Мед Атлант

П’яні за кермом – (без)карні

П’яний водій – одна з найпоширеніших причин ДТП, в яких часто є жертви, і, за іронією долі, гинуть чомусь не ці водії, а люди, яким не пощастило опинитися на їхньому шляху. Любителів випити і сідати за кермо не зупиняють ні жахливі історії про летальні ДТП (мабуть, думають, що з ними такого трапитися просто не може), ні високі штрафи. Бо, виявляється, притягнути до відповідальності п’яного водія не так-то й просто, а з останніми змінами до законів, якими влада хотіла лиш посилити покарання, стало неймовірно важко. Але про все по черзі… 

Алкоголь за ціною життя

Остання жахлива ДТП, яка сколихнула Франківщину, трапилася 9 серпня в Перегінську – лобове зіткнення MERCEDES-BENZ VITO 120 з ВАЗ-217230. На місці загинуло троє пасажирів «ВАЗа», ще двоє у важкому стані потрапили до лікарні. Єдиний, хто не отримав травм у цій ДТП, – водій «MERCEDES», який «надув» на 2,42 проміле. Виявилося, що в аварії загинула сім’я: батько, мати та син, невістка з малою дитиною потрапили у лікарню. У коментарях місцеві мешканці пишуть, що водій «MERCEDES» добре відомий тим, що ганяє на шаленій швидкості і дозволяє собі сідати за кермо п’яним.

Ще одна жахлива аварія з п’яним водієм сталася 18 квітня у Франківську – на Гаркуші. Водій не впорався з керуванням та в’їхав у будинок, сам не постраждав, а от його дружина з дитиною потрапили у реанімацію, жінка померла наступного ранку. У крові водія було 0,73 проміле.

За перше півріччя 2020 року на Франківщині трапилася 161 ДТП через перебування водіїв у стані сп’яніння – алкогольного чи наркотичного, причому 36 з таких ДТП – з постраждалими

Про аварію, яка сталася в Княжолуці у липні минулого року, говорила чи не вся Україна. Внаслідок лобового зіткнення «Ford Focus» та «Kia Sportage» загинуло двоє дітей 3 і 5 років, їхня мама через кілька днів померла у лікарні. За кермом «Kia» був депутат сільської ради, і, за висновками лікарів, його тест на алкоголь був позитивним.

За даними пресслужби обласної поліції, тільки за перше півріччя 2020 року на Франківщині трапилася 161 ДТП через перебування водіїв у стані сп’яніння – алкогольного чи наркотичного, причому 36 з таких ДТП – з постраждалими: загинуло 2 особи, 51 травмована.

Квест для патрульних

Чи є можливість покарати горе-водія до того, як він стане вбивцею? Теоретично – так, адже 10 200 грн штрафу і позбавлення прав на рік – здавалося б, суттєве покарання. За даними поліції, за перше півріччя цього року в області було складено 1833 протоколи за ст. 130 Адмінкодексу. Але далеко не факт, що всі ці водії отримають своє покарання.

«П’яні за кермом – це своєрідний квест для патрульних, – каже очільниця пресслужби обласної поліції Христина Максимчак. – Тут – треба за водієм дивитися, бо буває, що й тікають, тут – свідків шукаєш, тут – протокол заповнюєш. Оформлення займає мінімум 2 години. Як це відбувається, можу розказати зі свого досвіду роботи патрульною. Було чимало таких випадків, коли зупиняєш водія за незначне порушення, починаєш спілкуватися і бачиш, що щось не так. Пропонуємо пройти тест на «Драгері». Якщо людина погоджується, ми шукаємо двох свідків (вночі це буває проблематично), «дує» при свідках, якщо більш як 0,2 проміле – складаємо протокол. Далі питаємо, чи є друг чи родич, який може забрати машину, бо водієві кермувати уже заборонено. Хоч бувало таке у нашій практиці, що от приїхав тверезий водій і забрав машину, а через дві години ми знову бачимо ту машину і за кермом того водія, що був нетверезим».

Чи є можливість покарати горе-водія до того, як він стане вбивцею? Теоретично – так. Але далеко не факт, що всі ці водії отримають своє покарання

Інший варіант – водій відмовляється проходити тест на місці, тоді його доставляють в медичний заклад. «Вони тут, буває, вже так затягують, багато хто думає, що пройде час – і щось там «провітриться», але зазвичай ми це робимо оперативно. Потім починається «кіно» в медзакладі – то він кров не може здати, бо йому зле, то він в туалеті пів години сидить. У медзакладі результати видають одразу, є сп’яніння – складаємо протокол, ознайомлюємо з правами й обов’язками і веземо ці документи в адмінпрактику, там дивляться, чи все добре, і відправляють їх у суд».

