перевели в інше відділення.

Ще є 3 хворих, з яких один у важкому стані , а 2, як думає Масляк, будуть переведені у прості відділення завтра.

На сьогодні, я вважаю, що це є серйозна ситуація і нею не можна нехтувати.
Досить непогано, що Івано-Франківськ міськими коштами дозволяє нам частково лікувати наших пацієнтів.
Минулого тижня закупили антибіотиків загальної дії, антисептиків, засобів індивідуального захисту.

До пацієнтів: частину необхідного лікарі забезпечують з міського бюджету, але частину люди повинні закупляти.

На лікування пацієнта із коронавірусом чи підозрою , на один день іде від 3500 до 5500 грн (туди входить і кисень, і розхідні матеріали, і маски та інше) . Тому так, що частину лікарня забезпечує, а частину медики закупили за кошти міського бюджету.

Усе це є у нас на сайті, ви можете це проглянути. Ми будемо це оприлюднювати, щоб ви бачили чим нас забезпечує міська влада. І це дійсно приємно, що влада переймається, мер міста справді цікавиться цією ситуацією. І це дуже добре. Але все ж люди повинні докладати кошти до свого здоровя: сумно прикро, але так вже є. Бо тих коштів , які виділяє влада – їх є замало для лікуваннях тих пацієнтів.

На сьогодні є практично 100 пацієнтів і фактично половину з них підтверджено коронавірус швидкими тестами.

Детально не буду говорити про благодійників, бо я на галичині вже згадував про них: ті, які допомагають ЦМКЛ, які помагають цим пацієнтам.
Але все ж скажу, що за їхні кошти куплено маски, розхідні матеріали, важка техніка така як ШВЛ та багато різних середників.
Практично кожного дня до наших лікарів звертаються колеги, друзі, благодійники і просто НЕВІДОМІ люди, які дають донації обладнанням і коштами, і натуральними товарами (такі як масло, овочі). Я ще раз наголошую: є досить серйозна небезпека, така сама небезпека як в Китаї, Італіії та Іспанії. Ми нічим не кращі від тих людей. І ще я б хотів сказати: медики працюють на межі. Дуже добре благодійність і розуміння, добре ,що ви допомагаєте матеріалами для лікарень, для захисту. Але памятайте: цей же ж медик ризикує своїм життям більше, ніж кожен з вас, хто іде на пікнік , чи на роботу, іде в магазин чи просто на прогулянку.

P.S. Оце зарплата лікаря, завідувача відділення терапії, медичної сестри на 1.25 ставки і санітарки на 1,5 ставки.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...