Мед Атлант

Генералу рф, який керував штурмом «Азовсталі», повідомили про підозру

Українські правоохоронці ідентифікували генерал-лейтенанта росії, який наказав окупаційним військам захопити Маріуполь та штурмувати завод «Азовсталь», де перебували і цивільні, і військові.

Про це повідомляє СБУ та Офіс генпрокурора.

Генерал-лейтенант Андрій Мордвічев із лютого 2022-го керував захопленням Донецької області. За даними слідства, він особисто брав участь у бойових діях проти ЗСУ. Мордвічев керував «народною міліцією», низкою бригад, підконтрольних бойовикам «ДНР», танковим батальйоном і батальйоном «Сомалі», розвідбатальйоном «Спарта» та підрозділами «ПВК Вагнера».

Він планував, координував та управляв цими окупаційними підрозділами. Крім того, Мордвічев віддав наказ захопити Маріупольський район. За його вказівками війська рф знищували цивільну й критичну інфраструктури, вбивали цивільних.

Генерал брав участь у нараді з проросійськими бойовиками та главою Чечні Рамзаном Кадировим, на якій затвердили план остаточного захоплення Маріуполя та штурму «Азовсталі». У частково зруйнованих бомбосховищах заводу залишалися українські військові та цивільні.

Мордвічеву повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 3 ст. 110 — посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, якщо вони призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків;
  • ч. 2 ст. 437 — ведення агресивної війни або агресивних воєнний дій;
  • ч. 2 ст. 28 — вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою.

За ці злочини може загрожувати довічне ув’язнення.

Після кількох місяців протистояння з росіянами у блокадному Маріуполі українські військові вийшли з території заводу «Азовсталь» у травні. Перед тим із заводу, який постійно обстрілювали росіяни, евакуювали цивільних. Частину українців, яких утримували в полоні після Маріуполя, вдалося звільнити.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...