Судові кола

Як кажуть у поліції, вони моніторять хід справ у судах, проте статистики, скільки водіїв було притягнуто до відповідальності, а скільки – ні, не ведуть. «Дуже велике значення має чіткість оформлення матеріалів – від коми до крапки, вулиця, номер будинку, біля якого зупинили, бо, якщо буде промах, постанову можуть скасувати. Буває, матеріали відправляють нам на доопрацювання, буває, викликають патрульних у суд, буває, закривають справу у зв’язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності (це 90 днів)», – каже Христина Максимчак.

У пресслужбі Франківського міського суду теж повідомили, що не ведуть потрібної нам статистики. Тому, аби окреслити картину, довелося зібрати дані самим за Єдиним державним реєстром судових рішень – просто ввівши в пошук «ст. 130». Для вибірки візьмемо 5 серпня – у цей день суди області винесли 14 постанов у справах, де фігурує ст. 130 Адмінкодексу – водіння в нетверезому стані. Всі ці правопорушення сталися до 1 липня поточного року – пізніше ви зрозумієте, чому це важливо.

З цих 14 справ:

Долинський районний суд – 2 провадження, обидва закриті: одне у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, інше – у зв’язку зі смертю особи.

Івано-Франківський міський суд – 4 провадження, 2 з них закриті у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення, а 2 водіїв визнано винними, оштрафовано на 10 200 грн і позбавлено прав на рік.

Косівський районний суд – 1 провадження, матеріали повернуті в поліцію, оскільки обвинувачуваний не проживає за адресою, яка вказана у протоколі.

Рогатинський районний суд – 1 провадження, водія визнано винним, штраф 10 200 грн та позбавлення прав на рік.

Тисменицький районний суд – 1 провадження, матеріали повернуто поліції, оскільки у протоколі «зазначено 127 км автодорога Н-10. Однак відсутня вказівка на те, в межах якого населеного пункту, району та області розташована вказана ділянка дороги».

Тлумацький районний суд – 4 провадження, всі закриті у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Як бачимо, з 13 водіїв тільки троє реально понесли покарання. І це ще не факт. Адже завжди є апеляція. За те ж 5 серпня є ще одна постанова щодо статті 130 – від Апеляційного суду. Нею скасовується постанова Франківського міського суду, за якою водія визнано винним – оштрафовано і позбавлено прав. Його захисник апелював до того, що суд розглянув справу без участі обвинуваченого, а той не міг прийти через карантин. Що газоаналізатор, який був використаний працівниками поліції, проходив калібрування більше ніж пів року тому. І що на відео не зафіксовано свідків.

Дуже сумно це все, правда? А зараз буде ще сумніше.

Стаття між кодексами

Напевно, всі чули, що з 1 липня за водіння у нетверезому стані настає не адміністративна, а кримінальна відповідальність і що потім цю норму президент Зеленський начебто скасував. Насправді там вийшло все дуже непросто, такий собі юридичний колапс.

І от що сталося. У 2018 році Верховна Рада ухвалила закон про зміни у Кримінальному кодексі та Кодексі про адміністративні правопорушення. Цими змінами скасовувалась адміністративна відповідальність за керування авто в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, зате вводилась кримінальна відповідальність за такі дії.

«Ці зміни стали чинними з 1 липня 2020, – пояснює Зореслава Кудиба, провідна адвокатка АО «Моріс Ґруп». – А 3 липня 2020 набув чинності інший закон, який скасував кримінальну відповідальність за такі дії і повторно запровадив адміністративну відповідальність за керування транспортом в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.Тобто виходить так, що якщо особа керувала транспортом в такому стані до 1 липня 2020, то зараз її не можуть притягнути ні до адміністративної, ні до кримінальної відповідальності, оскільки 1 липня 2020 адміністративна відповідальність була скасована. Відповідно, в такому випадку закон має зворотну силу, оскільки він скасовує адміністративну відповідальність.  А кримінальної відповідальності за такі дії до 1 липня 2020 не було передбачено, і закон не має зворотної сили. А вже після 3 липня 2020, якщо особа вчинить таке правопорушення, вона має бути притягнена саме до адміністративної відповідальності, оскільки стаття 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення діє в новій редакції з 3 липня 2020. Кримінальна відповідальність з 3 липня 2020, навпаки, скасована».

