Мед Атлант

У Надвірнянському пологовому будинку запровадили програму неонатального скринінгу

Раніше в пологовому будинку немовлят перевіряли лише на чотири рідкісні недуги. Тепер перелік розширили до понад двох десятків.

Неонатальний скринінг — комплексне обстеження новонароджених, спрямоване на виявлення спадкових (генетичних) і вроджених захворювань.
У доношених дітей забір крові проводиться в перші 48-72 години, після народження. Раніше проводити дослідження не має сенсу у зв’язку з високою вірогідністю недостовірного результату. Для дітей, що народилися раніше терміну, кров бажано брати на 7 – 11 добу після народження. У разі виявлення відхилень рекомендований огляд новонародженого лікарем та проведення повторного дослідження.
Неонатальний скринінг проводиться методом забору крові з п’ятки. Декілька крапель крові з п’ятки малюка наносять на спеціальну тест-картку з фільтрувального паперу, після чого її висушують та відправляють до лабораторії.
Як підготувати малюка до дослідження?
Неонатальний скринінг потрібно проводити всім новонародженим у пологовому будинку. Для забору крові для дослідження спеціальної підготовки не потрібно. Кров береться через 3 години після останнього годування.
Як проводиться забір крові?
1️⃣ п’ятка новонародженого дезінфікується, проводиться прокол скарифікатором;
2️⃣ краплі крові наносяться на підготовлену тест-картку так, щоб виділені кружечки були повністю просочені кров’ю;
3️⃣ зразки висушуються протягом 2-3 годин;
4️⃣ тест-картка упаковується в підготовлений конверт і відправляється на дослідження до спеціалізованої лабораторії;
Результати неонатального скринінгу за термінами готуються протягом 10-20 днів після забору крові в державних лабораторіях, в приватних лабораторіях цей період становить від 3-х днів. Повідомлення про результат дослідження в державній лабораторії, батьки отримують тільки у випадку виявлення порушень. Якщо забір крові робився в приватну лабораторію, відповіді надсилаються батькам або в електронному вигляді або видаються їм особисто на паперовому носії.
Види скринінгу:
➡️ кардіологічний (дозволяє визначити різні форми вад серця);
➡️ офтальмологічний (дозволяє визначити чи не має аномалій в будові очей, помутніння кришталиків);
➡️ аудіологічний (дозволяє вже в перші дні життя дитини оцінити його слух);
➡️ генетичний (дозволяють виявити ряд захворювань, які без своєчасного лікування можуть привести до розумової відсталості, втрати слуху, розвитку інфекційних хвороб, різних форм вад серця, летальних наслідків).
Їх проведення призначається лікарем-неонатологом після первинного або повторного огляду дитини. Деякі дослідження проводяться в обов’язковому порядку, інші призначаються за результатами комплексного огляду та отриманим результатам аналізів. Дане обстеження не несе жодних ризиків для життя немовляти.
Своєчасність діагностики та призначення лікування істотно знижує ризики інвалідності та наслідки недуг для малюка.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...