Мед Атлант

Бюджет Івано-Франківської громади на 2023 рік: скільки та на що спрямують гроші

Бюджет на 2023 рік затвердили 22 грудня на сесії Івано-Франківської міської ради. Становить він 3 млрд 300 млн грн.

Рішення підтримали 33 депутати, передає Суспільне.

За словами першої заступниці міського голови Вікторії Сусаніної, бюджет на 2023 рік є майже “близнюком” 2022 року. Мінімальна заробітна плата закладена цьогорічна — 6 тис. 700 грн. Дохідну частину забезпечує податок на доходи фізичних осіб та податок на нерухомість. Статті видатків схожі до торішніх. Щоправда, суттєво зросли видатки на оборонну сферу. Наступного року військовим частинам, які є у громаді, з місцевого бюджету нададуть 42 млн грн, у 2022 році спрямували 25 млн грн.

“Капітальні видатки з початку повномасштабного вторгнення були призупинені. Відповідно, на 2023 рік ми плануємо винятково співфінансування на міст, плануємо декілька мільйонів на наші стратегічні підприємства “Теплокомуненерго”, “Івано-Франківськводоекотехпром” і на “Електроавтотранс”, бо це — якраз ті підприємства, які можна фінансувати через статутні фонди. Так само плануємо співфінансування “НЕФКО” на наші програми. Ми маємо дві виграні програми, а всі решта видатків — вони залишаються на рівні 2022 року”, — розповідає Вікторія Сусаніна.

Найбільше видатків на наступний рік спрямують:

  • на освіту — 33%;
  • на комунальне господарство і будівництво — 22%;
  • на органи управління — понад 7% бюджету.

В основному фінансовому документі громади не враховували освітню субвенцію, розповідає перша заступниця міського голови Івано-Франківська Вікторія Сусаніна.

“Міністерство освіти нам виділить 577 млн грн. Це — та ж сума, як і у 2022 році, але поки постанову не затвердив Кабмін, то, відповідно, ми цю суму у своєму бюджеті не враховували. Тобто, якщо в нас є 3 млрд 300 млн грн, то додаємо ще 577 млн грн — ми маємо загальний ресурс майже 3 млрд 900 млн грн”, — каже Вікторія Сусаніна.

Бюджет Івано-Франківської громади на 2023 рік досить успішний в період війни, каже завідувач кафедри фінансів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Омелян Левандівський. На формування його дохідної частини вплинули релоковані підприємства та внутрішньо переміщені люди.

“Якщо порівнювати його з попереднім роком, де дохідну частину сформували близько 2 млрд 388 млн, а тепер 3 млрд 258 млн, то зрозуміло, що втішно, — каже Омелян Левандівський. — На це вплинули підприємства, які приїхали на Західну Україну. Десь близько 75 підприємств. Друге — це те, що переселенці приїхали, йде товарообіг у місті”.

У бюджеті Івано-Франківської громади на 2023 рік також закладений реверс — це надходження грошей з місцевого бюджету в державний. На 2023 рік він становить майже 124 млн грн. Цього року реверсні гроші залишили на місцях, тому є ймовірність того, що і у 2023 році держава не забиратиме цей надлишок, каже виконавчий директор Івано-Франківського відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук.

“Ці гроші використовувалися на непередбачувані випадки — ті, які були у 2022 році. Ми надіємося, що уряд перегляне свою позицію і у 2023 році також не буде вилучати реверс. Тому в такому плані сьогодні працюють депутатські комісії при розгляді і затвердженні цього бюджету”, — говорить Юрій Стефанчук.

Чи буде виконаний цей бюджет, передбачити у воєнний час практично неможливо, каже економіст Омелян Левандівський.

“Будь-який політ ракети може спричинити непередбачувані наслідки. Тим більше, ми бачимо, що світло вимикають, тож виробництво призупиняється, бо все — на світлі. Енергоносії — це є важливий чинник наповнення бюджету”, — каже Омелян Левандівський.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...