Мед Атлант

Я люблю читати: франківці розповіли про свої улюблені книги. ВІДЕО

Щорічно 9 серпня у світі відзначають День книголюбів. Свято зародилось у США (Book Lovers Day) і майже одразу набуло чималої популярності, і в результаті отримало статус всесвітнього.

Для багатьох це просто захоплення, а для декого – справа всього життя. МІСТО поспілкувалося з місцевими книголюбами.

Ольга Деркачова, викладачка, письменниця

Книги оточують її усюди, тому авторка стверджує, що по-іншому і не уявляє свого життя.  Адже перші дитячі спогади саме про книги. В її сім’ї була гарна традиція – читати.

“Дуже багато точиться дискусій про те, що книга зникне як така, що її витіснить взагалі електронний формат. Але подивіться, скільки часу минуло, а книга є з нами і вона нікуди не зникає. Тобто, щось з’являється, а книга з ним завжди існує паралельно. Мені здається, що книга це те, що буде завжди. Скільки буде людина, стільки буде і книга”

Ольга розповідає про цінність книг з її погляду, як авторки.

“Як письменниця, я розумію, що, наприклад, мене не буде, але будуть мої книги. Тоді я буду до когось промовляти голосами своїх персонажів”

Тетяна, фотограф


Дівчина захоплюється мистецтвом у всіх його проявах. Тетяна активно веде свою інстаграм-сторінку і окрім власних світлин виставляє багато дописів про книги, які любить читати. І хоча інстаграм це переважно красиві фото, але, за її словами, сторінка повинна відображати всі захоплення.

“Я собі подумала, якщо я читач, то повинна бути читачем і в інстаграмі. Бо якщо ми дотримуємося певних принципів, то повинні їх дотримуватися усюди”

Дівчина зізнається, що не одразу всі схвально сприймали її захоплення та радить не звертати на це увагу і багато читати.

“Ми стаємо читачами в тому віці, коли знаходимо саме свою книгу. Це в когось стається у 20 років, в когось – у 30, в когось – в 70, але потрібно активно шукати”

Наталя, аспірантка, медик


Зараз вона поєднує навчання в аспірантурі та лікарську діяльність, і розповідає, що любить читати як наукову, так і художню літературу. Кожен має свої вподобання і дівчина вважає, що книгу також можна обрати на будь-який смак.

“По-перше, це надихає і стимулює змінювати щось у своєму житті. По-друге, ти отримуєш мотивацію, оскільки черпаєш ті знання, які в подальшому дають тобі стимул працювати і розвиватися”

Олександр, лікар

Хлопець веде доволі активний спосіб життя, багато працює, проте знаходить час для читання.

“Для мене книга – це як пожива для мого психо-емоційного фону. Коли я відчуваю, що перезавантажений, то підбираю певну книгу і вона мені дає розрядитися. Гарна книга – це вихід із сірих буднів”

Олександр зізнається, що часом у нього виникає бажання написати і власну книгу, але ще до цього не готовий.

“Я накопичую ще свій життєвій досвід і, можливо, з часом якісь мемуари з цього і вийдуть. А поки що, я більше книголюб”

Софія, студентка


Дівчина навчається на третьому курсі університету та у вільний час полюбляє читати книги, часто рекомендує їх своїм друзям. Вона розповіла, що вибір книги для неї – це справжнє мистецтво.

“Часто я люблю приходити в книжковий магазин та дивитися на красиву обкладинку книги, а вже  по назві намагаюся уявити собі сюжет та розвиток подій, уявити авторів. Далі перегортаю назад і читаю короткий опис про книгу”

Дівчина надає перевагу читанню паперових книг, оскільки так набагато краще сприймається інформація.

Оксана, викладачка

Дівчина любить гори, театр та  книги. Вона розповідає, що більшість людей в її оточенні читають і це дуже стимулює, адже вони постійно діляться книгами та враженням від них.

“В ХХІ столітті є багато альтернативних варіантів – це електронні книги, це аудіокниги. Ти можеш почути про щось, що тебе цікавить і одразу це скачати, читати на своєму смартфоні, слухати цю книгу по дорозі на роботу, повертаючись додому, або коли йдеш гуляти з друзями. Я думаю, що це не антитренд, просто потрібно розширити наше сприйняття самого читання”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...