Мед Атлант

5 інноваційних способів, як різні країни вирішують проблеми учнів

У попередньому нашому матеріалі ми писали про те, як навчаються у різних країнах світу.

У цій статті ми розглядаємо деякі альтернативні освітні системи та революційні способи досягнення рішень, з якими різні країни та школи вирішували загальні проблеми учнів.

  1. Фінляндія: навчальне середовище, вільне від академічного тиску

Система освіти Фінляндії вважається однією з кращих у світі. Що робить її настільки успішною? Для початку, фінські діти починають офіційну освіту лише з семи років (порівняно з чотирма чи п’ятьма у більшості країн).

Вони практично не виконують домашніх завдань та не складають іспитів, поки не досягли підліткового віку, і їх не тестують взагалі протягом перших шести років.

Ця відсутність конкуренції та академічного тиску дозволяє навчати дітей як вчитися, а не як складати іспити. Єдиним обов’язковим тестом, який фінські діти складають, є у кінці навчання в середній школі.

2.Великобританія та Канада зменшують прогули, дозволяючи підліткам пізніше приступити до занять

Незвичне рішення проблеми підлітків, котрі потребують більше сну, потрапило в заголовки медіа Великобританії на початку цього року, коли школа в Лондоні стала першою, хто дозволив підліткам пізніше розпочати роботу. Академія UCL у Лондоні перенесла час початку занять з 9 ранку на 10 ранку.

Однак це не вперше пропонується пізніший час початку навчання в школі. Ще в 2009 році школа в Кенті перенесла час старту для сонних підлітків на 11.30 ранку, в результаті, за словами завуча, “їх пунктуальність і відвідуваність покращились, їх опитування та відповіді кращі, оскільки вони більш пильні».

У школі в Тайнсайді кількість прогулів зменшилася на третину, тоді як академічні показники зросли після впровадження пізнішого часу початку занять.

Тоді як у Канаді Східний комерційний колегіум Торонто був однією з ряду канадських шкіл, що здійснив подібну зміну часу початку занять з тієї ж причини.

Незважаючи на те, що такі зміни ще не вписані в системи освіти цих країн в цілому, їхній успіх свідчить про те, що це заслуговує набагато ширшого розгляду.

  1. Китай: система освіти, яка розвиває дивовижні математичні навички

Китайські учні славляться своїми вражаючими математичними навичками. То чому так? Китай робить акцент на практиці математики та вивченні концепцій та логіки, що стоїть за проблемами, а це означає, що діти мають необхідні знання для більш успішного вирішення незнайомих проблем. Вчителі ілюструють проблеми на прикладах, піддаючи дітей різним математичним сценаріям. Цікаво, що учнів також вчать користуватися правильною математичною мовою, а на іспитах віднімають оцінки, якщо вони цього не роблять.

Китайські діти зазвичай проводять близько 15 годин на тиждень, працюючи над математикою, поєднуючи час викладання та домашнє завдання, а вивчення математики є обов’язковим до досягнення ними 17 чи 18 років. Ближче до кінця середньої школи для тих, хто бажає, є різні варіанти математики: здавати природничі дисципліни на бакалаврському рівні та тих, хто бажає складати гуманітарні дисципліни, але всі вони повинні здавати математику незалежно від того, яку ступінь вони хочуть здобути. Рідкісний виняток може бути зроблений для студентів-драматургів, але це все.

Вчителі теж чудові; вони є спеціалістами зі своїх предметів навіть на початковому рівні та приділяють багато часу власному професійному розвитку. Все це додає до здатності створити націю людей, відомих своїми математичними здібностями.

4. Нідерланди: “Освіта для нової ери”

Якщо ви серед тих, хто вважає, що настав час, щоб потенціал технологій 21 століття був належним чином використаний в освітніх цілях, вам сподобається це наступне нововведення в освіті. Довіртеся крутим голландцям, щоб вони запропонували нову революційну модель навчання, придатну для оцифрованого світу. Освітня модель під назвою «Освіта для нової ери» (відома як «O4NT» голландською мовою) відкрила одинадцять «шкіл iPad» або «Школи Стіва Джобса» в Голландії, в яких iPad та програми замінюють традиційні ресурси, такі як книги і дошку. Прихильники цієї нової концепції стверджують, що це не тільки визнає зовсім інший світ, в якому ростуть сучасні учні, але й краще готує учнів до світу поза школою, оснащуючи їх навичками, необхідними для того, щоб скористатися перевагами сьогоднішніх (і завтрашніх) технологій.

Для цих шкіл такі технології, як iPad, не відволікають увагу. Він відіграє центральну роль у процесі навчання, а сильна освітня цінність iPad використовується в повній мірі. Нинішнє покоління вже добре розбирається у використанні таких пристроїв, і ці школи визнають, що такі навички можуть бути ефективно використані для сприяння навчальному процесу. IPad перетворюється на віртуальний клас, і, оскільки кожна дитина має доступ до власного iPad, вони фактично отримують індивідуальне навчання, що означає, що воно добре відповідає потребам кожної дитини. Ці школи також позбавляються традиційних занять за віковою групою; натомість діти об’єднуються у дві вікові категорії: для тих, хто віком від чотирьох до семи та віком від восьми до дванадцяти років.

Оскільки навчання відбувається через iPad, батьки можуть стежити за тим, що робить їхня дитина вдома, за допомогою програми, і кожна дитина має доступ до портфоліо власних досягнень. Учні цих шкіл все ще ходять до будівлі фізичної школи, де їх навчають у кімнатах з різних предметів, беруть участь у навчальних заходах і можуть спілкуватися та вчитися з іншими дітьми, але є також віртуальне шкільне подвір’я або дитячий майданчик, до якого можна отримати доступ через iPad . Замість того, щоб стояти перед класом і поширювати знання, вчителі в цих школах стають “тренерами”, керуючи дітьми, коли вони керують власним навчанням.

Навчання в школах Стіва Джобса може проходити цілодобово, сім днів на тиждень, 365 днів у році, а це означає, що шкільні години та канікули дуже гнучкі, що дозволяє батькам самостійно вирішувати, в які години повинні вчитися їхні діти, або коли брати їх у відпустку.

  1. Школи-студії Великобританії: освіта, яка сягає корінням у реальний світ

У Великобританії був розроблений новий вид державної школи, яка називається Школа-студія. Вони фінансуються урядом, але їхній підхід до освіти дуже відрізняється від підходу традиційних державних шкіл, зосереджуючись на творчості, навчанні життєвим навичкам та роботі в невеликих командах над практичними проектами. Ця школа створена для того, щоб відчувати себе більше як на робочому місці, щоб освіта учнів укорінювалась у реальному світі, краще забезпечуючи їх для життя поза школою.

Читайте також: Спеціальні входи та заняття для різних часових поясів: як навчаються престижні університети світу в умовах пандемії

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...