Мед Атлант

У Калуші затвердили бюджет на 2021 рік

На черговій сесії Калуської міської ради депутати затвердили головний фінансовий документ громади.

З урахуванням прогнозу доходів бюджету територіальної громади на 2021 рік без урахування міжбюджетних трансфертів доходи складуть 589 млн 889,4 тис. гривень. Таку суму озвучила начальниця фінуправління Калуської міської ради Леся Поташник, пише Калуш ФМ.

 З них доходи загального фонду 564 млн 723,6 тис. гривень, спеціального – 25 млн 165,8 тис. гривень, у тому числі бюджет розвитку – 10 млн гривень. Власні надходження бюджетних установ складуть 9 млн 655,2 тис гривень. У порівнянні з очікуваними надходженнями 2020 року прогнозовані показники загального фонду бюджету більші на 101 млн 696,5 тис. гривень. Це є 22% росту.

Базовим джерелом наповнення бюджету залишається податок на доходи фізичних осіб, який поступає до бюджету територіальної громади в сумі 60% від загальної сплати. Його питома вага в загальному обсязі доходів складає 62%. Прогнозний обсяг надходжень цього податку становить 349 млн 922,1 тис. гривень, що на 78 млн 233,8 тис більше, ніж очікувані надходження за 2020 рік, які складуть 271 млн 688,3 тис гривень. Це 28,8% росту.

За основу було взято ріст мінімальної зарплати, яка з 1 вересня цього року підвищилася і її розмір складає 5 тис. гривень, з 1 січня 2021 року її розмір складатиме 6 тис. гривень, з 1 грудня – 6,5 тис. гривень. Тільки підняття мінімальної зарплати призведе до зростання фонду оплати праці майже на 25%.

Податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності до місцевих бюджетів прогнозується в розмірі 18,8 тис. гривень. Порівняно з очікуваними надходженнями він зменшується на 11,4 тис. за рахунок того, що цьогоріч були сплачені боргові зобов’язання по даному податку  певними підприємствами.

Проєктні показники рентної плати на 2021 рік складають 914,5 тис. гривень. Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів – 767 тис. гривень.

Рентна плата за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення – 6,8 тис. Рентна плата за користування надрами з видобуванням природного газу – 14,7 тис. гривень.

Надходження від акцизного податку в загальному складатимуть 37 млн 246,1 тис. гривень.

Проєкт бюджету викликав бурхливе обговорення в залі: депутати назвали його бюджетом «проїдання». На 90% не задовольняє такий бюджет і міського голову Андрія Найду. У коментарі «Калуш ФМ» він зазначив:

Ми розуміємо, що держава скидає дуже багато делегованих повноважень від себе до нас, зокрема і недофінансування освітньої субвенції, те ж питання інсуліну. До прикладу, розмір доходів сіл, які приєдналися до Калуської ОТГ, разом із освітньою субвенцією склав би 69 млн гривень, а фактичні видатки на них – порядку 80 млн гривень. Виходить, ми повинні дотувати з міського бюджету на розвиток старостинських округів, я маю на увазі зарплату освітянам, щоби працювали школи, садочки.

Всі витрати падають на міський бюджет, доведеться урізати фінансування деяких програм, зазначає Андрій Найда:

Будемо працювати, але рік буде важкий, бо і карантинні обмеження теж ніхто не скасовує. Ми мусимо шукати додаткові надходження до бюджету, залучати в місто нових інвесторів. Не знімається питання і по КП «ВТС», тому що величезні збитки ми несемо від цього підприємства. Загалом роботи буде дуже багато.

У результаті депутати затвердили бюджет більшістю голосів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...