Мед Атлант

У Франківську відкрили виставку “Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії”

Перед Музеєм Небесної Сотні в Івано-Франківську просто неба відкрили документальну виставку “Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії”. До неї увійшли 14 стендів, на яких відтворена хронологія подій на Майдані, а також розміщена інформація про злочини, які відбувалися під час Революції гідності, та як вони розслідуються.

Про це повідомив кореспондент Суспільного.

Завідувачка відділу розвитку і комунікації Національного музею Революції Гідності Ксенія Дворнікова каже: виставку організували з нагоди 10-річчя Революції гідності. В Івано-Франківську її відкрили у день народження героя Небесної Сотні Устима Голоднюка.

“Виставка розповідає про справи Майдану, про те, що стоїть за узагальненим терміном. На вуличних стендах в Івано-Франківську всі охочі зможуть лаконічно, чітко і дуже конкретно зрозуміти, що ж відбувалося у Києві на майдані Незалежності, на вулицях Грушевського, Інститутській у листопаді, грудні, січні та лютому у 2013-2014 роках”, — говорить Ксенія Дворнікова.

Виставка, Революція гідності іф

За словами директора Музею Небесної Сотні Романа Бончука, кількість охочих ознайомитися з історією Революції гідності зростає.

“Двері тут постійно відчинені, і ми намагаємося максимально зробити, щоб пам’ять жила і люди не забували. Кількість екскурсій, які в нас відбуваються, збільшилася. Діти їздять, вони розуміють і усвідомлюють цю велику ціну, яку заплатила Україна за наше майбутнє”, — каже Роман Бончук.

Біля одного зі стендів стоїть матір наймолодшого героя Небесної Сотні з Івано-Франківщини Романа Гурика — Ірина. Жінка показує бетонний вазон, біля якого стояв син, коли в нього влучила куля.

“Для нашої родини війна розпочалася у 2013 році й вона далі продовжується. З одного боку, це дуже така потужна гордість, бо насправді в Києві могли зовсім по-іншому розвиватися події. Якби вони тоді не встали й не пішли одне за одним. І ніхто не знає, що б було далі”, — ділиться Ірина Гурик.

Виставка "Справи Майдану: на шляху до правосуддя та історії"

Серед перших відвідувачів виставки — голова Івано-Франківської обласної спілки сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО Степан Чомко.

“Ми повинні дізнатися, хто стоїть за тими, що розстрілювали цих людей беззахисних, які робили Революцію гідності. Тому що не було б Революції гідності, не було б згуртованості українського народу”, — каже Степан Чомко.

Виставку створили Національний музей Революції Гідності разом з Офісом генпрокурора. Її вже представили у Києві, Львові та Збаражі. В Івано-Франківську виставку експонуватимуть до 14 вересня.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...