Мед Атлант

На Прикарпатті триває місячник тестувань на вірусні гепатити С і В

Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило вірусного походження.

«Є 5 типів різних інфекцій гепатиту, найнебезпечніші серед яких В і С, які є причиною 96% всіх смертельних випадків від цієї недуги, – каже експерт із інфекційних захворювань департаменту охорони здоров’я Вікторія Семігіна. Саме ці типи гепатиту мають хронічний перебіг та часто призводять до церозу та навіть раку печінки.
Загалом в Івано-Франківській області, за даними експерта, на вірусні гепатити С і В хворіють близько три тисячі пацієнтів. З початку 2021 року на Прикарпатті вперше виявили гепатит С у 127 осіб та гепатит В у 86.
«На жаль, останнім часом ми маємо приріст цього захворювання», – додає лікар-інфекціоніст.
Серед основних причин розвитку гепатиту експерт називає:
віруси гепатиту
деякі інфекційні захворювання
токсичні речовини (алкоголь, наркотичні препарати)
аутоімунні захворювання.
Ризик інфікуватися гепатитами В і С доволі великий, передаються вони через кров різними способами:
переливання інфікованої крові чи її компонентів
інвазивні медичні та немедичні маніпуляції із використанням не стерильних інструментів, а саме при хірургічних втручаннях, стоматологічних процедурах, гемодіалізі, косметичних послугах
побутовим шляхом, використовуючи одну й ту ж зубну щітку, лез для гоління та інших індивідуальних засобів гігієни, що можуть містити сліди крові.
статевим шляхом.
Надійним методом вберегтися від ВГВ є вакцинація, яку проводять дитині на другу добу після народження, а згодом вводять ще другу і третю дозу, згідно календаря щеплень. Крім того, хто не отримав таке щеплення у дитинстві – може отримати його в будь якому віці.
Проти вірусу гепатиту С – вакцини в світі не існує. Тому експерт з інфекційних захворювань департаменту охорони здоров’я Вікторія Семігіна рекомендує такі засоби профілактики:
використовувати засоби разового та індивідуального призначення
користуватися засобами індивідуального захисту
користування стерильними інструментами багаторазового призначення
застосовувати бар’єрні контрацептиви.
Обласний інфекціоніст закликає прикарпатців взяти собі за правило хоча б раз у рік робити тестування на вірусні гепатити. Адже, як і більшість захворювань, його надважливо виявити на початковому етапі.
Експерт з інфекційних захворювань департаменту охорони здоров’я Вікторія Семігіна каже, що інкубаційний період триває від двох тижнів до шести місяців і дуже часто буває безсимптомним. А серед основних проявів лікар-називає такі:
виражена загальна слабкість
висока температура
часта втома
втрата апетиту
нудота, блювання
болі в животі
потемніння сечі
світлий кал
болі в суглобах
пожовтіння шкіри та слизових оболонок.
Для того, щоб пройти тестування потрібно звернутися до свого сімейного лікаря, який, в свою чергу, в разі потреби, скерує вас на дообстеження та до профільного спеціаліста.
До слова, всі, хто користується послугами стоматолога, косметолога, робить татуювання чи пірсинг та інше, де є ризик контакту з кров’ю, перебувають у групі ризику, поки не знає свого гепатит-статусу.
В. о. генерального директора КНП «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради» Микола Стовбан зазначає, що обстеження і лікування від цієї недуги є безкоштовним та ефективним із застосуванням сучасних препаратів.
Гепатит – це не вирок, за останні роки прикарпатські медики напрацювали великий досвід в боротьбі з цим захворюванням. І, як запевняють спеціалісти, гепатит С на 95% є виліковним та одужати від нього можна протягом 12-24 тижнів стаціонарного чи амбулаторного лікування, в залежності від ступеня тяжкості.
Важливо не займатися самолікуванням, позаяк, тільки медичний спеціаліст може правильно визначити діагноз та призначите адекватне, дієве лікування.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...