Мед Атлант

«Франківськ не замерзне»: франківські «моржі» передали послання путіну

«Аби с не діждав, щоб замерзнув Станіслав!» – франківські «моржі» передали «вітання» путіну. У суботу вранці, нарешті дочекавшись справжньої морозної зими, десяток любителів загартовування, скупались в ополонці на міському озері.

Чоловіки, переважно старшого віку, щодня приходять сюди оздоровитися. А з настанням холодів у такий спосіб вирішили показати, – всі намагання ворога заморозити українців – марні.

У них своя компанія товаришів по хобі. Хтось вже 35 років, а хтось і 5 десятків років день у день у будь-яку пору року приходять до міського озера, щоби загартувати тіло й дух. 75-річний Ярослав Сарапін розповідає – моржування як дуже хороша звичка, без якої не уявляє свого життя. Льодяну воду називає теплою, а виходячи з води, ще добрі 10 хвилин стоїть на морозі.

«Водичка – люкс. Не змерзли? – Та як? Вода тепла. Як в теплій воді можна змерзнути? Адреналін. Знаєте такий швейцарський альпініст, який взяв всі 8-ми тисячники? Закінчив свій сезон. Вернувся додому і каже: «Я не можу, я мушу лазити в гори…» так само і тут, стаж 35 років, а може і більше», – розповідає про свій досвід моржування 75-річний Ярослав Сарапін.

Після занурення у воду – гарячий чай та каша. Міська аварійно-рятувальна служба долучилася до акції моржів і підтримала смачненьким.

«І чай теплий, і вода тепла. В нас води холодної не буває круглі сутки. Це адреналін. Коли заходиш у холодну воду, легені розкриваються, краще дихати стає. І це від усіх хвороб», – розповідає «морж» Олексій Нижник.

А ще кажуть, чоловіки, саме на таку морозну погоду чекали ще від літа. Кожне занурення для них як повне оновлення організму. Кажуть, ефект відчувають одразу.

«Ми цього льоду чекали цілий рік. У лютому появилася. Це дуже прекрасно. Себе дуже добре почуваємо тепер. Відчуття так, якби на світ народився», – запевняє «морж» Йосип Бойчук.

Добре, що є місце, куди вже багато років можуть прийти, скупатися та позайматися спортом, кажуть чоловіки. І дякують владі за облаштування такої собі станції моржів.

«Це наш був проект, а міська влада взяла і профінансувала, зробила і вже довели до ладу і слава Богу, що ми маємо свою, як-кажуть, станцію моржів. І за це дякуємо меру міста. Наші і переселенці, і гості нам просто завидують. Що в нас таке міське озеро, качки, зелені доріжки нам поробили. Ніде нема таких», – розповідає Василь Томашевський.

Дізнавшись про акцію, Руслан Марцінків і сам прийшов підтримати спортсменів. Щоправда, скупатися не наважився. Для «моржування» одного бажання мало, для пірнання у льодяну воду, необхідна поступова підготовка.

«У Франківську є достатньо велика кількість людей, які моржують, популяризують і дотримуються здорового способу життя. Насправді це є дуже важливо і це є популяризація для молоді, для всіх як бути здоровим. І хочу подякувати, маємо ще певні завдання, що потрібно тут зробити для того, щоби було краще моржувати. Але дякуємо за сьогоднішню акцію, яка має певний символізм – показати нашому ворогу, що не дочекаються, щоби ми замерзли. І ми вистояли і вже зрозуміло, що ця зима, хоч вона була надзвичайно важка, але ми вистояли і ми вистоїмо, і ми переможемо», – впевнений Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Тим часом франківські спортсмени таки сподіваються, що їх символічне послання почує і сам путін, і російська армія. А ще закликають до оздоровлення усіх іванофранківців на зло ворогам!

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...