Мед Атлант

У Франківську збирають книги для жителів Чернігівщини

В Івано-Франківському обласному музеї визвольної боротьби ім. Степана Бандери триває збір книг для жителів визволеної від російських окупантів Чернігівщини.

Станом на 11 травня прикарпатці принесли 250 кг книжок, розповів Суспільному директор установи Ярослав Коретчук.

З його слів, ініціатива виникла, коли прочитав інформацію, що під час окупації Чернігівщини російські війська активно знищували українські книги, особливо на історичну тематику.

Знищували книги й сучасників — Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса” та інші. Вони спалювали їх. Щоб поповнити книгозбірні українськими книгами, ініціював таку акцію. Найшвидше нам вдалося вийти на діалог з Чернігівщиною, тому збираємо літературу для них, — каже Ярослав Коретчук.

Збір книг триватиме до 17 травня у музеї визвольної боротьби (вул. Тарнавського, 22) з понеділка до п’ятниці з 10:00 до 17:00.

Найчастіше люди приносять українські художні книги — твори всеукраїнських, місцевих письменників та поетів, — каже Ярослав Коретчук. — Звичайно, ми від музею також передамо історичні книги, зокрема про часи визвольного руху, про Степана Бандеру, Євгена Коновальця.

Книжки передадуть Чернігівській обласній універсальній бібліотеці. Надалі працівники книгозбірні завезуть літературу в ті регіони, де тривали бойові дії, і частину книжкового фонду знищили російські окупанти.

Зі слів Ярослава Коретчука, акцію зі збору українських книг надалі продовжуватимуть, проте шукатимуть нові регіони для допомоги. Ймовірно, каже директор обласного музею визвольної боротьби, це буде Сумщина та Київщина.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...