Мед Атлант

Коли Україна отримає вакцини: у ЮНІСЕФ говорять про кінець лютого – початок березня

Вакцину Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX можуть доставити наприкінці лютого – на початку березня.

Про це журналістам розповів керівник відділу охорони здоров’я ЮНІСЕФ в Україні під час тренінгу для медпрацівників з логістики вакцин та дотримання холодового ланцюга Андрій Славуцький, передає кореспондент Укрінформу.

“Вакцина Pfizer може надійти в кінці лютого – на початку березня. В березні по механізму COVAX вже планується, що надійде AstraZeneca для України. Яка кількість, поки точно невідомо — від 2,2 до 3,8 млн доз. Це теж буде розділено на етапи”, – сказав Славуцький.

За його словами, COVAX повідомляє про те, що буде намагатися забезпечити до 20% населення адекватною кількістю доз.

“20% за нашими розрахунками – це 8 млн осіб. Ми очікуємо, що все-таки 16 млн згідно з угодою COVAX буде здатний поставити до кінця 2021, або протягом 1 кварталу 2022 року”, – сказав Славуцький.

За словами експерта, це залежить, у тому числі, і від потужностей виробника.

Він також повідомив, що вакцина Pfizer буде доставлена виробником до національного аеропорту “Бориспіль”, звідки логістичною компанією, яка була обрана під час тендеру, з дотриманням температурного режиму -70 градусів – до центрального складу, звідки по завчасно розробленому графіку доправлятиметься в області.

Протягом 17-18 лютого ЮНІСЕФ в Україні разом з логістичною компанією “Фармасофт” провели тренінг для фахівців з усіх областей України та м. Києва з дотримання холодового ланцюга для вакцини Pfizer при проведенні вакцинальної кампанії. За словами Славуцького, в кожному регіоні за це відповідатимуть два спеціалісти: один – за проводження документацїї, другий, технічний працівник, б безпосередньо братиме участь у проходженні вакциною температурного режиму від -70 градусів, до температурного режиму +2 – +8 градусів, при якому вакцина Pfizer може зберігатися до 5 днів.

“Є критичний момент, який стосується моменту розморожування, і питання було про можливості мобільних бригад, які використовуватимуть вакцину. Ми порахували, що одна бригада може використати в день до 100 доз – або 95, або 102 , залежно від кількості флаконів. В одному флаконі — 6 доз. Тобто в день вони можуть використовувати 16 -17 флаконів. В момент переходу від -70 градусів до стану +2 – +8 розморожування відбувається протягом 3 годин. З цього моменту треба відраховувати 5 днів. Тобто з розрахунку дві мобільні бригади на область, вони повинні зробити 200 вакцинацій у день. За тиждень вони можуть використати тисячу доз. В одном лотку 195 флаконів, це 1170 доз. Якщо за тиждень дві команди використовують 1000 доз, то як використати ті самі 170 додаткових доз, що йдуть в лотку? Це технічно проговорили і вирішили, що в кожному складі залишаться термоконтейнери, для того щоб доповнювати їх сухим льодом, підтримувати температуру -70 градусів, і видавати вакцини щоденно, щоб не ризикувати дозами, які можуть вийти з терміну зберігання 5 днів”, – розповів Славуцький.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...