Мед Атлант

Депутати міськради подвоїли статутний капітал “Електроавтотрансу”. Для чого це зробили

Івано-франківському комунальному підприємству “Електроавтотранс” вдвічі збільшили статутний капітал. Таке рішення ухвалила міська рада 18 травня під час позачергового засідання сесії, пише Суспільне Карпати.

Статутний фонд “Електроавтотрансу” становив 191 мільйон гривень, розповідає директор підприємства Віталій Голутяк. За його словами, збільшення фонду потрібно для того, щоб виконувати зобов’язання перед європейськими банками.

“Для того, щоб далі виконувати всі зобов’язання по міжнародних програмах – Європейського банку реконструкції та розвитку і Європейського інвестиційного банку, щоб виконувати свої лізингові зобов’язання. Нам потрібно збільшити статутний капітал, щоб можна було його наповнювати і виконувати зобов’язання, які в нас є. І цей капітал буде наповнюватися якусь кількість років, коли нам дальше будуть купляти техніку, і ми будемо брати участь у програмах”, – розповідає Віталій Голутяк.

Із пропозицією збільшити статутний капітал “Електроавтотрансу” Віталій Голутяк звернувся до депутатів міської ради.

“Зрозуміло, йому треба більше, бо він будує тролейбусну лінію”, – сказав міський голова Руслан Марцінків.

За це рішення проголосував 31 депутат. Статутний капітал, каже заступник міського голови Михайло Смушак, — це можливість підприємства оновлювати техніку.

“Для того, щоб ми мали можливість з точки зору бухгалтерського обліку, законодавства ці кошти з міського бюджету давати на дане підприємство. Щоб дане підприємство мало можливість брати лізинг, брати техніку за іншими формами, необхідно щоб було передбачено в статуті розмір капіталу. Це не означає, що ці кошти будуть внесені одномоментно на рахунок підприємства. Це означає – дозвіл підприємства капіталізуватися до цієї суми”, – розповідає Михало Смушак.

Згідно із стратегією розвитку громадського транспорту “Електроавтотранс” повинен охопити понад 90 % маршрутів в Івано-Франківську.

“Для того, щоб ми виконали цей план, повинні розуміти, що кожного року до 2025 ми маємо інвестувати кошти в купівлю нових автобусів, тролейбусів, розвитку нового депо, будівництво тролейбусної лінії”, – каже Михайло Смушак.

Поповнення статутного капіталу комунальних підприємств – стала практика в Україні, каже економістка Надія Гребенюк, особливо, якщо це підприємства, які забезпечують логістику міста.

“Якщо ми говоримо з теоретичної та із практичної точки зору інших міст, то так, дійсно відбувається поповнення статутного капіталу. Що це дасть? Це дасть більші можливості для підприємства, яке зможе розширювати свою діяльність, відтворювати в даному випадку свій автомобільний склад. І зможе надавати кращі послуги для містян”, – каже економістка.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...