Мед Атлант

У Франківську масштабний IF IT FORUM зібрав понад 350 спеціалістів

20 серпня в Івано-Франківську в Університеті Короля Данила провели масштабний IF IT FORUM. Організатори форуму blago developer спільно з ІТ Кластером та УКД зібрали понад 350 спеціалістів ІТ-сфери в одному місці, щоб обговорити проблеми, з якими зіткнулись айтівці в цей нелегкий час, та напрацювати дієві інструменти для стабілізації цифрового ринку.

Не обійшлося на заході без зіркових гостей: президента корпорації SoftServe Тараса Кицмея, найкращого економіста за версією Forbеs Романа Шеремети та співзасновника СЕО 27 Сергія Гнатчука.

«ІТ-сфера – це індустрія знань. Люди, які задіяні у ній, стають самодостатніми, глобальними та працюють по цілому світу, але живуть в Україні. Фактично одне робоче місце в ІТ створює чотири в суміжних індустріях. Тобто якщо в компанії працює 100 людей, то навколо створюються супермаркети, ресторани, будівельні проєкти і тому подібне. Це дуже важливо для країни, а особливо для нашої. У нас дуже потужний людський потенціал, який ще не до кінця запущений в дію. Багато талановитих людей у пошуках, і ми даємо їм рішення. Такі заходи важливі не лише для айтішників, а й для спеціалістів в інших сферах. Усі ми залежні від емоцій. І треба десь заряджатися. Як мінімум, сьогодні ми всі класно підзарядилися. Як максимум – обмінялися думками. Вже після цього кожен зможе вносити різні зміни до своїх стратегій та планів і доб’ється кращих результатів», –сказав у своєму виступі президент корпорації SoftServe Тарас Кицмей.

На плідну розмову й успіхи в роботі також надихав мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

«Наразі Франківськ після Львова є найбільш привабливим містом для ІТ-сфери. Тому ми тішимося, що багато ІТ-компаній релокуються, відкривають тут свої офіси та представництва. Для нас це робочі місця і люди, які залишаються тут працювати та не їдуть за кордон. Також це можливість сплачувати податки. Додатково ця сфера створює певну мережу людей, які залучені до замовлень ІТ-компаній», – наголосив голова громади.

Спікери активно обговорювали проблеми сфери ІТ, які виникли в умовах війни. У пошуках інструментів їх вирішення ділилися й власними вже випробуваними кейсами.

«Це дуже важлива подія для нашої спільноти, бо ми нарешті можемо всі зібратися та поспілкуватися. ІТ-сфера – це одна з небагатьох галузей економіки, яка розвивається і продовжує ефективно працювати. Айтішники дали 3,7 мільярда гривень надходжень до бюджету за перший квартал, це дуже великі суми. Надіємося, що так буде і надалі. Тому очікуємо від влади сприяння для ефективної роботи й самі старанно над цим працюємо в ІТ Кластері. Сподіваємося на краще, а особливо на швидку перемогу», – зазначила Ірина Дарвай, виконавча директорка Франківського ІТ Кластера.

Організатори кажуть, що це вже третій захід для внутрішнього ІТ-ринку та релокованих до Івано-Франківська компаній.

«IF IT FORUM спрямований на допомогу малому та середньому бізнесу в час війни, щоб знайти дієві й ефективні інструменти та методи для його стабілізації. Ми шукаємо шляхи, щоб вижити в такий екстремальний час кризи. За статистикою Франківськ посідає друге місце після Львова за кількістю релокованих ІТ-спеціалістів. Ми організували цей форум, щоб вибудувати певну синергію між нашими айтішниками та тими, хто приїхав з інших областей, прокомунікувати, поговорити, зняти напругу, обговорити те, як буде розвиватися ІТ-ринок в майбутньому, як вижити в час війни, що робити та на що сподіватися», – окреслила цілі форуму Діана Великочий, співорганізаторка заходу (компанія blago developer).

Ну оминули на зустрічі й обговорення майбутніх тенденцій цифрового ринку. Ця тема є актуальною не лише для самих айтішників, але й для керівників різних навчальних закладів, які готують спеціалістів цієї сфери.

«У світі кожен день щось міняється, все рухається та не стоїть на місці. У сферу навчання також потрібно постійно вносити певні зміни, щоб студент після випуску став конкурентоспроможним фахівцем та зміг реалізувати себе на ринку праці. Тому обов’язково варто проводити такі заходи у різних сферах, щоб ми розуміли, які є виклики, що потрібно змінити в навчанні та що буде перспективним у майбутньому», – додав Михайло Косьмій, перший проректор УКД.

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...