Мед Атлант

У Франківську підліток отримав усне попередження за вилов раків

В Івано-Франківську патрульна поліція виявила підлітка, який незаконно виловив понад 60 раків з Німецького озера.

Про це Суспільному Карпати розповів начальник управління Державного агентства рибного господарства в області.

За його словами, раків ловив 14-річний хлопець. Патрульні, які його затримали, викликали рибінспекторів. Батькові хлопця зробили усне попередження і нагадали, що на території Івано-Франківської області діє заборона на вилов раків з 1 серпня до 20 вересня.

“Всі раки, коли ми взяли хлопця, були живі. Інспектори випустили їх у водойму”, — каже Любомир Стрембіцький.

Керівник рибного господарства в області розповів, що раки, які зловив юнак, були дрібні.

“На Німецькому озері раків великого розміру не бачили ніколи. Щоб наш рак виріс до товарного розміру, йому треба 3-4 роки жити у сприятливих умовах”, — розповів Любомир Стрембіцький.

Загалом, на його думку, вилов раків промислової категорії в нашій області не є проблемою, адже на Івано-Франківщині немає ракових водойм, крім Бурштинського водосховища. Також небагато раків живе у Дністрі і в озерах. Червонокнижний широкопалий рак на території Прикарпаття не зустрічається.

Доцент кафедри біології та екології факультету природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Андрій Заморока розказав, що один із видів раків, вузькопалий, занесений до Червоної книги України. Це — напіввимерлий вид. І він у нас залишився тільки у гірських потоках.

“А повсюдно, на рівнині, у нас водяться американські раки. І вони є чужорідними для нас. Американський рак не перебуває під охороною. І найімовірніше, на Німецькому озері водиться цей американський вид”, — говорить Заморока.

Чому в Івано-Франківській області існує заборона на вилов раків саме з 1 серпня до 20 вересня, його дивує: “Такого, як нересту, у них немає. Самки на черевці виносять яйця. І цей процес триває впродовж всього теплого періоду року — від весни до осені. Цей процес постійний, майже, як конвеєр. Якщо виловлювати самок, які виношують яйця, то, відповідно, приплоду не буде”.

Речниця обласної патрульної поліції Христина Мриглід розповіла, що за рік правоохоронці виявляють не більше 10 випадків браконьєрства.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...