Мед Атлант

Гіпермаркети, магазини і навіть автобус: де франківці можуть знайти прихисток на випадок блекауту

У разі блекауту місто далі повинно жити, функціонувати та забезпечувати надійний тил. Для цього влада підготувала кілька варіантів тимчасового прихистку, де люди зможуть погрітися та зарядити свої гаджети.

Де франківці можуть погрітися, зарядити гаджети та попити гарячого чаю читайте в матеріалі МІСТА.

Гіпермаркети рятуватимуть від холоду

Якщо у місті вимкнуть електроенергію на тривалий час, будуть проблеми зі зв’язком та теплом, мешканці Івано-Франківська можуть прийти погрітися в гіпермаркети. Таке рішення ухвалив міський голова спільно з власниками великих мереж.
Підприємці кажуть, що закупили генератори та готуються купити більше за потреби. При цьому місто обіцяє опрацювати питання щодо забезпечення розвозу нафтопродуктів у заклади.

Серед гіпермаркетів, які готові прийняті людей – АТБ, «Велмарт», «Епіцентр» та «Сільпо».

Малий та середній бізнес готовий допомогти

У разі блекауту на тривалий час, понад 24 години і більше, малий бізнес Івано-Франківська готовий допомогти людям.
Маленькі магазинчики можуть стати місцем, де люди зможуть ненадовго зайти зігрітися, підзарядити ґаджети та випити гарячого чаю. Так домовилися під час профільної наради з міським головою  представники місцевого бізнесу. Кажуть, зараз, із плановими чи то аварійними виключеннями електрики надзвичайно складно, однак у разі повного блекауту в додаток із низькими температурами на вулиці, готові відкрити свої магазини, щоби прихистити людей.

Це не будуть пункти обігріву, радше тимчасові місця, де у разі зникнення світла і зв’язку, можна буде не лише випити гарячих напоїв, але й дізнатися новини. А ще уникнути паніки та організувати подальші свої дії. У кожному з таких магазинів будуть листівки, де мешканці зможуть дізнатися адреси найближчих стаціонарних пунктів обігріву.

Міська влада готова піти на зустріч та сприяти організації таких міні пунктів на базі закладів місцевих підприємців.

Пункт обігріву «на колесах»

У разі блекауту в Івано-Франківську працюватиме пункт обігріву «на колесах». Автобус, в якому облаштовують такий пункт, місто отримало як гуманітарну допомогу з Німеччини.

У ньому буде 36 місць. Транспорт курсуватиме містом тоді, якщо світла не буде понад добу. Автобус обладнують столами з термосами, перетворювачем напруги з 24 на 220 V та розетками. На підготовку пункту КП  “Електроавтотранс” виділило приблизно 20 тис. грн.

У цьому автобусі можна буде зігрітися, випити чай, з’їсти печиво і підзарядити свої гаджети. Він стоятиме упродовж години чи півтори на певних точках та зупинятиметься переважно у спальних мікрорайонах.

Генератори з «поверненням»

Місто придбало та передає у тимчасове користування головам правління ОСББ 24 генератори. Їх використають для облаштування у будинках пунктів обігріву. Попередньо Департамент інфраструктури, житлової та комунальної політики оголосив, що саме необхідно для отримання генератора у такі пункти обігріву у житлових будинках. Критеріїв було небагато, утім дотримались їх лиш 24 управляючі компанії.

Один з таких генераторів зможе обігріти до 500 мешканців по вулиці Сорохтея. Його встановлять в укритті, куди зможуть приходити обігрітися чи зарядити ґаджети мешканці трьох будинків.

Користуватися будинки «позиченими» генераторами зможуть до закінчення воєнного стану в Україні. Зараз шукають фахівців, які б могли в разі необхідності, відремонтувати чи підказати тонкощі в їх експлуатації.

Прийом заявок від ОСББ триває. Місто готове закупити понад сотню таких генераторів на облаштування пунктів обігріву в багатоквартирних житлових будинках.

Освітні заклади також допоможуть

Скоро у школах Івано-Франківська розпочнуться канікули і заклади освіти зможуть прихистити населення якщо світла не буде понад 24 години.

Там можна буде зігрітись, підзарядити гаджети та випити теплого чаю. У разі надзвичайної ситуації, дошкільні заклади поки будуть з теплом і гарячим харчуванням.

Повідомляється, що зимові канікули у школах Франківської громади триватимуть з 26 грудня до 26 лютого 2023 року.

«Поки дітки вчаться в школі, пункти обігріву і укриття не використовується для мешканців. Тільки розпочнуться канікули, пункти обігріву і підвали будуть використовуватись для всіх, хто  цього потребуватиме», – зазначила директорка Департаменту освіти Івано-Франківська Вікторія Дротянко.

Бот, що допоможе і прихистить

Міськвиконком просить франківців відповідально поставитися до підготовки у разі вимкнення світла на довгий період часу. У випадку, якщо ситуація з енергетикою стане неконтрольованою, просять подумати про переїзд хоча б дітей та жінок з багатоповерхівок до приватних будинків – для цього створили чат-бот взаємодопомоги.

У ньому можна розмістити оголошення чи підшукати для себе прихисток. Все для того, щоб разом пережити складні часи. Легкий у застосуванні та зрозумілий будь-якій віковій категорії, додаток суттєво спростить пошук будинків для прихистку не лише в Івано-Франківській ТГ, а й у сусідніх громадах. Тут можна не лише шукати, але й запропонувати своє приватне житло для того, щоби пережити блекаут у теплі та затишку.

Щоб перейти на чат-бот, потрібно просканувати QR-код або скористатися посиланням. Опісля ви можете залишити повідомлення про потребу у помешканні чи можливість допомогти.

Де знайти пункт обігріву в Івано-Франківську

КП «Комфортний дім» також облаштовує такі пункти, де можна буде зігрітися. Вони не будуть цілодобові, але у разі конкретної потреби ними можна буде скористатися. Якщо вимкнення світла будуть триваліші та у разі, якщо виникнуть перебої з водою – підготували перелік адрес, де можна буде набрати воду.

У кожному з 18 сіл громади теж будуть денні пункти обігріву, де можна буде прийти випити чаю, зігрітися, підзарядитися. Та ще залучають приватний сектор. Старости у селах вже проводять роз’яснювальну роботу, щоб мешканці сіл нашої громади могли прийняти на декілька днів людей з Франківська. В першу чергу готові прийняти матерів з дітьми та літніх людей.

Ознайомитися з правилами роботи пунктів і дізнатися про їх розташування можна на сайті.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...