Мед Атлант

Як діти волонтерять заради перемоги

Навіть коли ти маленький, це не означає, що не можеш нічим допомогти своїй країні. Прикарпатські дітлахи стрижуть волосся, печуть смаколики, танцюють, в’яжуть, віддають заощадження, продають малину і вазони… І все задля підтримки української армії. Кажуть, їхні дитячі забаганки ще можуть почекати – наприклад, до перемоги.

Close-up, heart in the color of the flag of Ukraine in female hands, the concept of peace in Ukraine, no war.

Танцюють

11-річна франківка Альбіна Кулакова дуже надихнулась різними благодійними справами, які діти роблять для підтримки армії. Дівчинка вирішила теж допомогти – тим, що чудово вміє, – танцювати. Вона вже шість років займається сучасною хореографією і має багато нагород.

«Танцюю для ЗСУ» – саме таку доброчинну акцію влаштувала Альбіна в середмісті Івано-Франківська – посеред Стометрівки. Понад годину дівчинка танцювала майже без упину. За перший раз вдалося назбирати майже п’ять тисяч гривень.

Альбіна каже, що й надалі буде продовжувати свій благодійний танцювальний проєкт. Танцюватиме в різних локаціях Івано-Франківська. Хоче назбирати велику суму і передати її Сергію Притулі, бо йому довіряє найбільше.

Дівчинка налаштована дуже рішуче. Говорить, що має важливу ціль, тож танцюватиме, допоки її не досягне або допоки дозволить погода.

 

В’яжуть

Франківці Євгенії Артиш лише 11 років, а вона вже добре вміє в’язати іграшки в техніці амігурумі. Гачкувати Євгенію навчала мама. Потім дівчинка вдосконалювала навички, дивлячись відеоуроки.

Свої іграшки Євгенія продає, а виручені гроші віддає на потреби українських військових.

Також вона бере участь у благодійних ярмарках та в’яже жовто-сині обереги для солдатів. Вояки навіть надіслали їй відео з подякою.

Зараз дівчинка має далеко не одне замовлення, причому навіть з-за кордону.

Прообразами забавок стали Зеленський, Залужний, Арестович, а ще Євгенія в’яже Паляничку, Байрактара і ось-ось створить нового персонажа – червоно-чорного Зайця-Бандерівця.

 

Стрижуть волосся

Заради армії 8-річна Уляна Ляшенко, уродженка Луганська, яка зараз живе на Франківщині, не тільки обрізала і продала своє волосся, а ще й пожертвувала заощадження, за які планувала придбати ноутбук. Це було її самостійне рішення, яким Уляна дуже пишається.

Загалом Улянці вдалося зібрати 10 тисяч гривень, які її мама вже перерахувала на потреби армії. Окрім того, військовим передали і вірша, який написала дівчинка.

Софійка Донскова з Рогатина теж підстригла свої коси, щоб виручені кошти – 2000 гривень – так само передати на потреби українських воїнів. Дівчинка обрізала майже пів метра золотистих локонів. Побачила таку ідею три роки тому. Але тоді її волосся було ще надто коротким, тож Софійка взялась ростити косу. Тепер, коли спостерігає за дивовижними подвигами наших ЗСУ, вирішила, що пора втілювати задумане.

 

Продають смаколики

Коломийські школярі Христина і Олексій Саманови продають домашню випічку для допомоги українським захисникам. До благодійного продажу залучена вся сім‘я: тато забезпечує продуктами, мама відповідає за асортимент і випікання смаколиків, а 11-річна Христя та 14-річний Олексій займаються збутом – продають усі смаколики просто під будинком на вулиці Михайла Павлика, що неподалік міського озера в Коломиї.

10-річна Євгенія Ганжа з Івано-Франківська сама випікає та продає смаколики, а вторговані гроші віддає благодійному фонду «Повернись живим». У її асортименті печиво з арахісом і рогалики з маком.

Благодійну ініціативу починала з подругою, але зараз їй допомагає мама. Разом вони шукають нові рецепти, закуповують продукти та готують солодощі.

На цьому дівчинка не хоче зупинятися. Євгенія приймає замовлення онлайн, тому купити смаколики з Івано-Франківська та допомогти українській армії можуть і ті, хто живе за кордоном.

 

Допомагають у волонтерському штабі

9-річний іванофранківець Максим Кваснюк – наймолодший волонтер «Спільноти святого Егідія». Раніше хлопець роздавав їжу людям, які опинилися у складних життєвих обставинах. А після вторгнення почав допомагати переселенцям.

У волонтерському домі спільноти Максим не тільки пропонує їм чай і смаколики, роздає продуктові набори, пледики, але й підіймає усім настрій. Кажуть, дитина – дуже світла і позитивна.

 

Шиють екоторби

9-річний волонтер Данилко на рівні з дорослими долучається до наближення нашої перемоги. Він власноруч шиє екоторбинки. На зібрані від продажу кошти хлопчик закупив та передав нашим воїнам 235 пар шкарпеток.

 

Віддають заощадження

Брати Владислав та Олександр з Коломиї давно мріяли про гіроскутер. Але почалася повномасштабна війна. І хлопці вирішили віддати заощадження на потреби воїнів 10-ї гірсько-штурмової бригади. Старший братик пожертвував 2000 гривень, а молодший – 1000 гривень.

Але на цьому історія не завершилася. Щирість юних благодійників так вразила волонтерів-«едельвейсів», що буквально за два дні хлопчики отримали в подарунок новенький гіроскутер. А ще – прапор із шевроном Десятки та побажаннями.

8-річний Матвій Луцишин свої 900 гривень, які наколядував під час Різдва, не вагаючись, віддав на ЗСУ. Хлопчина дуже хотів навушники, але подумав, що для хлопців в армії ці гроші зараз потрібніші. А навушники можуть ще трохи почекати. До перемоги, наприклад.

Рідні Матвійчика підтримали і низку його наступних акцій для ЗСУ. Спершу малий виставив на аукціон власноруч намальовану картину. 450 гривень, які виручив, переказав для армійців. А щойно біля хати доспіла малина, взявся її продавати. Акцію назвав «Купи малину – підтримай Україну». Швидко вторгував 550 гривень – і так само все віддав на потреби армії.

 

 

P.S. «МІСТО» одразу акцентує, що ми не мали на меті згадати всіх, адже дуже багато наших діток допомагають армії і працюють задля перемоги, роблячи багато різних справ. І всіх згадати неможливо. Цим матеріалом ми хочемо тільки підтримати тих дітей, які допомагають, і надихнути тих, хто можливо вагається, долучатися чи ні.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...