Проте на офіційному вебпорталі ВРУ в Кримінальному кодексі таки міститься стаття 286-1 «Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння». А стаття 130 Кодексу про адміністративні правопорушення на тому ж сайті звучить як «Керування суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння».

Фактично поліція застосовує адміністративні протоколи і статтю 130 Кодексу про адміністративні правопорушення.

«У середньому на процедуру оформлення кримінального проступку поліцейські витрачали 6-8 годин, в той час як у випадку з адміністративною процедурою оформлення займає лише 2-3 години», – пояснили в МВС і зазначили, що підтримують ухвалення і підписання таких змін.

Що відбувається з такими справами у судах? Дуже по-різному. За прикладами ідемо в той же Єдиний реєстр. Ось постанова Франківського міського суду від 4 серпня, матеріали складені за статтею 130 Адмінкодексу – у протоколі йдеться, що 11 липня в місті Івано-Франківську по вул. Коновальця, 141 обвинувачуваний з ознаками алкогольного сп’яніння керував транспортним засобом марки «Opel Vectra». Що робить суддя? Матеріали справи направляє в прокуратуру «щодо організації проведення досудового розслідування з метою притягнення до кримінальної відповідальності за ст.286-1 КУпАП». І увага – загалом за один день, 4 серпня, у цьому суді 12 таких постанов. У всіх просте роз’яснення: покарання за водіння у нетверезому стані тепер у Кримінальному кодексі.

Думаєте, все просто? А ні. Візьмем рішення Галицького районного суду від 30 липня. Нетверезого водія спіймали у Галичі 7 липня – протокол складено за статтею 130 Адмінкодексу. І що робить суд? Суд визнає його винним саме за статтею 130 і накладає покарання – 10 200 грн і позбавлення прав на рік.

І навіть це не все. Тлумацький районний суд. Постанова від 29 липня. У матеріалах справи йдеться, що 2 липня в селі Ісаків водій «керував автомобілем марки «Ауді 100» в стані алкогольного сп’яніння». Не важко здогадатися, за якою статтею складено протокол – 130 Адмінкодексу. І що робить цей суд? Він закриває провадження у справі через те, що станом на 2 липня ст. 130 Адмінкодексу не передбачала покарання за водіння у нетверезому стані. Як вам?

Далі буде

Побачивши, що все погано, в терміновому порядку, 13 липня, депутати ухвалюють у першому читанні законопроєкт 2695. Саме цей закон має прибрати правову невизначеність. Він посилює відповідальність за водіння напідпитку, але не робить її кримінальною.

Законопроєктом пропонується ввести адміністративний арешт на 10 діб із позбавленням права керування на 3 роки за повторне керування транспортним засобом у нетверезому стані.

Законопроєкт передбачає збільшення повноважень поліцейських. А це вже неабияк сколихнуло спільноти автомобілістів та правозахисників

Зокрема, за керування транспортним засобом у стані сп’яніння передбачається той же штраф 10 200 гривень з позбавленням прав на один рік (як і було раніше). Але цей законопроєкт має нібито закриті лазівки, за допомогою яких водії уникали покарання.

«Так, у 2019 році 1457 осіб уникли відповідальності за нетверезе водіння через передання справи на розгляд трудових колективів та громадських організацій, – заявив Антон Геращенко. – 633 справи були закриті судами у зв’язку із так званою малозначністю. 13 662 справи були закриті судами через закінчення строку розгляду адмінправопорушення, тому що зараз діє строк розгляду – 3 місяці. У законопроєкті 2695 передбачений рік часу на розгляд справи».

І ніби непогано звучить, якби не одне велике «але». Законопроєкт передбачає збільшення повноважень поліцейських. А це вже неабияк сколихнуло спільноти автомобілістів та правозахисників. Так, у ньому йдеться, що «поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі, якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння…».

При цьому зазначено, що «профілактичні заходи здійснюються на підставі організаційно-розпорядчого акта керівника поліції, який оприлюднюється на офіційному вебсайті Національної поліції».

За цих умов працівникам поліції надається законне право зупинення будь-якого транспортного засобу з метою проведення огляду на стан сп’яніння. Якщо водій відмовляється від проведення огляду на стан сп’яніння, передбачено штраф 10 200 грн з позбавленням права керування на строк один рік.

До речі, на сайті Президента уже активно збирають підписи під петицією про недопустимість цього закону.

Автор: Женя Ступ’як   

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 33

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...