Мед Атлант

Дім польський

Культурна діяльність польської громади міста часто зосереджена довкола Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську, який відкрили у травні 2013-го на Січових Стрільців, 56. Але Центр – не лише для поляків. Будь-хто з франківців у будь-який час може прийти сюди і скористатися бібліотекою, яка, до речі, налічує більше трьох тисяч книг і українською, і польською мовами, відпочинковою кімнатою чи кав’ярнею. Також тут можна ознайомитися зі свіжою польською пресою. Є чудово оснащена радіостудія, курси польської мови, літні школи, виїзні екскурсії, поетичні зустрічі, клуб настільних ігор. А ще тут постійно вирує мистецьке і наукове життя: конференції, презентації, тренінги, навчання, квести, виставки і навіть дискотеки.

Центр – як дім

Центр польської культури та європейського діалогу є одним із перших таких сучасних осередків на всій Західній Україні. Близько 320 м2 сучасного і добре скомпонованого простору слугує головним чином місцевим полякам. Головне завдання Центру – працювати на підтримку і розвиток українсько-польських відносин та популяризацію польської культури.

Керівниця Центру Марія Осідач почувається полькою, яка любить Україну і хоче розвивати її. «Дві батьківщини, два прапори, але одне серце», – усміхається вона. Жінка родом зі Львівщини, ще студенткою волонтерила у Генеральному Консульстві Республіки Польща у Львові. Про центр для місцевих поляків мріяла ще відтоді.

Згідно із загальним переписом населення від 2001 року, у Франківську проживає понад 2500 осіб польської національності, що підтверджено документами

Це місце, де регулярно відбуваються виставки, урочисті прийоми, презентації, покази фільмів, тренінги, навчання. Загалом протягом року тут проходить близько сотні подій. Також при Центрі діють курси польської мови, літні школи, виїзні екскурсії, поетичні зустрічі, клуб настільних ігор.

В окремому приміщенні збираються представники різних польських організацій Франківська. Старше покоління поляків назвало Центр польським домом. І для них тут справді немов дім.

Згідно із загальним переписом населення від 2001 року, у Франківську проживає понад 2500 осіб польської національності, що підтверджено документами. Однак, беручи до уваги програму уряду Республіки Польща щодо карти поляка, яка набрала чинності 2008 року, кількість осіб польського походження в давньому Станиславові, вочевидь, значно вища.

 

Клуб сеньйора

При осередку створено Клуб сеньйора «Золота осінь», в рамках якого для старших осіб організовують мистецькі заняття, краєзнавчі екскурсії, практичні заняття з вивчення комп’ютера та користування інтернетом. Адже більшість місцевих поляків – люди старшого віку. Молодь виїжджає за кордон – хто вчитися, хто жити і працювати.

 

Волонтерство

Сьогодні група волонтерів Центру – це майже 30 осіб віком від 14 років. Це активна молодь, для якої волонтерство є першою спробою реалізувати себе у світі, вона хоче розвивати свої вміння і вдосконалювати навички, а також працювати для людей, організовуючи для них різні освітні та культурні заходи.

Найкращим підтвердженням готовності волонтерів працювати у неурядових організаціях є їхнє самостійне втілення ініціатив: квестів про історію нашого міста, навчальних вікторин про Польщу, а також написання авторських сценаріїв до поетично-музичних подій.

Важливо, що волонтерами Центру є не тільки особи польського походження, але й українці, які через волонтерство хочуть краще пізнати польську культуру, зав’язати контакти з ровесниками з сусідньої Польщі та познайомитися з цікавими людьми. Молодь охоче бере участь у різних олімпіадах, конкурсах, навчаннях та розвиткових проєктах.

Попри те, що велика кількість осіб виїжджає за кордон, сюди приходять нові люди, а волонтери, які, наприклад, навчаються в Польщі, охоче повертаються до Центру.

Щороку тут пишуть багато проєктів на проведення різноманітних тренінгів особистісного розвитку для молоді: лідерство, комунікація в групі, автопрезентація, менеджмент, діловий етикет тощо. Тренінги відбуваються польською й українською мовами.

