Мед Атлант

“Як Швейцарія або Ізраїль”: Арахамія пояснив, що означає “нейтралітет” України у пропозиції для РФ

Голова української делегації на перемовинах з РФ Давид Арахамія заявив, що Україна готова розглядати концепцію набуття “укріпленого нейтралітету”, як у Швейцарії або Ізраїлю.

Про це він сказав в інтерв’ю “РБК-Україна”.

“Є така концепція “укріпленого нейтралітету”, тобто потрібно розраховувати на власну армію, або додатково ще мати гарантії. Тобто, як у Швейцарії, в Ізраїлю, резервна армія, яка може мобілізуватися у великій кількості і дати необхідну відсіч у разі агресії”, — пояснив Арахамія.

За його словами, Україна не може розглядати нейтралітет, який передбачає відсутність армії, а про безпеку країни піклуються гаранти.

“Ні, як то кажуть, на “бога сподівайся, а сам не плошай”. Тому концепція “укріпленого нейтралітету” нам дуже близька”, — наголосив голова української делегації.

Він також повідомив, що під час перемовин з РФ у Стамбулі обговорювали ті ж пропозиції, які пропонувалися на ранній стадії. Йдеться, зокрема, про повне відведення російських військ із зайнятих з 24 лютого територій України.

“Коли ми вийдемо на умовне підписання договору або момент, коли його вже можна серйозно обговорювати, вони повинні будуть повністю піти. І тоді вже сядемо його підписувати, візувати або парафувати. Це міжнародний запобіжник. Не просто наші вимоги чи прохання, а необхідні умови, щоб забезпечити робоче підписання цього документа”, — заявив Арахамія.

Він також додав, що на перших перемовинах російська сторона передавала Україні ультиматум та договір про капітуляцію.

“Початкові позиції я спеціально зберіг. Вони передали нам ці ультиматуми та договір про капітуляцію — він у мене зберігся для музею історії нашої перемоги. Цей екземпляр у мене лежить і чекає свого часу”, — зазначив Арахамія.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...