Мед Атлант

Як святкують Великдень у різних країнах

Вже через день в Україні відзначатимуть одне з найбільших релігійних свят – Великдень. В Україні Великдень – це традиційний пасхальний кошик, писанки та гаївки.

“МІСТО” з’ясувало, як святкують Великдень у різних країнах та які часом дивні великодні традиції є у різних народів світу.

Німеччина

У Німеччині дерева прикрашають прикрашеними писанками, які називаються Ostereierbaum або просто писанками. Це також звичай в Австрії, Угорщині, Польщі, Україні  та Чехії.

Бермудські острови

У Страсну п’ятницю береги та небо пляжів наповнюються калейдоскопічними кольорами через фестиваль Бермудських зміїв. Кажуть, що повітряні змії – це свято сходження Христа.

Іспанія

У Верґесі місцеві жителі відзначають Великдень, проводячи у Святий тиждень фестиваль. Кульмінацією цього є Чистий четвер, який згадує Тайну вечерю. Цей фестиваль називається «Танець смерті» або Dansa de la Mort, коли люди, одягнені в костюми люмінесцентного скелета, виконують танці, несучи годинники, коси та попіл. Також проходить процесія покаянців із капюшонами та „Ісуса” та „Марії” через місто Верґес.

Хіос (Грецькі острови)

Хіос – п’ятий за величиною острів у Греції, а в селі Вронтадос Великдень відзначається вибуховим суперництвом між двома його церквами – Агіосом Маркосом (Святий Марко) та Панагією Еретіані (Церква Діви Марії Еретіані). Подія називається Rouketopolemos і являє собою повну ракетну війну, яка починається ввечері перед Великоднем.

У цей час прихожани відвідують меси, і саме з цієї причини вікна та двері забивають дошками або покривають сіткою. До 60 000 ракет заповнює небо.

Місцеві жителі не впевнені, як виникла традиція, але, як кажуть, вона походить від окупації острова османами, які позбулися від гармат у дев’ятнадцятому столітті; в результаті місцеві жителі того часу покладались на стрільбу ракетами. Це також може бути ода морякам Хіосу дев’ятнадцятого століття, які боролися проти піратства. Він приваблює багато туристів і є великим прибутком. Це святкування може стати досить інтенсивним, оскільки також було чимало спротиву проти ракетних війн.

Ефіопія

Ефіопська православна церква святкує Великдень або Фасіку через один-два тижні після церков на Заході, і це вважається важливішим за Різдво. Після 56-денного посту, яке включає дотримання переважно веганської дієти (без м’яса та молочних продуктів), сім’ї одягаються в біле і збираються на гастрономічну справу, де насолоджуються гострою курячою тушонкою, хлібом, медом та вином.

Італія

У Флоренції є Скоппіо дель Карро або „Вибух воза”, де у Великодню неділю запалюють візок, наповнений феєрверками та піротехнікою. Віз або фургон тягнуть через міську площу воли, після чого проводиться концерт барабанщиків та людей, одягнених в історичні костюми. Коли візок прибуває до собору, архієпископ запалює голубоподібну ракету під назвою «Коломбіна», що символізує Святого Духа. Потім ракета летить по дроту до зовнішньої сторони церкви і впливає на фургон, що призводить до вражаючого феєрверку.

Нью-Йорк, США

У Великодню неділю Нью-Йорк приймає традиції, що існували з кінця 1800-х років. Пасхальний парад розпочався з оздоблення святинь у церквах великодніми квітами. З часом квіткові прикраси стали більш яскравими та стильними, і до кінця XIX століття люди носили модний одяг і дефілювали вулицями, щоб побачити квіти у церкві. Сьогодні привабливі великодні шапки носять люди різного віку під час процесії з 49-ї по 57-ю вулицю на П’ятій авеню на Манхеттені. Найкраще місце для спостереження – це собор Святого Патріка.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...