Мед Атлант

На Косівщині створили добровільну рятувальну частину. ФОТО

Минув майже рік, відколи у селі Прокурава, що на Косівщині, створили пожежну частину. У ній працюють місцеві жителі на добровільних засадах.

Селяни самотужки збудували приміщення та облаштовували його під потреби рятувальників, повідомляє Суспільне.

Петро Семчук був майстром на цьому будівництві. Розпочинав його зі своїм односельчанином.

Гроші брали із села, люди здавали. Хто 50, хто 100, хто 200 гривень давав. Ми все робили своїми силами, бо в нас є багато будівельників у селі. Зібралися хлопці і мурували два дні, потім штукатурили, – розповідає Петро Семчук.

Володимир Павлюк також працював на будівництві пожежної частини. Каже, що без неї жителям села було важко:

Кожен здавав, бо знав, що це потрібно для села. Ніхто не казав, що це непотрібно, бо знає, що таке біда. У нас дуже дружнє село. Якщо стається пожежа, то усі сходяться допомогти.

На Прикарпатті у гірському селі жителі створили добровільну рятувальну частину

Усі працівники бригади – місцеві жителі, всього їх 15. Щоправда, на пожежі виїжджають не всі, розповідає командир рятувальників Богдан Матійчук.

За рік, що ми працюємо, було вже дев’ять викликів. Літо спокійно минуло, зима-весна – були пожежі. Три у нашому селі, а шість – у Космачі і Брустурах. У Шепоті була масштабна пожежа – горів комплекс. То була зима, лютий місяць, – пригадує Богдан Матійчук.

На Прикарпатті у гірському селі жителі створили добровільну рятувальну частину

Василь Дручків працює у пожежній частині з часу її створення. Розповідає, що коли йому запропонували йти в рятувальники, – не вагався.

Погодився, бо для села це потрібно. Раніше нас обслуговував Косів, але їм далеко – 24 км. Поки доїдуть, то самі розумієте, – каже Василь Дручків.

На Прикарпатті у гірському селі жителі створили добровільну рятувальну частину

Про створення частини в Прокураві почали говорити ще декілька років тому, коли в селі у трьох пожежах загинули люди.

Тоді з Космацької ОТГ, до складу якої входить Прокурава, забрали старенький УРАЛ, який готували до списання, та переобладнали його у пожежний автомобіль.

Він (ред. – УРАЛ) просто так стояв в нас. Через деякий час була програма “U-LEAD з Європою”, за якою можна було створити добровільну пожежну частину по гранту. Але була умова – потрібно мати бокс. Я зібрав схід селян, сказав, що Європа нам може допомогти з навчанням пожежних, технічним забезпеченням, але треба поставити бокс, – розповідає староста села Василь Дудюк.

Далі за гроші Космацької громади придбали костюми для пожежників та ще деяке обладнання. Також поруч із боксом збудували невеличку кімнату, де можуть відпочити рятувальники.

На Прикарпатті у гірському селі жителі створили добровільну рятувальну частину

Крім свого населеного пункту, пожежники обслуговують і сусідні Шепіт та Брустури та навіть допомагають рятувальникам із Космача.

Створювали добровільні пожежні бригади за проєктом “Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних територіальних громадах” за підтримки програми “U-LEAD з Європою” та асоціацією добровільних пожежних команд Республіки Польща.

З нашої області брало участь п’ять ОТГ – Космацька, Рожнівська, Ланчинська, Матеївецька та Старобогородчанська. Представники програми були тут на місці, дивилися усі сили і засоби, які є, знайомилися з командою, проводили тренінги, – розповів директор Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк.

Також прикарпатці їздили в Польщу, щоб ознайомитися з роботою їхніх рятувальників.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...