Мед Атлант

COVID-19 на Прикарпатті: яка ситуація із пацієнтами у районних лікарнях

Впродовж минулої доби на Прикарпатті підтвердили ще 502 випадки захворювання на СOVID-19. Всього коронавірус виявили у 70 423 прикарпатців. Суспільне розпитало кількох керівників районних медзакладів, чи є в їхніх установах ліжка для хворих та чи вистачає персоналу для лікування пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

Коломийська центральна районна лікарня

Станом на ранок десятого березня, в медзакладі було 182 пацієнти. Для них розгорнуто 175 ліжок. Директор лікарні Андрій Кошкін каже, що у закладі відкрили ще одне відділення, проте додаткові ліжка розгорнути вже не можна.

“У нас залишається вісім бригад, ми не можемо розгортати більше. Кисню вистачає, але ліків не дуже. Все через те, що дуже багато людей, великі напливи. З ліками трохи складно, але якось викручуємося, – каже Андрій Кошкін.

Також медик додає, що кожного дня у лікарні проводять виписку пацієнтів. Завдяки цьому з медзакладу не перенаправляють хворих в інші лікарні.

“Стараємося брати всіх до себе, тому кожного дня є виписка. Коли не було місць для пацієнтів, то хворих перенаправляли до Заболотова та Снятина”, – додав Андрій Кошкін.

Тлумацька центральна районна лікарня

У цій лікарні також немає вільних місць для хворих на COVID-19. Pараз тут зайняті 120 ліжок. За словами в.о. директора Тлумацької центральної районної лікарні Івана Бойчука, днями у закладі розпочнуть заміну кисневої системи.

“У нас є двотонна бочка з кріоциліндрами. Ми сьогодні розпочали заміну кисневої системи лікарні. Також домовилися з Києвом про доставку газифікатора, щоб можна було подавати кисень без кріоциліндрів та щоб збільшити потужність подачі кисню до пацієнтів. Зараз ми можемо подавати кисень 17-м хворим через кріоциліндри. А з газифікатором забезпечити киснем зможемо більше 50 хворих. Мені сказали, що доставлять за десять днів. Його вартість – 1,5 мільйона гривень”, – розповідає Іван Бойчук.

Допомогу хворим тут надають шість медичних бригад. У закладі є п’ять ШВЛ-апаратів, три СІПАПи, ще три закупили. Також у лікарні обладнали 94 кисневі точки на 120 ліжках, придбали 11 кисневих концентраторів.

“Останні два тижні вільних місць у нас не було. Кисневозалежних в нас від 32 до 50 пацієнтів. Реанімація розрахована на шість місць, але ми доставили апарати, тому в нас буває вісім-десять хворих”, – розповідає Іван Бойчук.

І додає, що додаткові ліжка у медзакладі поки не розгортатимуть.

“Хворим потрібно надавати допомогу. Лікарня всього на 200 ліжок, 120 віддали ми вже віддали для хворих на коронавірус. Але якщо виникне крайня необхідність, то можливо. Крім розгортання ліжок, треба знайти спеціалістів, медиків, реаніматологів”, – сказав Бойчук.

Надвірнянська центральна районна лікарня

Вранці десятого березня у закладі було 140 пацієнтів. 71 хворий знаходиться на кисневій терапії. Дев’ять пацієнтів перебувають у реанімації у важкому стані. Загалом у медзакладі є 146 ліжок для хворих на коронавірусну інфекцію.

“На вихідні ми мали три-чотири вільні місця. Дві ночі до нас бригади швидкої нікого не завозили. Ми вже очікували на спад хвороби, але восьмого березня після обіду знову збільшилася кількість хворих. Зараз ситуація трохи легша, але не настільки, щоб ми заспокоїлися”, – говорить заступник директора з медичної частини Іван Маланюк.

Читайте також: У мобільний госпіталь у Богородчанах доправили ще одну пацієнтку.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...