Мед Атлант

Попіклуйтеся про своє серце

Через війну кожен із нас перебуває у постійному стресі: ми переймаємося власною безпекою,  хвилюємося за рідних, близьких та країну загалом. А до того ж ще й «живемо» в новинах, які далеко не завжди втішні і часто стають причиною чергової хвилі тривоги. Такий стан може провокувати розвиток і загострення хронічних серцево-судинних захворювань. Тож про золоті правила для гіпертоніків, а також про те, як подбати про своє серце в умовах війни і коли саме необхідна невідкладна допомога медиків – говоримо із сімейним лікарем, кардіологом Ларисою (Лесею) ПАНЧУК.   

Ми усі зараз перебуваємо у постійній емоційній напрузі. І це подвійний ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Будь-який стрес може супроводжуватися і зростанням частоти серцево-судинних скорочень, підняттям артеріального тиску, рівня цукру в крові. Особливо у людей, які мають цукровий діабет. І про всі ці нюанси сьогодні треба пам’ятати.  Є таке поняття, як хронічний стрес, а ми уже понад пів року живемо у ньому. Цей стан породжує викид адреналіну, йде спазм судин, порушується кровообіг, і у моїй практиці були випадки, коли навіть на фоні чистих судин, коли немає жодних звужень чи бляшок, молоді люди у 33 роки отримували інфаркт через сильний стрес. Тому стресувати теж треба дуже обережно.

Стрес – один із чинників розвитку гіпертонічного кризу. Кому він страшний?

Як правило, гіпертонічний криз може трапитися і в людей, які уже мають гіпертонічну хворобу, і у тих, які її не мають, але схильні до таких реакцій на стрес, як різке підвищення тиску та пришвидшене серцебиття. Цей стрибок може відбутися навіть на фоні повного здоров’я. В одних людей поріг гіпертонічного кризу може бути 180 на 100, а в інших він може настати і при тиску 130-140. Основні симптоми – це виражені головні болі, почервоніння обличчя і відчуття страху смерті. Тобто людина може навіть не знати, що з нею діється. Тому я завжди кажу: коли болить голова, одразу міряйте тиск. І якщо вже він піднявся, обов’язково його треба знизити. Є найпростіші препарати, які рекомендують лікарі? Прийміть їх. І випийте гарячого чаю. А якщо вкрай погано – викликайте швидку, адже гіпертонічний криз може призвести до інсульту або інфаркту.

Як зрозуміти, що вже необхідна саме невідкладна допомога?

Якщо до усіх перерахованих вище симптомів додався ще й пекучий біль у ділянці серця, за грудиною, або ж з’явилася задишка, якої до цього часу не було, час негайно дзвонити медикам. Передовсім будьте на зв’язку зі своїм лікарем. Я, до прикладу, по можливості завжди відповідаю пацієнтам. Окрім того, у нас зараз дуже добре працює «швидка». Якщо вам не знадобиться невідкладна допомога, то черговий лікар у будь-якому разі порадить що робити.

Як подбати про себе людям, у яких вже є серцево-судинні захворювання?

Тут є золоте правило: продовжуйте приймати всі ліки, які раніше призначав лікар. Регулярно, а не лише, коли припече. І тоді, навіть якщо трапиться гіпертонічний криз, він протікатиме без важких наслідків. Не варто пити таблетки лише, коли у вас підвищився тиск. Якщо у вас вже є гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, ви маєте приймати ліки постійно. Тоді буде результат.

Як можна все-таки уберегти себе від стресу та його наслідків?

Під час війни складно мати холодну голову і не хвилюватися. Але все одно є кілька способів, які можуть допомогти організму знизити стрес. Передовсім – не змінюйте своїх звичок. Окрім того, чудово відволікають будь-які фізичні навантаження та вправи. Старайтесь не залишатися на самоті і намагайтесь спілкуватися із близькими та друзями. І найкращий помічник у боротьбі зі стресом – це сон. Спати треба 7-9 годин. Зрозуміло, що у кожного організму є свої норми сну, але він повинен тривати не менше шести годин. В іншому випадку організм не відпочиває, і кожне таке недосипання ще більше поглиблює стрес. Ще одна універсальна порада – знайдіть собі якусь роботу або хобі. Не сидіть увесь час у новинах, ґаджетах чи телефонах. Дозуйте інформацію. І якщо не можете самі впоратися із тривогою, зверніться до психіатра чи психолога. Сьогодні, як ніколи, треба любити себе, дбати про себе і навіть у найгіршій ситуації спробувати віднайти позитив.

 

 

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...