 

Фільм

«Ми дуже пишаємося документальним фільмом «Там був для мене рай. Розповідь про давній Станиславів», який позаторік презентували в Центрі, – розповідає директорка Центру Марія Осідач. – У 30-хвилинній стрічці йдеться про долю колишніх жителів Станиславова, які були змушені після війни покинути рідне місто і оселитися в Польщі. Після багатьох десятиліть герої фільму з великою тугою згадують своє рідне місто. Одним із них є син мера Станиславова – Адам Єжи Хованєц, сьогодні житель Кракова. Збережені ними спогади накладаються на кадри сучасного Івано-Франківська, що з’єднаний нерозривною ниткою з давньою фортецею Потоцьких. Фільм уже здобув нагороди в Польщі».

До речі, цей фільм надихнув до створення спектаклю про історію Івано-Франківська від його заснування до сьогодення. Всі ролі зіграли креативні волонтери Центру, і саме там відбулася презентація під час візиту до Івано-Франківська першої леді Республіки Польща Агати Корнгаузер-Дуди. «Ми хотіли її чимсь таким вразити, аби пані Агата ще раз приїхала до нас, але вже з чоловіком», – усміхається Марія Осідач.

 

Курси польської мови

Заняття проводять носії мови. Вчителі не переходять на українську за жодних обставин, тому курси справді ефективні.

Навчання у Центрі триває вісім місяців – по три заняття (усні та письмові) на тиждень. Тривалість кожного – півтори години. По завершенні – підсумковий іспит. Якщо випускник набирає менш як 80%, він одержує диплом про участь, а якщо показник вищий – сертифікат про отримання певного рівня і можливість автоматично перейти до вивчення наступного рівня.

Курси спочатку були безкоштовні, але студенти пропускали заняття, тому запровадили помірну плату.

 

Радіостудія

Центр має і свою радіостудію. Обладнання тут таке якісне, що свої матеріали часом записують журналісти, а ще талановита молодь – пісні. До речі, з нагоди сотої річниці народження Йоана Павла ІІ волонтери Центру записали його улюблену пісню, зняли кліп і презентуватимуть як промо до концерту, який хочуть провести і присвятити 264-му Папі Римському.

На базі студії на платформі SoundCloud щотижня проводять огляд українських та польських медіа на обох мовах. Тож радіо CKPiDE слухають і українці, і поляки. Двічі на місяць також виходять програми про новини і діяльність Центру.

Заняття проводять носії мови. Вчителі не переходять на українську за жодних обставин, тому курси справді ефективні

 

Клуб настільних ігор

І це теж курують волонтери. Що два тижні сюди сходяться і молоді, і старші – цікаво всім. Ігри дуже різноманітні, ще й різними мовами: розважальні, навчальні, історичні, про Польщу. Переможець отримує в подарунок книгу або сувеніри.

 

Бібліотека

У комфортній та затишній бібліотеці кілька тисяч польських книг: історія, сучасна література, мистецтво… Є навіть аудіокниги. Читачем може стати кожен. Лиш треба зареєструватися. Одразу отримуєте доступ до електронного каталогу, де можна обрати, що саме взяти почитати. «Думаю, в західноукраїнському регіоні це єдина польська бібліотека, так добре оснащена», – каже Марія Осідач.

У комфортній та затишній бібліотеці кілька тисяч польських книг: історія, сучасна література, мистецтво… Є навіть аудіокниги. Читачем може стати кожен. Лиш треба зареєструватися

Саме тому вона виконує функції не лише бібліотеки, але й простору для різних заходів, наприклад, національних читань чи неймовірно цікавого щорічного дійства – казкових занять для малечі. Діти протягом двох місяців приходять до бібліотеки і на основі якоїсь польської книги інсценізують казку. А ще кожного травня тут проводять для діток «Ніч у бібліотеці». Приїжджають автори з Польщі, презентують цікаві сценарії.

Цікаво, що ціла полиця в бібліотеці виділена для рубрики про Івано-Франківськ. Тут зібрано дуже багато книг різними мовами про все, що пов’язане зі Станиславовом: історію, культуру, архітектуру… «Ми шукаємо їх повсюди, – розповідає Марія Осідач. – Навіть вдавалося знайти і перекупити цінні раритети на різних сайтах».

Автор: Наталя Мостова  

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 33

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...