Мед Атлант

У Франківську відбудеться Міжнародний фестиваль короткого метру 4:3

З 15 по 18 вересня в Івано-Франківську відбудеться Міжнародний фестиваль короткого метру «4:3».

Захід спрямований на популяризацію сучасного українського та іноземному кінематографу знятого у форматі 4:3.

Кінофестиваль 4:3 поєднує відразу кілька форматів подій, це: кінопокази, лекції, відкриті дискусії та воркшопи від провідних діячів культури України.

Наша ціль — рух на збільшення аудиторії авторського кіно на Прикарпатті. Екранний формат 4:3 є ключовою рисою фестивалю, адже його все частіше використовують в кінематографі, як осмислене візуальне рішення при постановці кадру та розповідання історії, – розповідає засновник фестивалю Олександр Гойсан.

З чого складатиметься кінофестиваль 4:3 цьогоріч

У рамках фестивалю покажуть три програми. В українському конкурсі буде представлено 6 стрічок. Це роботи молодих та досвідчених авторів, повний перелік яких буде оголошено на початку вересня. У міжнародній програмі буде представлено 10 стрічок з дев’яти країн. Також у рамках фестивалю відбудеться позаконкурсний показ шістьох стрічок класичного українського кіно представленого від Довженко центра.

Конкурсні фільми буде оцінювати журі у складі:письменника Тараса Прохаська, режисера Нікона Романченко, режисерки та сценаристки Марисі Нікітюк.

Вони обиратимуть найкращий український фільм та найкращий міжнародний фільм.Також кожен член журі може нагородити один фільм спеціальною іменною відзнакою.

Минулого року фестиваль був камерний. Цього року він буде масштабніший. Будуть дискусії на теми мови в кіно та маніпуляцій на цю тему. Покази фільмів будуть проводитись за квитками, а інші події – за донати. Зараз від військових вже є запити на теплий одяг, тому маємо над чим працювати, – каже актора драмтеатру Іван Бліндар.

Крім показів відбудеться низка лекційних подій та пройдуть дискусії.

У програмі:

–  акторський інтенсив від режисерки Катерини Горностай;

– сценарний інтенсив від Дмитра Сухолиткого-Собчука;

– лекція та показ від режисера Філіпа Сотниченка;

– творча зустріч з режисером Олесем Саніним;

– дискусія з Ірмою Вітовською-Ванца;

– лекція від режисера Максима Наконечного;

– творча зустріч з режисером Ніконом Романченко

– лекція від композитора Антона Байбакова;

– зустріч з В’ячеславом Довженко тощо.

Вхід на всі події фестивалю вільний за попередньою реєстрацією. Повний розклад фестивалю та реєстрація будуть доступні на інстаграм сторінці події на початку вересня.

Основною локацією фестивалю є Івано-Франківський драмтеатр, де проходитимуть покази конкурсної програми на камерній сцені. Також в якості локації виступає Палац Потоцьких, фортечна галерея Бастіон та PromBar.

На локаціях буде можливість задонатити на потреби ЗСУ та волонтерського центру «Рух Опору — Рух Допомоги».

Нагадаємо, що у 2021 році фестиваль тривав 4 дні, протягом яких представили 30 іноземних та 10 українських конкурсних кінострічок. До складу журі входили: режисерка Марина Врода, режисер Філіп Сотниченко та актор Іван Бліндар.

Цьогорічний фестиваль реалізується ініціативою 4:3 int’l short film festival та ГО «Франківський драмтеатр» за підтримки Urban Space 100 та будівельної компанії blago developer у ролі генерального партнера. Також проєкт підтримують СУК (Сучасне Українське кіно) та Довженко центр.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...